Isnin, 20 Februari 2012

Biskut Coklat Chips Famos Amos Homemade

_DSC0402
BISKUT COKLAT CHIPS FAMOS AMOS HOMEMADE

Salam pagi isnin semua,

Sebelum tu minta maaf, kita belum dpt buat kunjung balas disebabkan ank kita yg kecik pulak demam, kakak pun asyik batuk2 jerrr, hari ni mmg akn ke hospital lagi sebab doktor dah bgtau kalau mlm demam lagi mmg kena bwk balik ke sepital. Semalam pergi sepital masa buat cek utk influenza A dgn B dia punyer result negative, tp semalam doktor ckp itu hanya 70% ajer keputusannya TAPI mlm td bermula lepas maghrib sampai ler ke tgh pagi dia punyer suhu tak nak turun, segituuu jerrrr, kalau setakat 38.5c tu kita dah biasa, tapi kalau dah sampai 40c sapa tak risau kan? Setiap 4 jam bg ubat, klu temp dia terlalu panas at least sampai 39.5c mmg kena lap2 bdn dia kasi turunkan suhu kalau tak takut kena sawan. Mata kita mengantuk :D Harap2 hanya demam biasa aja, kita ni malas pergi sepital takut satu jerrr, kena tahan masuk wad, itu yg lemah sikit sbb budak2 sekolah, mana nak buat bekal sekolah lagi, kalau kat mesia senang ajerr boleh suruh mak ke atau sapa2 yg jagakan, tapi kalau kat sini keseorangan n semua2 kita yg kena buat, inilah salah satu cabaran kalau ddk kat negara orang, tapi setakat ni alhamdulillah dah menjadi biasa sbb dulu2 biasa ulang alik masuk wad so far boleh managed semuanyer. Ok, kalau free ptg2 nanti ke mlm2 nanti kita buat balas kunjungan, terima kasih!

Resepi ni dah famous amos dikalangan blogger2, kalah famos amos kukis walau kita tak tahu rasa sebenar kukis famos amos tu :D. mmg TAK PERNAH beli langsung, kalau kat airport tu bila lalu kat depan kedai famos amos ni kan makin nak lari jauh2 kita pun tak tahu lah kenapa, mmg tak lalu betul nak mkn sekut famos amos yg kata org sedap sgt tu kan? hihihi.... saya lebih rela mkn biskut tiger, yg tu sedap :D Utk resepi beskut ni, resepi asal dr KAK NADZ, kita kopipes dr umah KAK Q, minta izin n halal kembali resepinyer utk di kongsikan n buat rujukan pd masa akn dtg, sebenarnyer bhn2 buat beskut ni senang sbb tu kita suke rasa dia mmg sedap! siyeesss sedap! utk kemanisan tu pandai2 ejas :D kita bab2 gula mmg akn kurangkan, tak pernah setia dgn sukatan betul hihihi....

BISKUT COKLAT CHIPS FAMOS AMOS HOMEMADE
Sumber Asal :KAK NADZ
Copy n paste : KAK Q n KAK DIANA

Bahan di ayak:
  • 280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum
  • 10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate>> kita kurangkan sikit
  • 2 tbsp susu tepung
  • Secubit garam

Bahan2 lain

  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor>>yg ni kita kurangkan ke 110g
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm ( 1/2 cawan ) coklat chip _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa>>yg ni mmg kena kurangkan sbb manis klu letak byk2
  • 100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain² yang dicincang ) _ Diana bubuh gajus cincang >>yg ni cuma letak bdm, nxt time buat letak kekacang kurangkan coklat cips.
  • Kismis _ Optional ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa ) _ Diana tak bubuh >>tak letak sbb budak2 tak makan

_DSC0377
Memang sedap lah! :D
Cara2

  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan² ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
  6. Boleh juga diuli menjadi bebola² kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
  7. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT² ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  8. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola² adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  9. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

21 ulasan:

Asmara berkata...

odaijini anak2! kesian bila demam kan. kat sini byk jugak sek tutp sebb influenza. pakaikan mask bila keluar rumah. balik sek. cuci tgn, muka dan berkumur, ni yg sensei pesan. ;D take care ye jah!
*smlm buat biskut cekelat gak tp bukan famos amos nih. hehe..

Ida,Japan berkata...

musim budak2 demam la skrg ni...anak2 k'ida pon baru jer lepas baik demam...skrg ni virus RS & influenza sedang menular, sib baik -ve..alhamdulillah..semoga anak2 ika lekas2 sembuh k..take care oh them
psstt..rajinnye mngukis ika...k'ida raya pon tak rajin nk buat hiiiii

CT Delima berkata...

