Rabu, 15 Februari 2012

Nasi Lemak Tumis

_DSC0371
NASI LEMAK TUMIS

Salam pagi rabu sume!

Hari ni kena g sekolah, terpaksa tinggalkan kakak sorang2 kat umah sbb tak leh nak bwk dia. Ni lauk semalam :D Memula tgk nama nasi lemak tumis ni kita pun terpkir pikir jugak apa yg menariknyer, bila cek2 resepi rupanyer ditumis ya? Kalau nak tahu jugak kita masak nasi lemak pun tumis jugak sampai skrg n mmg akn tumis dgn minyak sapi :D mmg tak pernah masak mcm nasi lemak biasa tu, masa memula buat nasi lemak jerr ikut macam resepi buat nasi lemak main masuk jer sume bhn2 dlm periuk, tp lepas tu terus kita cuba buat cara tumis, yer la yg sedap tu lerr yg byk lemak hihihi... Nasi lemak kukus pun sedap tp tak rajin nak buat byk2 kerja KALAU nk mkn sgt baru buat :D Jadinyer nasi lemak tumis ni bukan asing lagi bg kita kikiki.. klu tgk bhn2 pun ikut suke kita kdg tu letak serai kdg tak letak daun pandan mmg letak kalau tak de daun pandan kita letak pandan essence :D

Dah ramai blogger yg buat kan? nak sebut sorang2 takut tertinggal, kita cnp dr umah KAK NOR :D itu hari pearasan kak Q buat terus terasa nak buat :D last makan nasi lemak masa puasa tahun lepas :D yg atas ni bg kat org jepun atas ni sbb dia suke nasi lemak :D Minta izin n halal resepinyer, terima aksih buat tuan punyer resepi :-)

NASI LEMAK TUMIS
sumber asal : Kak Jun
sumber: Mamasya, Kak Yatie, Noorsha, Kak Izah

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 3 cawan beras> utk beras mmg akn campurkan dgn 1 cwn beras basmathi n 1 cwn Beras siam
  • 2 cawan santan>>sukatan santan n air ni ikut pd no yg ada dekat dlm pot rice cooker cuma lebihkan sikit
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar halba
  • 1 daun pandan
  • 1 cm halia-hiris halus
  • 1 batang serai-titik
  • 2 biji bawang merah-hiris
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi>>kita cuma guna minyak sapi jer.


_DSC0375
Suke mkn nasik lemak ada bilis goreng, sambal ikan bilis, telo mata kerbau dgn timun byk2!!! :D kita tak berapa pandai sbnrnyer nk mkn nasi lemak dgn sambal sotong ke udang ke hihihi...lepas tu ada ayam berempah :D

Cara-cara
  • Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
  • Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
  • Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
  • Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
  • Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

* Yg K.Nor buat:
4 pot beras basmati
1 1/2 pot santan fresh
5 pot air
+ sedikit pewarna hijau

_DSC0376

25 ulasan:

Mas berkata...

kak mas dah try nasi lemak tumis ni...
memang best sangat...rasa macam nak buat lagi jerk....
hmmm..tergodanya tengok nasi lemak ika pepagi nie...

cikmanggis berkata...

sedapkan jika beras ditumis dulu sebelum jadi nasi lemak..jika tinggal berjiran dgn ika makcik hulur pinggan dah ni hehe.

ibh berkata...

Dah habis baru nak letak..seksa perut akk tau..hahahhaa..
Ko saja tau ika..hari tu kat rumah Kak Nor, akak pandang sikit2 ja sbb takut teringin..ni ko dah tayang lg..kompen kena try jg ni..Suka la lelemak akak mcm ni..ngeee :P

quinnie berkata...

sedapnya makan dgn salad....nak beli la hari jumaat ni gi pasar malam..kekeke...

sana tak dek pucuk ubi ye? siannya...tak pe..balik malaysia nanti jgn lupa beli ek..kekeke

CT Delima berkata...

