Sabtu, 11 Februari 2012

Japanese Style Sweet Bun Dough

_DSC0336
JAPANESE STYLE SWEET BUN DOUGH

Salam minggu semua!

Sume org sihat? Kita alhamdulillah sihat :D Weken gini lagi sibuk, skrg ni pun dah dekat sebulan sekolah on jer ari sabtu, kita pun pening ler nk pkir buat bekal apa, kdg tu lepas buat bekal leh sambung tido lagi ahahaha.... fenaaaatttttttt sgt, dan ngantuk :D sbb mlm mesti dlm kul 1 tido tak pun paling cepat kul 12 secara rasminyer masuk dlm bilik :D itu belum kes terbongkang depan TV lagi tuu hihihi...

Rasanyer kan, kita dah lama tak buat roti sejak2 diet ni (kita on diet lagi tp dulangi weekday ajer, klu weken tu kita makan jer sesuka hati TAPI kuantiti yg sikit) jgn nanti org ingat kita buat kek kita yg melantak sume, terseksa tau masa mula2 diet dulu sampai ada satu tahap pengsan dan nasib baik panjang umur tuhan bg kita nyawa lagi nk tgk dunia ni, mana taknyer, kita pengsan dlm bilik air sorang2, dgn ada air dlm besen lagi, itu belum mangkuk tandas lagi, KALAU lah masa pengsan tu termasuk salah satu tu rasanyer mmg dah kat sepital, sejak tu terus makan mcm biasa cuma kuantiti kurangkan n yg lemak2 ni ambik sikit2 jer buat jamah, sgt terseksa nk menurunkan berat ni. Tapi yang penting happy lah kan, tak kesahlah bdn tu terlebih sihat ke cuma pastikan takde penyakit ya, insyaAllah bulan depan kita buat medical check up :D

Itu hari nmpk kak mas duniaku meroti, dlm hati lama sgt tak meroti, semalam ni duk kat dapo dekat tgh hari hihihi... lepas abis jogging terus projek, yg jd lmbt tu sbb ada kejadian2 masa buat roti ni ahahaha... Kita suke buat roti ni guna resepi dr kak nor dgn gert, mmg sedap! kali ni kita buat gertnyer resepi, Japanese Style Sweet Bun Dough, minta izn kembali resepinyer, tenkiu! Akhir sekali, selamat beristirehat bersama keluarga! :-) Terima kasih segala kunjungan

JAPANESE STYLE SWEET BUN DOUGH
Resepi Asal : GERT

Bahan-bahan
  • 375 g tepung roti (high protein flour)
  • 100 g tepung gandum
  • 35 g susu tepung
  • 1 biji telur*
  • 1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
  • 80 g gula halus
  • 3/4 camca teh garam
  • 2 1/2 camca teh instant yeast
  • 150 ml air suam (kurang lebih) - hana lebihkan 15ml>>yg ni pun kita lebihkan
  • 40 g mentega>>Kita buat 20g shortening+20g butter
  • 4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
  • 1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan

_DSC0337_DSC0342
tergeseng sikit sbb TERSILAP sapu telo ahahaha... ada ke sapu kuning telor wakakaka sengal betul :D

Cara-cara
  1. UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap. (Sila pastikan bhn cecair dimasukkan dahulu barulah masukkan bhn kering, dan pastikan garam juga tak bersatu dgn yis)
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
  3. Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemeran atau seri kaya.
_DSC0326

15 ulasan:

K.Nor berkata...

morning jah.. nak 2 bj nak bekpes nih.. :)

lina_pg berkata...

assalam ika...xmo komen pasal roti mmg tentu2nya sedap n gebus tuh..
kak lina rindu sangat ngan ika..alhamdulillah ika sihat....
Lama tul ika menghilangkan diri dr dunia maya ni..ingatkan majuk ke apa?
ika masih kat bangkok ke dah blik mai ke Mesia?

Rima berkata...

Gd morning Ijah
ohhh show off roti ehh.. baik kasi satu biji.. i also diet but cuma ade pada nama saja.. makan tetap makan hahaha

ICook4Fun berkata...

Mana you menghilang all this while. Rindu kat you lah. Welcome back to blogging and thanks for the mentioned :)

ibundo berkata...

salam ika. Lama cuti....

Mas berkata...

ika cayang...
gebunya rotiii tu...
geramm kak mas tengokkk...

Mamamya berkata...

haduiii...klu citer tang diet ni mmg t'seksa sungguh lah ika..akak baru b'angan2 x mo makan nasi sepanjang tahun (ecececeehhhh...berangan!) tapi tetiba Allah bagi plak rezeki tambah zuriat..da pregnant ni x kan nak diet plak kan....keding bby nnti bukan maknya yg keding...ahahaaahaa...

xper2...dalam pantang nnti mmg nak kene struggle lah turunkan berat badan...skrg ni mcm2 penyakit mudah hinggap klu kita x jaga kesiahatan kann...

waaa..pjg lebor m'ceceh...hihiii x mo sambong lagi lah...nak minta 2 ketui je roti tu,nak makan smbil tgk hindustant ptg ni... :D

quinnie berkata...

amboi roti...gebu gebas je rupanya..hehehe..kita pun kalau dpt melantak roti bukannya seketul..berketul2 sorang je makan...hehehe

ady berkata...

as-salam ika
That looks INCREDIBLE!!!!

dZana berkata...

sedap mkn yg baru kuar oven tu.. panas2.. cicah air kopi o.. best.. best..

faa.rosli berkata...

gebuss nya roti akak.. :)

HomeKreation berkata...

Nak minta pun nampak sikit jer tu... lagi pun org lain dah sampai dulu dari Along....huuuu

ummiaisyah berkata...

salam kenal arah...kiter pon rasa susah nk berdiet bila asik tgk gambo mknn je...tp skrng mmg x boleh diet sb tgh bf baby...teruskan usaha murni itu..smg berjaya...rasanya dh berjaya kan?

Asmara berkata...

Ika cayam! Xmo la diet smpai camtu. Mkn kene tetap mkn tp cuma maintainkan kalori yg amik setiap hari. Haha..aii jugak yg malas nk diet2 lg. Tengok org masak mcm2 tu yg teringin gaks. Wahahah.. Nape roti u mengebus je? Roti aii kdgnya kejung. Nyampas! :D

Diana @ Melley Mey berkata...

tgk tu... roti yg sgt gebu ... semestinya sesangaaaat sedaap tu kan ikaaa.... sukanya akak tgk...