As'salam Ika

Anak demam ya, alahai kesianya. K.ct ni kalau ada yang tak sihat kat rumah ni mulalah macam mati akal aje. sampai tak tidur malam sebab berjaga nak rasa demam dan bagi makan ubat. Moga anak Ika cepat sembuh banyakkan sabar ya Ika. kita duduk negara orang kenalah pandai bawak dirikan.

k.ct pun dah buat sekut ni, memang sedap. tapi buat besar2 sikit puas makan, kalau buat comel2 macam ni cepat jer hilang dalam mulut..hehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Cookies macam ni kena buat masa anak2 tak ada di rumah...kalau tak belum sempat masuk balang sudah lesap.

quinnie berkata...

ika..lain kali kita pun nak lebihkan le kekacang tu..sebab lagi sedap...terasa rasa je kacang nya...hehehe....memang best la resepi kak naz ni...tak rugi cuba kan? hehehe...

eh boleh buat gift tuk oppa masa concert..hahahha

Mas berkata...

nanti kak mas pun nak buat gakk la sekut ni..
sedappnya tengokk...

shiori_LA berkata...

wah boleh cuba biskut coklat chips yang ni pulak la kan....selalu buat yang kak hanieliza je senang....semoga anak2 ija cepat sembuh ye...Amin

アヌムちゃん berkata...

odaiji utk semua...waa kalau ade mase nnt nk try la buat biskut ni.heee..oishisou!

kakna berkata...

salam..

semoga cepat sembuh.kakna kalau anak demam.kena ngadap anak tu..tambah yg setahun setenggah ni kalau demam nangis je..

ada masa boleh cuba biskut ni.comey..

tun_telani berkata...

tun suka makan biskut ni masa panas2! hehe.. tp lepas 2jari terasa susu tepung dia, jd tun dh x bape makan (ngade2 la pulak kan..huhu. ampunn kak nadz)
siannye kakak. moga cepat sembuh je. letak cool-fever atas dahi xjadi ke?

Gee® berkata...

nak famos amos sebalang... terlior

Ayu berkata...

Assalam ika,
wah udah beberapa entry mak ayu udah terlepas yo..kok laju nya ..
udah mula beroperasi rupanya..baru perasan tau..kenapa gambar kat blog akak tak nampak itu yang terlepas pandang ika dan berblogging balik..

harap anak2 semua cepat sembuh lah ya ika..memnag risau kalau anak2 yang sakit ni..biar kita yg sakit tak apa..cakap pun cakap juga ni tangan berjalan capai cookies tu dah 5 ketul dah masuk mulut..heheh

Anna Qawina berkata...

aslmkm Ika..moga ank2 sihat yer..sedap sekut nih, ada lg? nakle suku balang pun takpe..hehe

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam rindu buat ika tersyg...
semuga ika n anak2 cept sembuh... byk2 minum air :)

Byk betul N3 yg dh terlepas... menarik sungguh tgk roti kukus... cookies famous amos pun kat sebelah menggoda!! lama mama tak mengukis..
anyway take care!!

faa.rosli berkata...

bile laa poket izinkan faa nak buat biskut ni..haish~

Kamalia berkata...

alala..siannya mama dan anak2..memang musim demamla ika.
kamikan ika, kalau suhu dah sampai 40C,selalunya kami mandikan budak tu..memnag dia akan nangis,tapi kita kena kuat sikitla nak bagi hati tu jadi keras supaya tak kesian..selalu lepas mandikan tu,memnag suhu akan turun.
odaijini buat si bongsu..

Hanis MY berkata...

salam ika... siannya demam plak... odaijini utk semua... owh nooo patik ni hantu kukis... dulu pernah wat tapi bukan resipi ni, tak jadi (ke tak pandai masak?) lepas tu surrender takmo buat wuwuwu... semoag sampai seru nk cuba yg ni pulak... aih terliur tgk...

Ijan berkata...

Salam Ika,
Alahai kesiannye si kecik demam pulak. Harap2 cepat sembuh ye..mesti lah susah hati ibu bila anak sakit. Get well soon insyaAllah!

dZana berkata...

yehhhh.. dah makan... sedap2...

Cekgu Maz berkata...

salam...tu la kan...anak demam kita yg risau lebih....sempat lagi buat biskut...sedap plak tu nampaknyer....

Diana @ Melley Mey berkata...

sekarang nie musim demam n batuk selsema rasanya kan ika.. kat tmpt akak pun sama.. cuaca x menentu skg nie.. kat cnie hujan seharian sejak minggu lepas lg.. akak doakan moga anak2 ika cepat sembuh n sihat2 sejahtera hendaknya.. Amin

cookies nie mmg sedap.. ari tu akak bawak tuk daughter kat kem plkn.. kekwn dia pun semua suka makan... kejap jer abis