Jumaat, 24 Februari 2012

Ayam Panggang Ala Chinese n Nasi Ayam Halba

_DSC0461
AYAM PANGGANG ALA CHINESE & NASI AYAM HALBA

Salam jumaat buat semua,

Pagi ni emo sikit sbb dpt berita sedih yg dihadapi oleh kawan jepun kita yg tggl kat sini :(, kehilangan arwah Faris masih lagi terasa sampai skrg ditambah lagi dgn berita yg lagi satu ni, terus terusan sedih, doa ajer yg dpt diberikan, moga tabah dgn dugaanNya insyaAllah!

Hari ni ada mission, KALAU sihat tubuh badan akn terjah ke sana, buat apa tu???? ^___^ nak ambik ubat lepas tu nk tido rehatkan bdn, utk balas kunjungan, insyaAllah kalau free kita buat kunjung balas kembali, terima kasih :-)

Resepi dr dapo KAK PATY, cnp dr umah KAK HANA, mintak izin n halal kembali resepinyer dikongsikan disini n buat rujukan akn dtg, terima kasih! Akhir sekali, selamat berhujung minggu sume!

AYAM PANGGANG ALA CHINESE
Resepi Asal : KAK PATY`S KITCHEN
Copy n Paste : KAK HANA

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 3 sb marjerin/mentega
  • 1 sb madu
  • 2 sb kicap cair
  • 2 ulas bawang putih - parut - hana tambah halia
  • garam dan lada sulah - hana buh lada hitam
Untuk Sos - hana bg anggaran kasar je..resepi asal xde sukatan tepat..klu terlebey terkurang ejas ye>>pandai2 adjust rasa ya, kita pun adjust2 sikit :D
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sb kicap pekat
  • 1 sb kicap cair
  • 2 sb air rebusan ayam
  • 1 sb madu - hana tambah
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 sb tepung jagung bancuh sedikit dgn air

_DSC0472_DSC0470
Nasi Ayam Halba ni buat mcm nasi ayam cuma tambahkan halba, dan sambal ni pulak buat mcm kak hana buat.

Cara-cara
  • Bersihkan ayam dan keringkan.Satukan kicap, mentega, bawang putih dan madu . Campurkan semua.Lumurkan ke atas ayam dan perap selama 1 jam.Panaskan oven 400F/200C. Panggang ayam selama 15 minit dan kecilkan suhu ketuhar ke 350 dan terus panggang selama 30 minit lagi sehingga ayam masak.
  • Untuk sos - Satukan semua bahan kecuali tpg jagung ke dalam kuali/periuk kecil. Kacau hingga mendidih. Kecilkan api. Tuang bancuhan tpg jagung sehingga sos agak pekat.
  • Potong ayam dan curahkan sos. Hidangkan dengan nasi ayam.

_DSC0473

16 ulasan:

KG berkata...

dah tentu mlm ni i tak masak, got to settle those orders, meh hantar sini :p

sabar kagawa japan berkata...

kak ika...kak ika....menukite same laa semalam..tp kite nasi ayam ipoh mali hehehehehe.....waaaterliur tgk ayam tuhhhh......mengeces...

Ida,Japan berkata...

sini pon menu nasi gakkk...adehh perut lapar jadikkknyer ni ika..cam mana nk diet, hari2 asyik tgk menu yg best2 jaa dri dapur kwn2...mh kita tukar nk tak..tapi k'ida ada gambo jer la y tinggal..he..he

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

same menu today cuma beza ai buat nasik ayam ipoh hikhik....jgn sedey2 uols...meh nak hugs ketat2

Ayu berkata...

Assalam ika,
tengok nasi ayam mu itu reminded me..dah lama pulak akak tak masak nasi ayam..hari ni ingat nak masak ..sekali tak jadi pulak..

quinnie berkata...

waaa weee nanti nak cuba la cara ni pulak...huhuhu..sila enjoy ye...nanti jgn lupa story mory kat kita...huhuhu

HALAMANKU berkata...

Ika moga cepat sembuh.. hu hu hu tak sihatpun masak sedap2 terliur tgk hu hu hu.. Rajin makan ubat n berehat tau.. moga cepat sembuh n ceria kembali...

Gee® berkata...

moga cepat sembuh & dipermudahkn segala urusan... sedap nmpk menu tu... keroncong perut

ijan berkata...

Salam Ika,
Ika kenal ye ibu bapa Faris tu. Alahai, saya pun dok ikuti perkembangan dia.Terasa sedih sangat bila dengar berita kehilangan dia. Semoga ibu bapa dan keluarga Faris terus tabah menghadapi dugaan.

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayaang...
tgk ayam tu... menyelerakan sungguh tau.. pepagi singgah cnie dah terasa lapar perut akak nie... teringin plak nak makan nasi ayam... :)

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

wow...bersinar2 ayam tu, dah lama tak buat nasi ayam, resipi berderet2 dlm buku, ntah bila nak merajinkan diri.

Ummi berkata...

Assalam Ika....menyelerakan sungguh bila akak jeling2 di tengahari ni..perut pun dah mula berbunyi... x tahan tengok ayam panggang tu laaa...nnt akak try laaa sbb nak tunggu Ika masakkan, ntah bila nak jumpa kan...huhuu ^__^

HALAMANKU berkata...

yuuuhhhuuu... tok! tok! tok! Ika.. kabare? dah sihat dah? harap2 cepat sihat.. rajin2 makan ubat

Nieza berkata...

Assalam Ika, pekabo? harap sihat yer.lama akak tak terbang sini...dulu ika sepi pastu akak lak sepi..hehe gitulah hidup kita ni kan kekadang kena dahulukan mana yg penting dulu. sedap lak tgk nasi ngan set lauk ayam ni...terliur pulak..hehe

E-na Art Studio berkata...

kt sini pun x sihat juga ye...sama dgn isi rumah k.e-na semua tak brp sihat lepas demam flu batuk perit tekak...take care ika, get well soon...jgn sedey2 tau...menu mengancam juga dlm x sihat pun...thumbs up!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Hi Ika..sihat??? Wahhh ayam tu sungguh menggoda ler..takleh nak makan coz tgh vegan tuk 1 bulan. Akeke..drool je la.

I too cannot forget Faris. Was following his updates always. :(