Jumaat, 23 Mac 2012

Nasi Kerabu

_DSC0109
Align Center
NASI KERABU

Assalamu`alaikum wbt, salam pagi jumaat buat sume!! :-)

Yeaaaaa! hari ni tak jd g imigresen ^__^ tp kena pergi 9hb nanti.. Ok, semua org dah sarapan ke belum? kalau belum dtg umah kita meh kita jamu apa2 yg ada kat rumah ni ya :D beskut kering pun ada tau! beskut kering yg panjang bulat2 tuuu, cicah air milo sedap! ehehe...

Jom kita nk citer pasal NASI KERABU ^__^ dekat malaysia sekali pun kita tak pernah beli nasi kerabu sbb tak pernah tahu kat mana ada jual ehehe.. teruk kan? Teringinnnnnn sgt nk makan nasi kerabu ni lamaaaaaaaaaaa dah sejak berblogging, sblm berblogging mmg tak tahu kewujudan nasi kerabu ni, siyesss ni tau! tak tipu :D Sejak2 berblogging ni jugak byk makanan2 org malaysia yg kita tahu ikut negeri, kalau dulu mmg tak tahu langsung lerr ehehe.. maklumlah kita jenis tak pemakan sgt, cerewet pun ya jugak, jalan jauh pun tak pernah, nk g johor pun takut, masa sekolah dulu2, lepas kawen ok lah sbb tinggal kat jb, lepas tu sejak pindah sini jalan jb dah byk berubah jadi takut lagi sekali sbb takut sesat! dah lari tajuk pulak ya.. PERTAMA KALI makan n buat nasi kerabu, aduhaiiiiii... 2 jam duk kat dapo, naik fitam rasa TAPI bila dah sudah masak semuanyer bila dpt makan terasa satu kepuasannnn, walau pun byk yg kurang, next time kita complete kan nasi kerabu ni yerr :D ppssst>> kalau org2 pantai timur tengok mesti gelak ehehe.. maklomlah ank jawa yg masak, byk kekurangannya, yg paling best sambal tumis dia, mmg sedaplah! eh? sumeeeeeeee sedap2 tau! hihihi.... part kerabu dia tu mintak ampon, kita hiris2 apa yg ada kat depan mata termasuk carrot tuuu ehehe... yer tak kak nor? gelak dia tgk salad tu ada carrot :D sampaikan dah sudah makan baru perasan telo masin TERLUPA nk posing! haish! punyerlah kelam kabut, apa pun resepi ni gabungan dr Kak Yani MyR dgn Kak Pea, sbb yg kak yani punyer perantau so apa2 yg ada ajerr, kitanyer nasi kerabu ni separuh perantau kot sbb nk ikutkan bhn2ya ada kat sini tapi BUDU kena import lerr :D Terima kasih jugak buat kak norazmihah sbb bg tunjuk ajar :D Mintak izin n halal resepinya untuk dikongsikan disini n rujukan akn dtg ya :-), akhir sekali, ececece... mcm menulis surat pulak ya :D SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!

NASI KERABU
Resepi Gabungan : KAK YANI MYR n KAK SOFEA

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

Nasi
  • 4 cwn beras
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
  • 2-3 titik pewarna kuning >>yg ni guna 10 kuntum bunga talang, tumbuk, campur dgn air n tapis.
  • 2-3 helai daun limau purut(optional)
  • 1 btg serai-diketuk(optional)- saya tak letak sebab tak suka. >>yg ni kita letak

Sambal Tumis
  • 5-10 biji lada kering
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
  • 200ml/ 1/2 tin santan pekat
  • 2 btg serai
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
  • garam dan gula melaka

Sambal Ikan
  • 1 ekor ikan kembung- saiz besar
  • 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
  • 1 batang serai
  • 1cm halia

Solok Lada
  • 10 biji lada hijau - potong jgn putus n buang biji
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1.5 cm halia
  • lada itam skit
  • 2-3 ekor ikan kembung - ambil isi sahaja
  • sedikit garam,gula dan perasa
  • Sedikit putih telor>>yg ni kita tambah


Kerabu
  • kubis
  • timun
  • taugeh
  • daun kesum
  • Bunga Kantan

Bahan-bahan lain optional
  • solok lada
  • telur asin
  • bawang jeruk
  • ayam goreng kunyit
  • sambal belacan
  • Daging Panggang
  • Ikan Goreng Tepung
_DSC0107_DSC0108_DSC0106
Sambal ikan, solok lada n Sambal tumis :-)

Cara-cara :

## Sediakan sambal tumis ##

Blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend dan bhn2 lain tadi sehingga pecah minyak.

## Masak nasi ##

Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain. Masaklah seperti masak nasi biasa. Air bergantung dgn beras yg digunakan.

## Cara sedia sambal kelapa ikan ##

Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.

##Cara sediakan solok lada##

Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
> tumbuk lagik hingga lumat.
> campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
> sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
> kukus hingga masak. * Akak rebus dgn santan.>>kita pun rebus dgn santan :-)

@@ Kerabu @@
Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap

_DSC0121

23 ulasan:

ady berkata...

as-salam IKA
selamat pagi..wahh!!!bestnye pagi2 ada nasi kerabu..IKA cantik nasi tu..suka dgn warnanye..sedaplah untuk b/f..

