Rabu, 8 Februari 2012

Salam bertemu kembali ^_________^

_DSC0037
KEK PISANG GEBU

Salam bertemu kembali!!!!

Sambil2 tu sambil kejo2 KOMODO dah ada 3 ekor ni ya ahahaha.... SELAMAT TAHUN BARU dan selamat2 semuanya ya insyaAllah! Nak cerita panjang ni sepanjang KEHILANGAN kita di dunia blogging ni ya, mesti ada yg termuntah muntah nanti kalau baca story kita, baik tak yah citer kita pendekkan citer biar sume org gembira :)

Minta maaf byk2 mana yg dtg tp takde kunjung balas, mmg tak jengah langsung kat rumah yg satu ni kalau tak mmg tak menjadi lerrr rancangan utk menurunkan berat badan :D dan alhamdulillah usaha saya selama 2 bulan membuahkan hasil, berblogging mungkin kdg ada kdg tak sbb skrg ni dah semakin bz dgn urusan kat sekolah, almaklomlah, tgn ni gatal p letak jd volunteer kat perpustakaan sekolah :D hihihi.... InsyaAllah, kita akn buat yang terbaik utk memuaskan hati semua org, ada yg rindu ke? tak rindu pun tak pe kita merelakan ececece.... Untuk kunjung balas pulak, tak leh nak buat janji skrg ni mmg teramat sibuknyer, nak2 bila malam, sibuk dgn kpopnyer sibuk dgn family lagi sibuk dekat mukabuku jugak, byk kan sibuk kita? :D

Sebenarnyer mmg rindu sgt nak blogwalking nak gurau2 dgn kakak2 sume :( masa mula2 bercuti berblogging rasa mcm dunia ni sorang2 jerrr sunyiiiiiiiiiii sgt2!! tp tu lah kalau lemah mmg rancangan sume tak berjaya, akn diteruskan sampai mencapai target cuma berblogging ni kalau ada kelapangan kita update :-)

Buat sementara ni, kita letak resepi utk KEK PISANG GEBU, resepi dr ROS, kopipes dr umah KAK YASMIN aka KAK Q yg sentiasa fanatik dgn kpopnyer :P takde yg menarik, nk yg menarik tunggu dtg KERAJINAN kita yg betul2 baikkk punya! :D Salam rindu sekali lagi buat semua!


KEK PISANG GEBU
Resepi Asal: ros jintan manis
Copy n paste: quinnnie@qasehququinnie.blogspot.com


Bahan2

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 s/k baking powder
  • 1 s/k soda bikarbonat >>hrp maklom kita mmg fobia dgn SB ni just letak secubit buat syarat jer
  • 1 cawan gula
  • 3 biji pisang yang telak dilenyek
  • 1/2 cawan minyak masak
  • esen vanila>>Ganti dgn esen pisang
  • 2 biji telur

Kek Pisang Gebu
Lebihan buat japanese ciskek utk toppingnyer tu kita tuang jerr :D blueberry filling..

Caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

26 ulasan:

K.Nor berkata...

chop!! yg pertama! hehe.. ehh jah.. komodo duk sembunyi belakang pokok stoberi nun.. cpt tangkap!! kang terberanak sekor lg hahahha

welcome back dear.. mmmmmmmmuah! :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

Terkejuttttt opocott Tgk n3 ni
Welcome back
Sukerrrrrrr!!!

ijayuji berkata...

Salam,

KAK NOR>> penat dah niii nak rehat jap ahahaha... macehhhhh!! syggggggg diaaaaa!!!!!!! akaklah tulang belakang depan tepi kiri kanan atas bawah kita hihihi....

AYU>>Tenkiu ayuuuuu! hugs ketat2 nk warm up dulu lerrr takut terkena kejutan terus jadi citer lain nanti :D

Cheq Sue berkata...

hoh...akhirnya adikku neh dah muncul... makan tahun menyepinya...hendu nak gurau senda... pasni jangan dok cuti2 lagi tau..

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Amboi.....dah slim la ye? Akk pun terkezut, tiba2 rumah ni terang balik. Mudah2an jd volunteer tu mendatangkan hasil n pahala.

zarin berkata...

ikaaaa
uish naper la hari ni kamu baru muncul. 2 hari lepas akak ada kat BKK hokkay! ingat nak jumpa kamu masa hb pi kejer tapi tatau cemana nak cari kamu sbb akak dah tkde mukabuku. nampaknya tkde jodoh kita nak ketemu kan!

indahhouse berkata...

