Sabtu, 18 Februari 2012

Ayam Goreng Berempah Beriani

_DSC0361
AYAM GORENG BEREMPAH BERIANI

Salam minggu buat semua pengunjung arah :-),

Alhamdulillah, masih diberi nafas utk meneruskan rutin hari ini insyaAllah. Sebelum tu nak minta maaf pada yg selalu bg komen yg takde dlm senarai bloglist kita jangan kecik hati ya klu tgk takde tersenarai kat bloglist kita. Rasanyer ada masalah teknikal sama ada kita yg tak reti atau lappy dah menggong :D, dah cuba add list link blog2 baru yg kita belum add tu kat bloglist kita tp bila klik save, dia takde respon, guna IE pun sama, mozilla pun sama dia takde respon, jdnyer minta maaf sgt2 segala kesulitan yg melanda ya, kita buat kunjung balas melalui link yg ada kat komen. Terima kasih.

Hari ni takde sekolah ganti, minggu depan ada, tp hari ni mcm biasa akn panggil bbsitter utk jagakan budak2 kat rumah :D Ayam kat bwh ni masa makan dgn NASI LEMAK TUMIS itu hari ngeeeee :D skrg larat baut 1 n3 jerr insyaAllah! kalau tak larat selang2 hari, minggu depan sibuk sikit lah sbb dah mula bz, ikut kesempatan kalau ada lebih masa kita luangkan kat sini. Last sekali, selamat berhujung minggu sume! mana yg tak sihat jgn lupa rehat yg secukupnyer n jgn lupa makan ubat! Terima kasih buat KAK DAYANG atas resepi ni, kopipes dr umah KAKAK SECUBIT GARAM, minta izin n halal resepinya, ty!

AYAM GORENG BEREMPAH BERIANI
Resepi Asal : KAK DAYANG
Copy n Paste : KAK NOR

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan)
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • garam dan gula secukupnya
  • perahan jus limau nipis ~ k.nor tambah

Bahan-bahan kisar :
  • 6 batang serai
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bawang putih
_DSC0363
Goreng garing2, kita suke :D

Cara-cara :
  • Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  • Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
  • Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
_DSC0362

18 ulasan:

CitarasaKu berkata...

salam Ijayuji...pagi pagi dah nampak ayam hihi sedap nanti oleh buat lauk tuk hari nie.

cikmanggis berkata...

nampaknya pun dah tahu cukup dengan rempah ratusnya.Hari ni tak masak kena esok lah cuba resepi ni:)

K.Nor berkata...

jah, baru2 ni mmg k.nor pun tak leh nak tambah link kat bloglist.. same problem kut jah.. tak siap2 duk save jer..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam Ija...nampak menarik...budak2 sukalah kalau resipi ayam macam ni

Ummi berkata...

Assalam Ika....fuuuhhh penatnya berkayuh sampan ke Bangkok..lalu kut Sg. Golok...hehehee, mengancam pulak tgk ayam goreng berempah ni...baru blk dr rumah Yatie tgk ayam dendengnya...adeeeii, sana sini ayam...xleh jadi nih... Happy Weekend Ikaa...muaahhh!

dZana berkata...

ppgi dah kuar menu.. akk masih terkais2 lagi ni.. confius.. hihihi.. byk sgt menu dlm pale.. sedap ayam ni ratah2 .. plig best serdak2nya tu..

tun_telani berkata...

kak ika.. tun suka mkn ayam goreng berempah, tp x reti nk goreng. hehe.. wat api kecik pun, bila goreng mesti samaada dia hangus atau x masak kt dalam. hehe.... kalau teringin jugak, kene rebus dulu jap ayam tu. main ngelat sket. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam hemmm aym kalau rg gini mmg laku..kalau buat kena byk...masing2 suka ratah....dah habis ke..kalau ada nak 4 ketul heheh

lina_pg berkata...

assalam ika...nmpk sedap tu nk plak goreng garing2 sket.Kat umah ni menu ayam kompom dapat sambutan. Ni kalau ratah pun sodap hihihi

3 hungry tummies berkata...

Ayam kalau digoreng pasti say suka :) dah bookmarked Ija

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika,

kdg rasa blogger ni mengong sikit kot!!!sebab ada blog kak Nur nk tinggal komen tk boleh selalu keluar error...kalau bloglist mmg kak Nur ada hadapi masaalah ini...kdg boleh kenkdg tk leh nk add list...rasa mcm malas nak berblogging cam gini...hehehe.

Ika, masuk list ayam tu...mmg nampak sedap serta mengiurkan...rasa2 mak Ayu yg pernah cuba resipi ini kalau tk silap...eh kak Nur windu aah ngan dier...kak Nur masuk sana tk tau kenapa asyik error...fed-upppp..eh akak mcm lepas stress kat sini pulak.Happy weekend and enjoy your life dik!!

Diana @ Melley Mey berkata...

Assaalamualaikum ika cayaang...
Ermm.. Akak pun ada masalah tuk save bloglist tu ika... Tu ler sbbnya akak buat bloglist ke2...

Wah ika... Tgk ayam goreng tu sedaaapnya... Nie pasti nak cuba nanti nie..

inahar ali berkata...

salam ika caayaaaang..akak mai nk tumpang lunch kt sini..ayam goreng tu cukup x?? hehe..

Cheq Sue berkata...

mmmm...line tengah mengong kot ika... semalam terbaca komen kat blog Wani... :)

sedapnya ayam goreng nih, tambah serdak2 tu perghhhh

quinnie berkata...

boleh le kita cuba resepi ni sebab sekarang baru ada rempah briani..dulu tak dek rempah pendam hasrat je la..kekeke

ummiaisyah berkata...

ayam kalo digoreng garam kunyit pon sedap..inikn plak ngan segala rempah..mesti lg berganda kesedapannya

deeTha H berkata...

pon... pon... toet..toet...
aku teko bengi2 iki, njaluk makan krena kehabisan makanan di perantauan. hihihihi

oh ya,
aku ada giveaway, ikutan yuk...
http://supjagungmanis.blogspot.com/2012/02/giveaways.html

Yatie berkata...

Assalamualaikum Ika,
menyelerakan sungguh ayam goreng berempah beriani tu..ratah2 gitew je sodapppp..lenkali nak cuba resepi nilah.,.tq..