Khamis, 26 Julai 2012

Serunding Kelapa berDaging

_DSC0262
SERUNDING KELAPA BERDAGING

Salam kembali,

Persiapan utk buat pulut2 n yg sewaktu dgnnya :D Resepi agak2 dr mak kita ehehe... maklomlah kita org mmg takde sukatan yg betul sbb org dulu2 main campak2 jer kan termasuk kita ni, dah jadi habit pulak kdg tu dahlah main campak2 pastu MALAS nk merasa byk kali kena komplen pasal2 mcm ni lerr ehehehe... Daging tu saja kita tambah sbb suke tergigit gigit daging kecik2 tuu :D yg ni pun dah jadik habit jugak ^________^ selamat berpuasa sume!

Resepi ni biasa org buat kan, sblm ni suke guna resepi kak as lebih kurang ajerr tp itu hari malas nak bukak blog tgk resepi tepon mak ajerr :D ni lahh kalau rajin masak masa ank2 dara dulu :D

SERUNDING KELAPA

Bahan-bahan :

  • 1 biji kelapa di parut
  • Daging lembu yg dah di potong kecik2 ikut suke nk byk mana
  • Daun Limau Purut>>cincang2 atau blend sekali pun boleh
  • Sedikit gula
  • Garam
  • Air Asam jawa
  • Air utk kasi basah2 serunding td klu nak kering tk yah masukkan
  • Minyak utk menumis

Bahan di kisar

  • 1 biji bawang merah sederhana besar
  • 3-4 ulas bwg putih>> kita suke letak bwg putih byk sbb wangi
  • 10 btg atau lebih ikut kepedasan masing lada kering yg dibersih n buang biji
  • 2 btg serai>>di hiris kecil2
  • 1/2 inci kunyit
  • Sedikit udang kering, direndam
  • 1 inci halia
  • Sedikit lengkuas
  • 1/2 sb serbuk ketumbar
  • 1 sk jintan kecik
  • 1 sk jintan besar
  • 1 biji buah keras

_DSC0263

Cara-cara :

  1. Sangan kelapa terlebih dahulu sehingga agak2 kering, ketepikan>> mak kita kata nak kasi thn lama serundingnya.
  2. Blendkan bhn2 kisar tadi dgn sedikit air hingga hancur.
  3. Panaskan sedikit minyak, dan tumis bhn2 kisar hingga naik bau. Masukkan daging yg telah di cincang2 atau dipotong kecik2 tadi sehingga agak2 masak. Masukkan air asam jawa, air, gula n garam dan stabilkan rasa tadi ikut selera masing2.
  4. Kemudian masukkan kelapa yg telah di sangan sebentar tadi dan gaul rata dgn rempah yg di tumis tadi, perlahankan api, gaul dan tunggu sebentar sehingga betul2 sebati. Matikan api dan sedia utk di gunakan utk pulut bakar, pulut serunding atau yg sewaktu dengannya.

10 ulasan:

Nuridah berkata...

Ika cayang mucuk2

wah serunding...nampak lembab & sedap gitu...kak Nur suka serunding tapi tk pernah buat yg ada daging...hehehe...akak masuk list dulu...hubby kak Nur pun ada request suruh buat serunding daging this year...hahaha...padan muka akak.

nOOrsha berkata...

salam wendoo di angin lalu ikaaaaa..sodapnye serundung daging.. klo wat cok badak bes ni :)

Ayu berkata...

Assalam nak mantu tak official,
kalu ada lebih serunding tu post ler kesini..boleh mak mertua ni buat makan dgn lontong time raya nanti..sedap nampaknya tu ika!!!

zila norazila berkata...

salam ika cygg..dapnyeee he hee mak akk klu raya x mis serunding nie..pun sama jgk main campak2 jew..h ehehe akk suka yg basah2 sikit camtu..waallaaa..dh x moh ckp pose nie..ha haha:)

FnF Simple Life berkata...

aik....apasal leh tertinggal entry muffin cekelat tu ye... serunding kelapa ni memang best ni...makan ngn nasi impit ok tak Ika?

ibh_sue berkata...

Ikaaa....Ko dah buat serunding ya.. Pos kat akak skit. bleh buat mini karipap..hehehehe

Nuwairani Ismail berkata...

ini kalau buat inti pulut panggang mesti sedap. kalau tak pun inti kuih cucur badak.tak pernah buat sendiri serunding kelapa. lebih kurang menu orang jawa la kan ni?

Rohah berkata...

Dah rasa macam nak raya pon ada...makan ngan pulut, sedap mbanget nih..huh..

Marya Yusof berkata...

Ika,

Satu hari berapa byk juadah berbuka ek? Meriah betul! :)))

quinnie berkata...

kita tak pernah buat serunding style cam gini.....selalu letak udang kering je...boleh juga letak daging ye..lagi sedap la gitu ek....