KUIH SERIMUKA
Salam bertemu kembali sume!
Waaaaaah? tetiba rajin nak update blog hihihi.... oh tidakkkkk!!! ini projek dah jd baja asli semuanyer :D jap lagi ada kerja sikit, sementara leh duk depan lappy ni kita buat benda yg berfaedah sikit iaitu menghupdet blog, takut nanti ada benda2 dtg berkampung kat sini :D Dan sekarang ni pun nk pegang kamera malas betul sampaikan nak ambik gmbr baterry dah low dah! ahahaha...
Rasanyer sejak cuti berblogging, kita elakkan makan kuih2 gini, kek2, apa2 yg byk lemak2 ni sume kita elakkan, TAPI seksa mata memandang kek2 kat kedai, kalau tgk wall kwn2 kat FB yg post pasal kuih2 ni rasa mcm nak nangesss :( sbb tak leh makan kena sabar, tapi 2 haru lepas ni kita belasah jerr lerrrr, lama sgt tak makan kan :D eh? lupa nk bgtau, weken diet kita kat laut dalam, wekday jer kita bersungguh sungguh gituu :P
Resepi dr KAK HANIELIZA, ada guna telo sebijik, tp masih ok lagi sbb bau pandan tu kuat dr bau ayam tu, jdnyer takde masalah sgt klu sapa2 yg fobia dgn kuih2 kukus yg ada guna telor sbb bau ayamnyer kuat kalau guna byk telo sgt :D Resepi kita copy lagi kat bwh ni ya :D mekaseh buat tuan punyer resepi, n resepi ni dulu kita kopipes dr umah KAK HANA (yg ni pun dah halimunan jugak :D) Terima kasih n minta halal sampai bila2 tuk resepinya :-)
KUIH SERIMUKA
Resepi Asal : KAK HANIELIZA
Copy n Paste : KAK HANA
Bahan-bahan
Lapisan Bawah:
Lapisan Atas:
Waaaaaah? tetiba rajin nak update blog hihihi.... oh tidakkkkk!!! ini projek dah jd baja asli semuanyer :D jap lagi ada kerja sikit, sementara leh duk depan lappy ni kita buat benda yg berfaedah sikit iaitu menghupdet blog, takut nanti ada benda2 dtg berkampung kat sini :D Dan sekarang ni pun nk pegang kamera malas betul sampaikan nak ambik gmbr baterry dah low dah! ahahaha...
Rasanyer sejak cuti berblogging, kita elakkan makan kuih2 gini, kek2, apa2 yg byk lemak2 ni sume kita elakkan, TAPI seksa mata memandang kek2 kat kedai, kalau tgk wall kwn2 kat FB yg post pasal kuih2 ni rasa mcm nak nangesss :( sbb tak leh makan kena sabar, tapi 2 haru lepas ni kita belasah jerr lerrrr, lama sgt tak makan kan :D eh? lupa nk bgtau, weken diet kita kat laut dalam, wekday jer kita bersungguh sungguh gituu :P
Resepi dr KAK HANIELIZA, ada guna telo sebijik, tp masih ok lagi sbb bau pandan tu kuat dr bau ayam tu, jdnyer takde masalah sgt klu sapa2 yg fobia dgn kuih2 kukus yg ada guna telor sbb bau ayamnyer kuat kalau guna byk telo sgt :D Resepi kita copy lagi kat bwh ni ya :D mekaseh buat tuan punyer resepi, n resepi ni dulu kita kopipes dr umah KAK HANA (yg ni pun dah halimunan jugak :D) Terima kasih n minta halal sampai bila2 tuk resepinya :-)
KUIH SERIMUKA
Resepi Asal : KAK HANIELIZA
Copy n Paste : KAK HANA
Bahan-bahan
Lapisan Bawah:
- 2 cawan pulut
- 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
- Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan + warna hijau
- 3/4 cawan gula
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kastad
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil garam
jangan mintak ya sbb dah habis :D
Cara-cara
- Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan. >> Utk adunan yg atas ni kita masak sekejap sampai naik wap, ikut lah kerajinan n kebiasaan buat ya :)
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 30 minit.
- Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.
18 ulasan:
Waaahh moga terus rajin menghapdet...tp jgn selalu yg basi2 mcm akak jgk...heheheh, tangkap leleh jek tgk serimuka mu ituuu.. :)
haaaaaaaaaaaaaa lepas indu kite dgn arah.....hehehe cantik aaa nmpk serimuke akak..kite kalo buat kan slu atas die nmpk x cantik...mcne ehh...dala sini xbwk pengukus....menangisss laaa kite kt sinii
nk mintak pun dah tahu habes sbb buat 2 hr lepas khen...isssyy ni goda iman ai suruh bikin gak ni...nangessss!!
fuh..fuh..tiup roh rajin update blog..
tak aci tau..diet tak ajak..ekeke..
pssst..cantiknya potongan badan..eh kuih tu..
ika cayanggggg...
cantiknya serimuka tu....
kemas jerk potongannya...
Ika ni saje je tau...baru berangan nak mintak sepotong dua...hu hu...dah abis pun rupanya...gigit2 jari lagi nampak gayanya...waaaaa....nak seri mukaaaaa yg Ika buat...
Assalamualaikum Ika,
miss youuuuuu...uwaaaa slmt kembali, harap2 Ika terus rajinlah ya mengupdate blog...geram je tngk kuih serimuka tu..kuih2 mcm nilah yg akak suka sangatttt..mcm nak wat skrng je...terliur bebenor...
look gojess gitu..terliur
Assalam cik kak :)
selamat bertemu kembali..kemana dikau menghilang ku rindu dendam arr..sekali keluar putri salat..haha..bila nak watkan akak seloyang arr? :-)
Assalamualaikum Ikaa
Wah..Ijoo tu mengguda kalbuku..hihhhi. Cukup2 la bertapa tu ika weh..Rajin2 update ya lepas ni..heee
Salam Ija..Ja dah hilang ke mana lol Cantiknya kuih serimuka to :)
Mesti lemak2 tengah nanges meraung2 sebab ramai membe yang semakin pupus.
pengsan tengok talam yang teramat cantik uwaaa nak cikit... terima kasih atas doa...aminnn insyaAllah... misssss uu toooo...
salam ika./...selamat kembali berblogging.. waahh suka tengok hasil kuih serimuka ni..mmg berseri2 yu....berhasil gak ye diet ika..tahniah
!!! kite gakler dok gemok gedempol menggeleber lemak sane sini.. malu laa nak jumpe ika.. muahahah....kene sarung jersey rugby klo nk jumpe ika..maklumler org tu dah sellim melim..haishh!
Assalam. Apa khabar? Dah lama tak 'bertemu' kat bloggers world ni.
Kuih Serimuka nya cantik dan rapi sekali.
Ikaaaaaaaaaaaaa! Waaaa.... welkam2.... sonok nya Ika dah balik! Nanti lepas ni dapat ler selalu piring2 kuih kan! Windu tak terkira!!!
Ada kuih serimuka ler ... Sedaapnya.. Fav anak2 akak nie.. Irfan n yong paling suka makan kuih nie... Cantik potongan kuih tu... Kemas gitu...
I really like reading through a post that will make men
and women think. Also, many thanks for allowing for me to comment!
Stop by my web page ... free shop plans
Catat Ulasan