As'salam Ika

sana sini sinun dah buat nasi lemak tumis ni, cuma tak sampailagi kat dapur k.ct..hehehe

yalah kalau dah ditumis bawang2nya bolehlah namakan nasi tumiskan. nasib baik cakap awal2 semalamnya nasi,tak yah k.ct nak nganga mulut besar2 mintak suap..hehehe

Ida,Japan berkata...

walaupun hari tu dh buat nasi lemak tapi bila tgk nasi lemak ika pagi2 ni adehhh...terliur la pulakk dibuatnya..nasi lemak mmg sedappp kan cuma tak leh selalu jaa hiiiii
pstt : rajin ika jogging & diet, k'ida ni dh lama b'azam..last2 t'kubur cam tu jer huhuu

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam...nampaknya rating Nasi Tumis naikla ya..ramai udah mencobanya...memang sedapkan?

3 hungry tummies berkata...

Eh eh bestnya nasi lemak tumis si ija tu! Kami makan salad je :(

kakna berkata...

salam..
tengok dah ramai mencubanya.kakna pun nak cuba la juga.bila ntah lah.

Kamalia berkata...

ehem..bestnye.kita tak cuba lg resipi ni..ikan bilis yg nampak garing..nomnomnom.:p

Gee® berkata...

tak pernah lagi mkn nasi lemak tumis...nmpk sedap... bak nk rasa ckit

KG berkata...

i ada resepi nasi leamk tumis jgak, but tak sempat nak blog about it....habis lepas masak!

アヌムちゃん berkata...

waa sedapnyaaa.nyum2..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ika..nampak sedap la pulak.nnati nak cuba larrrrr...

cik cek berkata...

Memang best nasi lemak tumis ni...akak pun dah buat...he he...cuma lum publish je lagi...akak datang nak join makan...pas tu akak ada bwk dessert Molten Coklat Lava Cake...leh makan sesama nanti...:)

K.Nor berkata...

pebret akak, nasi lemak mesti ada sambal ikan aya.. baru syok :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

lambat ai terjah hari ni....mood nak berblog dah makin ilang la uols help me....sedap plak tgk nasik lemak uols tue dah lama x makan nasik lemak...kalo makan yg org buat sure lagi sedap ni ngeeee

Chik Mimi berkata...

sedap ni ijah akak baru je nak menumis ,kalau kat sini mmg kita orang ade versi tumis ni kekekek

indahhouse berkata...

Salam ika,
hehe... nasi lemak dah abes ya. Saya datang petang2, tak bawa juadah pun. bawa ayam sekor jer. :)
Sedap ya, nasi lemak ni? Teringin nak rasa.

Ummi berkata...

Assalam Ika, waaah nasi lemak...i liikkeee. tp xleh selalu2..nnt makan x hengat...nak2 yg jenis tumis ni...akak pun biasa buat, cuma cik abg nak yg ori jgk, taram sume sekali jer dlm piyuk...hehe. Ika, bdan slim dah tu...jgn mkan byk2...meh hantar sini sikit... :))

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayang..
wah terliur akak tgk nasi lemak tumis tu ... lagi2 ada ikan bilis goreng tu.. aduuh!! menyelerakan sungguh!!!

Hanis MY berkata...

salam ika cunss...wah terliur, kebetulan mlm ni pun nasi lemak tapi tak vogue mcm tu la biasa2 jew wuwuwu...

p/s: baru letak gambar peyut hehe...

Yatie berkata...

lapor lerrrrr...mmng sedapkan nasi lemak tumis ni..walau bnyk versi nasi lemak, akak mmng suka semuanya..kena sambal tumis mmng best makan tak hengatttt..

Rima berkata...

GM Ijah
baru angan angan nak masak nasi lemak tomorrow.. eh later cos dah 1:30am kan now.. will try out this recipe lah.. ikan bilis tu fav sonia..

Asmara berkata...

Mek jah! Pergh mesti sedap nasi lemak tumis nih.X pernah buat ni. Harus ku cuba resepi yg nih. Hehe.. Tq ika cayam!