Selasa, 21 Februari 2012

Kek Batik Arora

_DSC0494
KEK BATIK ARORA

Salam pagi selasa sume,

Tak nak taip byk2 sgt, n kita tahu ramai yg kurang sihat skrg ni kan? kat mana2 sumenyer batuk2, demam, selsema, yang pasti jgn lupa makan ubat, pastikan rehat yg secukupnyer>>sayalah tu :D minum air byk2, sentiasa basuh tgn, gunakan mask kalau g kuar atau hospital. Ayat biasa dgr kalau jumpa doktor.. Kita pun dah penat sgt skrg ni, bdn pun dah mcm dedo2 gitu, uuuwaaaaaa...sedih sbb tgh menghitung hari2, doa2 diberi kesihatan sampai akhir minggu ni atau bulan ni atau bila2 hihihi.. ada makna tu tau :D

KEK BATIK ARORA ni kita jatuh cinta sejak ABG ADY n3 seminggu yg lalu kalau tak silap tp almaklomlah sejak2 warm up ni kan, mcm2 yg nak dibuat n cuba TAPI ingat, bukan kita yg makan sume tu, kita setakat jamah ajer :D mkn skrg ni kena jaga especially kek2 atau kuih2 atau dessert2, takut lerrr nk pergi medical check up nanti, paling takut diabetes.. da panjang2 pulak ya :D Rasanyer kat mana2 umah dah ada kek belang2 si tompok pelangi ni, nak sebut sorang2 tak ingat nanti ada yg kecik hati pendek kata, terima kasih buat semua org yg bg idea nk mencuba sesuatu resepi yang baru :-) dan terima kasih juga buat tuan punyer resepi asal ni kerana berkongsi, minta izin n halal resepinyer utk rujukan akn dtg.

KEK BATIK ARORA
Resepi Asal : DE NUANZA
Idea : Semua blogger yg dah mencuba

Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa>>purple perasa keladi, Oren untuk butterscotch, Hijau untuk perasa pandan, merah untuk perasa strawbery, Coklat untuk perasa coklat

_DSC0493
Tak kesah ler cantek ke tak :D guna loyang paling kecik hasilnyer lebih bagus n sedap sbb teksturnyer mcm padat tapi guna loyang besar tekstur dia mcm sponge ^____^ suke yg teksturnyer padat, sedapp!

Cara-Cara:
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*akak tompokkan jugak - 2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

_DSC0495

30 ulasan:

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Memang sudah mengamuk Kek ni...mak aii udah sampai Bangkok..kek ini lagi popular dari kain batik......itulah dia hebatnya Kek Batik Aurora

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayaang..
wah penuh makna ayat2 ika tu.. menghitung hari? :).

ermm.. kek nie mmg sedap kan ika... mmg penuh aura gitu..

Yat Maria berkata...

aiseyman!!!cantek arr...sumer org dah buat..haruska akak pi wat jugak?

quinnie berkata...

ika..kek arora kita ada lagi..nak?? hehehe..makan sepotong dua je...tak tau bila nak habis..ngeee

memang dlm sungguh maknanya itew ika...hhahah...moga selamat la segala2nya ye..:) yg penting kita enjoy!!! hehehe

Rima berkata...

Good morning ijahhhh
Ahhh sedap tak? Tu hari baked for kenduri.. My mom kata laku jualan kek dia... Nanti senang senang nak buat lagi cos bila ku potong Nampak kek nye macam moist..

Yatie berkata...

glemerkan kek batik arora ni dah sampai Bangkok lagi..meh bagi akak sepotong.nak rasa yg Ika buatlah..nmpk moist sngt..

Gee® berkata...

Demam arora nampaknyaaa....

kakna berkata...

salam..
kakna pun terkena tempias kek batik arora ni.dah lama tak buat kek.
ari ni kakna pun buat kek batik arora ni.

Chik Mimi berkata...

salam ijah wah ijah pun dah kena virus ni ye hik hik hik ,akak belom lagi kott

Ummi berkata...

Assalam Ika cayang....waaaahhh cantiknyaaaa si arora diaaaaa... lawooo gebuss je akak tgk...mmg sedap kaaann...sesedap modal gitu...xlah terlalu moden, x terlalu kg rasanya kaan...hehehe

IeRA berkata...