Salam ika.....!
Rindu kamu. :D

ibh berkata...

Welcome back ika. . Muahhhhh. . Rindu dgn celoteh ko tu tau. .

cik cek berkata...

Yayyyyy....diadtg dah....welcome back adik sayang.....rindu serindu2nya....:)

norlieharumaini berkata...

rindunya... semoga terus berkarya di sini...

tun_telani berkata...

weeee~~~~~~~~~~~~~~~~ dh kembali!!! haa.. cepat! cepat! sambut tun lempar pelampung niii.. muge2 x tenggelam dh..
haipp.. bz ngan kpop tu xleh terima.. (kata2 hipokrit org yg duk refresh forum Moon That Embraces the Sun, ngan marathon The Princess' Man.. muahahaha..)

Ummi berkata...

Assalamualaikum Ika, selamat kembali berblogging...moga terus update dan update... Tahniah jugak dr akak kerana telah berjaya dalam misi kelangsingan tuh...Nampaknya akak yg terlebih lemak ni pun kena cuti panjang jgk laaaa.. 2 bln ke Ika cuti? Akak rasa mcm lama jeeerrr...bkn 1/2 tahun ke...adeeeii.. Apapun, rajin2 update yea...salam ingatan dr akak..

ady berkata...

as-salam Ika

at last..welcome back Ika..

Mas berkata...

ika..miss u..muahhhh
welcome back Ika....

kek tu..sedappnya tengokkk

Sheila Shafeareen berkata...

Assalamualaikum kikiki.........dah habis rindu gamatnya.................lepas sudah yeeeee....Kpop sama lah bukan ank2nya aje mak pun sama........

Ida,Japan berkata...

terkezuttttt!! betul ker ni...dia dh kembali yea!! welcam back ika...i miss u so muchh, k'ida pon dh makin sibukkkk..kekadang tak sempat jengah pun blog kwn2...lepas letak n3 kt blog terus jer sambung kerja lain/terus jer tido...kalau tak update, lama2 berkepuk lak gambar2 nyer..kdg2 rasa serba salah, tapi masa sgt terbatas..
kek tu nmpk sedap la..
Kita buat apa yg termampu jer la kan...nk serious2 sgt nanti byk kerja terbengkalai...

Rima berkata...

walio weiiiii mana pergi??!! i miss u like crazy u know.. still in bkk?? ahaks

quinnie berkata...

hahhahha..dia duk update blog rupanya..patut la ada meninggalkan msg kat blog kita..heran gak..mimpikah daku? hahahhaha...sedapnya kek ni suka sgt...resepi terbaik la dari si ros..:)

Ria berkata...

welcome back kak ika..padahal umah kite pn xslalu tgk..hahah..da bjaye kuruskan bdn le la share rahsia..hihi

Asmara berkata...

rindu dgn coleteh dan komen2 u. kalau taip komen mesti panjang2. renduuuu nak baca!! take care mek, (selalu je pun baca komen mekjah kat fb) ekekke..

CT Delima berkata...

As'salam Ika

rindu sangat2 hugs3x..hihihi

tak kisahlah lama tak keluar kat blog, namun kat mukabuku boleh borak2gak kan..hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

welkambek ika... kekekeke...
ada kat mana skrg? kat siam ke kat mesia? punyalah akak risokan ika sbb masa ika menghilang tu masa zaman bangkok tenggelam banjir... risau akak kat adik ika cayang nih! rupa2nya dia dok memerap menahan lapor... berapa kg dah turun tuh? tahniah la yekk.. hehe.. ehh.. kalau dok kat siam.. biawak komodo tu buleh ler jual timbang kati... mesti laku kat siam.. pastu untungnya tuh.. kita bagi dua yek.. hahaha..

Gee® berkata...

Waaaa sedapnyaaa... baru jer k.gee berangan nk buat kek pisang berangan...wajib buat petang nih... dh terlior

CitarasaKu berkata...

Salam Ika....selamat kembali

Liza berkata...

salam ika...bestnya dh langsing, akk jugak la yg makin tembam..nmpk gaya kena rehat cm ika jugak kot, bru blh slim melim balik...ekekekeeke
bg la tips n rahsia diet ika tu, blh la share...

Kamalia berkata...

wakakaka..komodo tu yg tak tahan tuh..
tabik springla dgn ijka ni..kita xkuat sungguh nk melawan napsu tekak ni..
mmg betul la kan,kot nk diet jgn tengok blog..haha