Jumaat, 27 Julai 2012

Kuih Serimuka Istimewa

_DSC0345
KUIH SERIMUKA ISTIMEWA

Salam ramadhan yg ke 8 sume! :-)

Kuih harus buat tak kira ramadhan atau bulan2 lain utk sarapan atau tea time :D Nmpk kat rumah tun terus g rendam beras pulut ehehe... dah beberapa hari ni byk makan pulut takut angin satu badan tp alhamdulillah ok. Buat ni pun guna loyang palinggg kecikkkkkkkkkkkk sekaliiiiiiiiii.. sbb tu nak potong dia ni kena mcm potong kek, kalau potong 4 segi cuma dpt 2 potong bhgn tengah sahaja jdnya mmg dpt 2 potong ajerr bhgn tengah.

Istimewa pd kita sbb ada kacang merah kat tgh2 dia tu saja tukar selera n sbnrnyer byk kejadian jugak masa nak buat ni oleh kerana lama kita berdiettttt byk brg2 dah habis tp kita tak cek pun verangan mcm ada stok jer tepung2 tu sume, bila tgk resepi ada guna tepung kastard lemah kepala lutut sbb malas nak kuar2 sbb hujan, jdnyer kita sub. dia dgn tepung jagung cedapppppppp!!! sukatan atas pun tak guna telur cuma tmbahkan tepung gandum n tepung jagung sahaja kasi balance dia punyer keras tp kena pastikan guna santan yg betul2 pekat :-)

Resepi asal dr kak liza tp dah ubah sbb ikut keperluan bhn2 yg tersedia ada, utk resepi kita buat 1/2 portion dr resepi sebenar jdnya pandai2 ejas lah eak sbb kita guna loyang kecik. Terima kasih utk sumbangan resepi, minta halal n terima kasih juga setiap kunjungan :-)

KUIH SERIMUKA
Resepi Asal : KAK HANIELIZA
Sumber : KAK HANA
Boleh tgk SINI jugak

Bahan-bahan
Lapisan Bawah:
  • 2 cawan pulut
  • 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
Cara-cara
  • Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
  • Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
  • Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
  • Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
  • Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan-bahan
Lapisan Atas
:
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan jus pandan + warna hijau
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kastad>>gantikan dgn tepung jagung
  • 1 biji telur>>tak letak tp lebihkan sikit utk tepung2 kat atas ni
  • 1 sudu kecil garam
  • Tambahan>>kacang merah secukupnya utk lapisan tgh


_DSC0344_DSC0359
Alhamdulillah dgn nikmatNya :D

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan. >> Utk adunan yg atas ni kita masak sekejap sampai naik wap, ikut lah kerajinan n kebiasaan buat ya :)
  • Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.>>lapiskan dgn kacang merah dulu kasi ruang2 sikit nak kasi lapisan atas n bwh melekat nanti.
  • Kukuskan lebih kurang 30 minit.
  • Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.

15 ulasan:

cikmanggis berkata...

nak!!!rajin btol anak omak ni hehe.Makcik tak buat kuih bulan posa..eh jarang buat sb tak de peminat.Kalu buat kena makan sorang sorang

HaSue berkata...

Salam ramadhan ijah@ika@bini ninja..i mishhh uuuu.. :D

amboi istimewanya serimuka dia.akak pun menu pulut gak 2 hari berturut2 aritu..sibbaik x kembung pulut.hehe..tp x tertyg kat blog la sbb duk telan terus lajak je x smpt nak posing. bak setngh loyang seri muka yg ada kcg merah tu..wat berbuka karang

Mas berkata...

amboiii...rajinnya ika ni....
kak mas suka serimuka...
tapi buat masa nie tak boleh makan lagi sbb pulut tu..hu3
sabar jerk nengok serimuka ika tu...

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Mak oii.. sedapnye... nasib baik Marya dah berbuka tau! hehehee... Ni singgah kejap, nak tgk resipi ape yg ade... esok2 kalau rajin boleh buat! :))

azian berkata...

Ika,memang nampak special serimuka tu..bertambah seri yg memakannya...

KG berkata...

alaaaa, awat u tak neighbour i :p

faa.rosli berkata...

nmpk sedap.. :)

Liza berkata...

salam ramadhan ika...ni pun peberet akk jugak, tp xpernah buat pun lg yg ada kcg merah tu...pssstt, ada lg tak? hihihihi

Sari Yusa Ibrahim berkata...

memang istimewalah, lain dari yg lain..

tun_telani berkata...

salam kak ika.. wah.. mmg xtra special nih, siap ada lapis2 kacang lagiii..

Leen Loyangkuih.com berkata...

sedapnyaaaa.....
ika akak ulangtayang jek resipi ko daging grill tu...malas nak ambik gambor..guna gambar lama..ekekeke...

inahar ali berkata...

salam rinduuu ikaaaaa..lamanye akak x kesini..pekabo?? waduh..terliur sehh tgk kuih serimukamu iteww!! baik lariiiiiiik sebelum terbatal pose..hahahaa!!

FnF Simple Life berkata...

wah... first time ni Ika... akak tgk kuih seri muka ada lapis kacang...memang special sungguh... nak skettt...ngeee

quinnie berkata...

kita tak buat pun lagi kuih ni utk bulan pose...malas betul nak buat kuih skang ni..tak tau ngape...jgn esok dah start sampai tak leh renti sudah le...hehehhe

zila norazila berkata...

salam ika..cantikk btl kejadianya..terguda akk nengok..:)siap ada kacang lagi..waalllaa..kecurr:)