Salam Ika...

Cepatnya sampai sana.. iera pun try juga semalam...sedap sgt

Mamamya berkata...

mmg laju btl org bangkok ni tau... :) akak pun dah try ari ahad lps,makan panas2 utk minum ptg mmg mabeless...

tun_telani berkata...

faktor kesedapan tu ape kak ika? 6 biji telur tu ke, sbb mcm2 perasa? hihi...
glemer betul kek ni.. tun tunggu ada function dulu baru buleh buat ni. xlarat nk mkn 2org je.

Ida,Japan berkata...

kuat sungguh aura si arora nihhh....dh sampai siam dh erkk.ika.he..he, cantikk....tapi tak leh buat lg kek kaler2 ni buat masa ni sbb baru jerk main kaler2 kt kek ari tu..selalu2 tak mo la, simpan dulu lama sikit baru buat la...

Kamalia berkata...

salam ika..rumah kita belum ade lagi kek ni..bila tengok menggunakan telur 6 bijik, gulp!..sangat takut nak guna telur banyak2,takut tak jadi..haha..
cantik kaler2 tu sume..kita takdela warna pepel..

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika,

Hmmm tk sihat ya....rajin mkn ubat erk! Kalau dh ada kencing manis mmg agak sukar utk dikawal...nk kena pantau pemakanan kita...kek tu cantik sekali....nampak kemas loretan nya, tk berserak dn nampak semak....akak suka.

cik cek berkata...

Wah! memang dah merebak sungguh virus kek batik arora ni...akak je lagi yg lum buat2....nak mintak rasa sikit kat Ika lah..mesti sedap kan....:)

HomeKreation berkata...

Ika cayaaaaang.... sama lak kita dua kan. Ika dah bua, Along xpayah hantor lagi dah. Lagipun kek nya dah licin pun....hehe. Mmmmmuah2 windu!

CT Delima berkata...

As'salam Ika

dah sampai dapur Ika kek arora ni, entah bila nak sampai Dapur k.ct tu tak tahu ler...hehehe

memang betul tu kena jaga kesihatan, jangan makan manis2 selalu, seram sejuk kalau dah kena penyakit tang potong jari kaki ni kan..hehehe

jaga diri selalunya, k.ct jauh nak pi jengah Ika hari2 :)

KakAsma berkata...

IKa cayang,
akak baru habis baking kek aurora nie,masa Cida Nuanza tayang first time,dah terguda,tapi masa tu akak tak sihat,jadi terbantu ajer..hari nie merajinkan diribuat,tapi buat cup cakes aje..senang..yang payah umar ngacau..wallaaaa..jadi tergeseng satu tray..hihihihi

ibh berkata...

Aslmk Ika..Akk tak try lg kek ni. Nak Ika buat tuk akk boleh?..hehhehee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

cake lagikkk
nangesssss sebab dlm bulan ni dah 2 kali buat cake
kira dah langgar pantang ni
perut dah ada 1 layer dah nangesss

Hanis MY berkata...

wow wii i likeee lawanyaaa... ada pepel karer lagi...

wee ada geng makan nattou yumyum...

cikmanggis berkata...

wah dah sampai Siam kain batik ni hehe.Kena turun balik Putrajaya ni .Macamana rasanya ika?nak buat jugaklah nanti:)

F.A.R.A.H. deeb berkata...

Bleh terai nih! :)
Meh Jemput baca,
Review: Restoran Mee Rebus Cikgu

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..Apa khabar...? Lama ya tak bersiaran...Wahhh nampak gayanya kek ni makin laris tayangannya...Bila lah sampai seru untuk Kak Sue yaaaaa

dZana berkata...

demam arora di sana sni nampaknya.. akk kendian2 la yer.. nnti semua dah kebah baru akk buat.. hihihi.. meriah warna warni...

ady berkata...

as-salam Ika
i like!!!!Super easy and they look adorable!

JaJa'Z berkata...

aik..sama lagi menu ikan dengan orang kat melaka nun..kak lieya buat, ika pun buat gak..heheh

Nur-nba berkata...

Salam. Hi Ika.. lama tak bersiaran. Sedap nampak kek ni..