Sheila Shafeareen berkata...

as'salam ika hemm mmg sdp pekena nasi kerabu ni..nak ikut kat simple je masak nya tp kena buat byk lauk baru sdp...dlm rmh ni mmg tekak pantai timur so x lari le...tp bulan pose mesti nak ada nasi kerabu...

zarin berkata...

ish menggoda tullah bila tengok nasi kerabu ni pepagi hari huhu tk buleh jadi esok nk pi bfast nasi kerabu kat kedai hikhik

p/s
ika, kalau akak kan, akak suka blend kering kejap kelapa bila dah di gaul n goreng tu..lg halus n senang nk makan :D

kayrul-shah berkata...

ika, kayrul datang bawa mangkuk nie...minta sikit la nak wat sarapan kat opis nie...

nak tunggu kayrul buat sendiri ntah la coz sini senang nak cari nasi kerabu..rasa teringin jer g la cari kat kedai pepagi...lagi pun kaum kerabat kat rumah nie bukan penggemar nasi kerabu nie..kang kayrul sorang je tala...hehehe

TopsyTurvyMum berkata...

Tak tahan ada solok lada sekali tuu!!
Akak pernah gak buat sendiri nasik kerabu ni, tapi time bulan puasa jer la hihihihi!

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Ija...akak suka nasi ini...tetapi kalau akak buat selalu birat warnaya tak cantik....mungkin kena pakai bunga talang juga kut....favourite akak

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ika...sedapnyaaaaaaa!.Tp xrajin nk buat cam ika...k.atie tumpang makan kat sini jer lah ya.

Amie berkata...

Assalamualaikum Ika,
memang dah lama tak makan nasi kerabu! Rindu dengan solok ladanya...ada masa nanti nak buat juga! Tapi tak tahu bila... jadi asyik kena lap liur yang mengences2 nih...

kakna berkata...

assalamualaikum ika,
kakna memang suka nasi kerabu ni.tambah teringin bila tenggok n3 ika ni.

Liza berkata...

ika....nape tunjuk nasi peberet akk ni, habis punah ranah la diet akk...kalau nk tau akk ni antu nasi kerabu n nasi dagang tawww....hihihihii
tiap kali lepas mkn tu, boleh cium lagi jari2 utk bau aroma nasi tu, dashyat kan...ekekekekeke

cikmanggis berkata...

Ya ampooonn!!!ambo lapar nasik kerabu :)terasa kesedapan budunya,sambal kerisiknya...jika ada petai boleh maut ni hehe.Dah sempurna ni...makcik mmg sukaaa sgt nasi kerabu.

zila berkata...

salam ika,
ziarah disini..duduk kt opis nie asik lapoo jew..terpandang2 nasi kerabu org thailnd nie..kt opis nie ada org bangkok jgk.. x reti pulak cakap melayu..tp dia suka sgt mkn nasi kerabu..suka singgah blog ika nie nie..semuanya ada..tergugat iman..:)

indahhouse berkata...

Salam ika,
:D wah, nasi kerabu ika macam-macam ada.

Asmara berkata...

sambal kak yani mmg terbaekk! mek! mkn cenggitu je ke? ayam goreng, daging bakar, ikan celup tepung? hehhe..

ibh berkata...

Ika..nasi kerabu satu. Ulam2 lebih ya..Hehehhee :P

Mamamya berkata...

ika..dah lama akak nak buat nasi kerabu tp bila tgk aksesorinya yg byk tu adehhh lah...tp suatu hari nnti nak jugak lah mencuba (harap2 dtg lah sang rajin...:D)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

tetiba teringin nak mkn
jrng actually makan makanan orng pantai timur ni kecuali kerok lekor ...budu mmg ai x makan...dulu ada jiran from kelate dia la tukang masak kasi ai rasa uols....nangess rindu suasana tue uwaaaa

ummiaisyah berkata...

sungguh menawan kaler biru nasi itu...dgn aksesori cukup..mmg best kalo rajin...perut sendiri yg untung!

ummiaisyah berkata...

sungguh menawan kaler biru nasi itu...dgn aksesori cukup..mmg best kalo rajin...perut sendiri yg untung!

quinnie berkata...

ika...hahahhahah..sambung gelak sini dulu..kekekke...kita kan kalau tengah in mood memang gitu la..hahhaha...sampai blog pun dah naik celaru..lagu bigbang top....gambar gunsuk..hahahaha....shinee tak muat nak letak..kakakak

eh kita beli je nasi kerabu kat pasar malam tadi sebab teringin nak makan leaps tengok gambar awak ni..hahahah..nak buat sendiri tak sedap la...tah ngape fail la kalau nak buat nasi kerabu ni..tak sesedap pakcik pasar malam...hahahhaha

sabar dubai berkata...

uaaaaaa terliurrr nasi da buat arituh kalo x nk mtk suh tlg pos budu hahahaha......selereenyeeeeee dgn sambal die yg byk tuhh waduhhh

Nieza berkata...

waduhhh sedap bangat ni Ika tergoda sudah..akak pun dulu tak pandai mkn tapi sejak dok merantau masa study dulu la pandai mkn dan sekrng dah boleh buat sendiri juga.tapi hari tu buat tak ada bunga biru tu belasah bubuh pewarna biru jer..hehe

Diana @ Melley Mey berkata...

Tu dah kira ok dah tu ika .. Perna juga ika buat nasi kerabu... Yg akak nie mmg x reti buat nasi kerabu...makan perna juga ler sekali dua semasa p kat sjung... Ermm... Lama juga yer ma yg d ambil tuk sediakan nasi kerabu nie ika.. 2 jam tu...:)... Tp nasi kerabu yg ika buat nie nampak cantik n menyelerakan ler ika...