Khamis, 11 November 2010

Mee Hoon Goreng Kunyit

_DSC0828
MEE HOON GORENG KUNYIT

Salam kembali sume!!! :D

Hari ni makan lambat sbb merangkap diner sbb malas! ahahahaha...... oh oh oh sya byk abiskan masa menonton drama ajer ari ni, drama apa???? rahsiaaaa!! wakakakaka..... since dah malas tu kannnn, meh kita masak menu simple2 jerrrr! tgk drama sambil bergosip, gosip apa? tak de kene mengena dgn sume org :D

Resepi ni kepunyaan KAK MADIHA n org kedua yg buat mee ni MAK AYUUU SG yg sibuk jalan sana sini shopping sana sini katanyer nak distressss hihihi..... yer yer yer mmg betul kata kak ayu sgt sedap! sgt setuju! asyik2 ayam goreng kunyit nasik kunyit bla bla kunyit kali ni kita cuba mee hoon sbb kita ni pun mmg antu mee hoon buat lah apa jer dgn cik manis mee hoon pastinyer dgn muka tidak malunyer tidak akn menolak, ni bukan alasan org kuat makan taww! wakakakakaka...... da da, jom tgk resepi.. KAK MADIHA n KAK AYU mintak ijin n halal resepinyer!!! mekaseeehhhhhh!!!!! lappppp uuuu both!!! :-) lepas ni nak gosokkkkkkk :D sbb skrg tak leh miss tgk AMAZING RACE ASIA kahkahkahkah.......

MEE HOON GORENG KUNYIT

Bahan2
kita buat stgh dr resepi kat bwh n buat ikut apa yg ada dlm sebok ya :D tu pasal semak samun :D

  • 1 bungkus bihun (400g) - direndam dlm air biasa hingga lembut/semalaman -toskan
  • 1 keping dada ayam - dipotong kiub kecil (boleh gantikan dengan apa2 rencah yang disukai-spt sotong/ udang) -(Ayu gunakan semua)>>kita pun nak sibuk jugak guna sume :D
  • 2 bungkus fishball/ 4 keping fish cake - dihiris tebal>>tak de stok!
  • 2 biji telur
  • 1/4 biji kobis - dihiris halus(sayuran boleh ganti dengan taugeh/sawi/carrot sagat)>>guna kobis n kuncu2nyer
  • 1 ketul brokoli -potong floret>>tak masukkan
  • 2-3 biji cili hijau -dihiris (optional)
  • 6 ulas bwg merah - hiris
  • 3 ulas bwg putih - hiris/ketuk
  • 1 s/ kunyit serbuk -(Ayu bubuh 1 sudu besar)>>kurang sikit dr kak ayu
  • 1/2 kiub pati ayam (boleh gantidengan udang kering tumbuk)-(Ayu gunakan 1 kiub ayam)
  • garam & perasa
  • minyak utk menumis
  • 1 s/k lada sulah (jika suka)
  • 2 cawan air-(Ayu gunakan 1 cawan aje)>> masuk sikit jerrr buat basah2


_DSC0824_DSC0823
jemput makan jemput minummmm milo aissss taburrrrr :D ni KAK FMINA punyer pasal huh! dah terjangkit pong! sib baik tak de pisang goreng :D

Cara2


Panaskan minyak masak lalu tumiskan bwg putih & bawang merah hingga wangi.
Masukkan ayam & kacau2 hingga ayam bertukar warna. Masukkan fishball/fishcake.Kacau2 lagi hingga ayam masak.Tolak sedikit bahan2 ketepi kuali lalu pecahkan telur & biarkan telur masak.
Kacau sikit telur biar jadi agak hancur(scramble) & berketul2. Masukkan serbuk kunyit, kiub ayam, serbuk lada sulah, garam & serbuk perasa lalu dikacau rata. Masukkan semua sayuran & air sebentar. Bila air dah mendidih terus masukkan bihun & cili hijau lalu kacaulah hingga bihun masak.(Sambil dikacau boleh potong bihun yang panjang2 dengan sudip agar bihun tak bergumpal semasa mengacau. PERINGATAN:-Jangan sesekali rendam bihun dalam air panas utk membuat bihun goreng kerana bihun akan jadi lembik bila menggoreng.) Sedia untuk dihidangkan Boleh hiaskan dengan hirisan cili & juga hirisan telur dadar.

Sources:-From mamawandiha.blogspot.com

8 ulasan:

cikmanggis berkata...

rasa cam nak buat petang ni tapi kami tinggal berdua je ni hehe (pstt cam baru kawin ni..pengatin veteran hihi)...jap nak pi tengok apa ada dlm peti ais:)

Nieza berkata...

makan mee hoon goreng kunyit pun sodap!!...memang nampak menarikla...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

waduh2.. mmg marbeles abisslah bihun yg ika masak ni... apa taknya... semua kasi tarukk itu sotong udang bagai... ngencess beb!! hahaha... akak punya sempoi mempoi jekk sbb buat pepagi buta utk sarapan sebelum kena bergegas bersiap2 diri nak pegi hantar anak sekolah & pegi kerja... so.. mmg tak sempat nak defrost segala bgai menda2 tuh.. buat yg senang jeklah kan.. janji sodap.. hehe.. apa2pun.. TQ ika sudi mencuba ya... ika kalau nk pedas.. letak hirisan cili padi masa menumis.. akak tak letak sbb anak yg no. 2 & yg kecik tak tahan pedas..

Mas berkata...

sedap tu mihun kunyittt..cantik warnanya..

PearlnScarf berkata...

bihun best .. milo ais tabur tue kita panggil milo dinosoar

Ayu berkata...

salam ika,
nak mee hoon goreng kunyit lagi!!
makan hari tu tak puas..nak dengan milo dinasor tu juga..ini budak2 punya favourite milo drink kalau kat luar memnag suka order yg ni..

tengok citer korea eh..?..heheh..

anymz berkata...

ikaaaa..ai miss you too,three our five..ai mis you forever n ever lah..kahkah..
nak sikit bihun tu.lapo pulak.

Chik Mimi berkata...

wah ijah ko pun dah mengkunyitkan meehoon tu beh tahan suka ngan sayur mayur tu