Selasa, 31 Julai 2012

Milo and Oreo Jelly

_DSC0434
MILO AND OREO JELLY

Salam kembali sume!

Ni n3 auto publish ya sbb tuan umah kat dlm library bekerja ehehe.... Puding pertama di bulan ramadhan :D senang sgt puding ni n sedap! lebih kn air sikittttttttt jer sbb nk dptkan kelembutan yg di kehendaki. Tenkiu kak rima n resepi asal dr Alongrozz (edited) thanks 4 sharing! tang milo tu heaven sungguh, terasa kecoklatan milonya :D btw, kalau milo kita tak pernah muak tp kalau coklat 100% mmg dah kurengggggg :D

Terima kasih setiap kunjungannya :-) tunggu petang nanti kita blogwalking insyaAllah. Mintak izin n halal kembali Alongrozz n kak rima(sumber) resepinya :-) mabeles! Buat semua selamat berbuka bila waktunya :-) jumpa lagi insyaAllah!

MILO AND OREO JELLY
Original Recipe : ALONGROZZ
Source : KAK RIMA

Ingredients :
  • 1 packet / 10g Jelly Powder (Agar-Agar Powder)
  • 750ml Water
  • 160g Sugar
  • 1 can (400g) Evaporated Milk
  • 3/4 cup Milo Powder
  • 1 pack (137g) Oreo Cookies - break into small pieces but keep the sandwich together

_DSC0427
Milo layer harus lerr tebal2 ehehe... puding ni kita mkn dgn kuah susu cair sbb tak biasa mkn puding kering2 gini mesti nak buat kuah dia :D

METHOD:

1. Place jelly powder and water in a pot & cook until jelly is dissolved.
Add in sugar & cook until sugar is dissolved. Add in milk, stir well & switch off fire once boiled.

2. Separate 2 cups of the mixture into another pot & add in Milo powder.
Stir well until milo is dissolved.

3. Pour 1 cup of the Milo mixture into a square container and let the remaining half warm up on smallest fire. Let it set slightly on surface before pouring another layer. Pour the plain mixture on top. Sprinkle oreo cookies & let is set on the surface. Pour the remaining milo mixture.

4. Let it set completely at room temperature before chiiling it in the fridge.
Serve cold.

TIPS FOR LAYERING:
a. Do not wait until the layer is completely set before pouring the next layer, or else it will not stick. If this happens, scratch surface with a fork before pouring the next layer.
b. Make sure the mixture is still hot when pouring on the earlier layer so that it will stick well.

18 ulasan:

Nuridah berkata...

Ikaa...

Kak Nur cop dulu erk!!Sedap tengok..lum lagi masuk dlm mulut...alahai...nanti buka bawakan utk akak ya.

CikPuanHaLia berkata...

Sedapnyaaa...

K.Nor berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Ayu berkata...

Assalam ika..
ada volunter job ya..hehe..
dah lama juga akak masulk list recipe alongroz ni semenjak ditagnya difacebook..tapi tak buat2 juga..
lontarkan sini dalam 10 biji..hehe

Tina Othman berkata...

sedapnya, harus buat petang ni

FnF Simple Life berkata...

Haish... terliur tengok jelly milo ngn oreo nih...Akak baru beli oreo malam tadi...abes dah anak2 makan... mmg takleh simpan biskut le kat rumah ni...hmmm

Asyifa Mustaffa berkata...

nmpk sedap je kak....nak buat tp barang2 x de pulak...kene tggu weken la cmnie....

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

cantiknya dik... berkenan akak tengok... sesuai sgt buat juadah berbuka kan..

quinnie berkata...

geramnya tengok puding dia...ni masuk tekak tengah panas2 ni syok betul rasanya..heheehe

Rima berkata...

Adoiii mata ku sakit hahah.. cantik sehhh.. masih lagi ku terasa di anak tekak but kan orang tengah berpuasa semua pun masih boleh terasa hahaha

Eh itew air asam ku tak pernah buat sendiri... balik i do.. op

dZana berkata...

waaah.. menu sejuk2 tekak ni.. rasa nk meraung tgok nasi daging kt bawah tu air asam lagi .. kejam sungguh la... mmg teringat2 kt aimman bila msk2.. tu msk sempoi2 jer.. balik2 jangan bening iwak gereh..hari2 mdengar aimman tu ckp susahnya bahasa jepun tu.. tiap2 minggu ada ujian b jepun .. akk nk menolong mmg tak boleh. klau english tu broken2 pun boleh layan.. klau ika tentu dah mcm air bcakap .. huuu.. akk hanya mampu berdoa jer.. smga dipermudahkan perjlnan anak akk tu ke jepun nanti..

sitiezahim berkata...

hamboi2 smalam rasa baru nampak kat blog mana tah...ishk ishk ishk hehehehehhe

dZana berkata...

hihihi..dtg sni lagi.. aimman tgh kursus persediaan ke jepun.. baru nk belajar menulis n membaca... cita2 nk jadi arkitek.. mcm tak kesampaian pulak.. dpt ofer engenering.. akk nk jer dia jadi doc.. hihihi.. ika doa2 kan la yer..insyaaalah hujung th depan kalau ada rezeki dptlah fly ke sana..ni pun lum sempat nk berguru dgn en hamzah (hana) tu lagi..

Kamalia berkata...

ika..dah, pergi sembahyang dulu wey..haha
tu dia..puding yang kalu tengok siang hari,konpem kurus pahala jadinya..sangat mengiurkan..

Mas Sani berkata...

alamak tertinggal ketapi, nsb baik bw malam2 kalo siang...alahaiii kejam sungguh ko ija sbb buat akk kecurrrrrrr hihihihi

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Kita singgah kejap je ni, nnt nak mandikan budak tecik tu...hehehee...Sedapnye puding tu... Kalau marya buat bulan posa ni confirm seminggu baru abis...kikikiii... Nampak sedap lah serius! kilat2 gitu... adeh...

Rohah berkata...

wau...kiut sungguh puding ni..compem sedap nih..

zila norazila berkata...

ramai akk tgok yg dh cuba resepi along nie...semuanya cantik2 ..wat kecik2 camnie ok jgk kan..senang nk makan..chumill jew:)