Jumaat, 10 Februari 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake

_DSC0017
COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE

Salam jumaat sume! :D

Ada lagi n3 ya? :D buat ni dah lama dah bulan lepas kot, masa sembang2 dgn kak q pasal ciskek2 ni tergerak pulak nk buat sbb tak pernah buat jenis yg ni. Tapi kalau kek yg dibakar cara bain marie ni kita kurang yakin sikit lerrr sbb kdg hasilnyer penyek itu satu hal belum jadi bingka satu hal, yg tak masaknyer satu hal ahahaha... byk betul halnye kalau kek2 yg dibakar cara mcm ni :D tp tak salah kan kalau mencuba, kira jadik ler jugak ni ya sbb tak kempis hihihi...

Resepi yg sgt femes kat MyR, byk laporan dah dihantar, kita ajerr yg baru terhegeh hegeh nak cuba buat, mmg sedap! selembuttttt apa ya? ssh nk terangkan g buat baru tahu mcm mana rasa dia :D Resepi asal dr KAK ALMA MyR, mekaseh tuk resepinyer! Mintak izin n halal juga resepinyer sekali lagi ;-)

COTTON SOF JAPANESE CHEESECAKE
Resepi Asal : KAK ALMA MyR

Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

_DSC0027
Curah blueberry filling :D mkn gondol2 gitu kurang kick :D

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
  5. Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).
_DSC0014

30 ulasan:

K.Nor berkata...

cantik la tu jah.. dah menjadi tu.. :)

ibh berkata...

Elok ja. . Gebus ja kek ko ika

Sheila Shafeareen berkata...

hrmmm hebat...lawa kejadian atas kek tu x tekopek pun badannya...hemm dlm dah tentu lembut n sdp

mummyseri berkata...

ika, bestnya kek tu tambah blueberry lagi..minta sikit ;)

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayang...
Salam rindu dr akak... Wah rindu nya ngan ika... Apa kbar skg? Doa n harapan akak moga ika sihat sejahtera hendaknya..

Wah tgk kek tu cantik ler ika... Akak lg ler... X perna lg buat ikut resipi nie.. Lg ler ketinggalan eh.. Hehehe

faa.rosli berkata...

menggoad betol ciskek ni! gebu gebu!!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Hello Ika!!! Apa khabarrrrr?? :)

Sihat? hehe lamanya tak nampak!

Nak ciskek...yang gebus tu!

JaJa'Z berkata...

hari tu member kat johor buat..ni member kat bangkok plak buat..yummyyyyy

CitarasaKu berkata...

Salam ika...buat kita tergoda pagi jumaat nie..sedap gak jika buat petang nanti.Hihi

Yatie berkata...

mmng sedapkan kek ni...akak pun baru buat aritu..tngk Ika punya ni buat akak nak buat lagilah....wat terliur je...

Kamalia berkata...

cantiknya ikaa..jeles ai tau..ai kalau nak buat baked ciskek kadang2 merekahla..tensenmak.

Gee® berkata...

Alahai, teringin nak rasa ciskek ika yg gebus tu... bak ckit...

sabar kagawa japan berkata...

cantikkkknyeeeeee hasil kek kak ika....loo xdek halnyee tuh....dah cantik sgt2 da ciskek die...kite kt sini xdek cream cheese...yg ade...spreadable cream cheese...agak2 same ke x? tensen jgk duk ngr serba maju ni...nk masak punye laa rs tensen hahahaa

Wani berkata...

salam ....besnya ciskek dah lama dah tak buat .... tergoda lak nengok

cik cek berkata...

Ika...waaaa....dapo sudah kembali meriah...rajinnya berciskek bagai...bakla sepotong kat akak..tak dela asyik dok pandang2 je...leh gak merasa...:)

izahdaut berkata...

ehem ehem.. uhuk uhukk.. eh kaku keding sapa ni? sila simpan kaki anda..jangan tayang2.. tau la dah kurus. muahahahhahaa..

weh hakak lagi terhegeh2 tau.. tak buat lagii kek ni. tak mau tengo tak mau tengok... akuuutttt

izahdaut berkata...

*kaku=kaki

E-na Lovely Kitchen berkata...

welcome back ika!! cheese cake yg mengancam jwa raga..aduhhh!!!

Kak Sam berkata...

Lama duk perati sifu2 ngan member2 duk tayang, tengok pun bahan2 semua ada. Harap2 dapat menjamu anak tekak hujung minggu ni.

indahhouse berkata...

Salam ika,
:) menggoda tulla... huhu

hazila berkata...

Habislah diet yang berbulan bulan tu ika kalau keluar ciskek ni...

Chik Mimi berkata...

ijah cantik la meleleh tgk ciskokek tu :)

Mamamya berkata...

akhirnya update juga blog ni kan.. ;) suka2!! aritu nampak ika tayang kuih kat bawah nun kat fb...pastu bila tgk kat blog list eahh..x update pong blog ika nih...arini tgk2 waaahhh..dah update rupanya..akak yg k'ciciran..heheee

best kan kek ni akak pun bau buat utk b'day adik ari ahad lps...tp boh strawberry atasnya.. :)

quinnie berkata...

aiggoooo..jgn sebut itu word 'bingka' lorrrr..terasa i tau..kakkakaka...tapi kek kak alma ni memang sedap betul dan kita berjaya buat kek ni dgn jayanya...kekeke...

nOOrsha berkata...

salam ika..amboih gebusnye ciskek nehh.. bak mai seslice..sodap ni makan ptg2... eh x mo la seslice..nak setengah bijik.. hikhikhik...tuan umah dayet kan kan kan...hehe

Totie@Tomy berkata...

salam kenal..sedapnya..cheese kek ni pebret saya...mintak satu slice yerk...

CT Delima berkata...

As'salam Ika

k.ct kalau makan kek ni rasanya macam makan gula kapas tu Ika..betul tak..hehehe

lama jugalah tak buat, tak der mood rajin nak buat kek, nak buat yang senang lenang jer..hehehe. Ni tak yang mintaklah kan, dah jadi baja..hahaha

Hanis MY berkata...

atoii pengsan! cantik betul.. rasa nk ngap terus...

cikmanggis berkata...

tu diaaa..anakanda Ika dah mengganas kembali hehehe..cantik persembahannya..ada kelas...selamat kembali ika.

dZana berkata...

wahhh.. tertinggal lah akk..tak smpt nk mgomen srimuka dah kuar ceskek pulak.. ciskek yg akk lum brani nk buat lagi.. bila buat bantat trus rasa sgt kecewa gitew..