Isnin, 15 November 2010

Tiramisu Swiss Roll Cake + Biscotti versi II

_DSC0892
TIRAMISU SWISS ROLL CAKE+BISCOTTI

Salam kembaliii!

Org byk kerja ni lg di kacau ajerrr wakakaka..... nak cepat niiii... Sejak tahu makan TIRAMISU ni jadi kesukaan pulak! dah 3 kali buat termasuk resepi yg ke 2 ni iaitu guna resepi dr CHEF HANIELIZA, tp kita cnp dr rumah ROSS kat jepun sana tu yaaa... Selamat bercuti ya rosss!! semoga selamat sampai ke destinasi pergi n balik! insyaAllah!.. Kita buat ni ptg semalam ya :D sampaikan projek yg satu tu tergendala tp hari ni buat ;-) tungguuuuuu :D

CUMA, untuk resepi ni kita buat 1st layerrr yg bhgn bwh letak swiss roll cake n layer ke 3 letak biscotti lebihan buat tiramisu itu hari, SEDAPPPPPPP sgttttt niiii! mmg harus kedekut! wakakaka.... Mcm biasa ya semua, especially tuk KAK HANIELIZA yg sumbangkan resepi ni n jugak ROSS tempat kita cnp :D macehhhhh!!! Kalau ikut resepi yg dulu dr KAK E lg senang yg tuu, SEDAP pun memang sedap! tak tipu... yg ni ada leceh sikit tp hasilnyer ttp sedap! tuan umah nak rehat :D

TIRAMISU SWISS ROLL CAKE+BISCOTTI

TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
1 gulung kek swiss roll kopi ( ros guna 1/2 kek swiss roll perasa coklat)>>Kita guna perasa kopi
250 gm keju cream philidephia ( ros guna 100gram)>>sama mcm kak hanieliza
150 ml yogurt asli ( ros ganti dengan whipping cream)>>yg ni pun ganti dgn whipping cream
1/2 cawan gula ( ros guna 2 sudu besar gula)>>Kita guna 1/4 cwn gula
1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek) - ros x letak.>>yg ni kita letak sbb suke masam :D
serbuk nescafe ( ros ganti dengan serbuk koko)>>Sama mcm ross ganti serbuk koko

Larutan Agar-agar:-

1/4 cawan air ( ros ganti dengan 2 sudu besar air panas)>>sama mcm ross
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( ros ganti dengan 1 sudu besar gelatin) Sama mcm ross jugak :D



_DSC0898_DSC0897


Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.(untuk yg ni kita buat layer yg bwh letak swiss roll cake, spraykan dgn air bancuhan kopi, tuang keju dan lapisan ke3 letak biscotti yg telah dispraykan dgn air kopi juga kaedah spray lg bagus untuk dapatkan tekstur biskut yg lembut BUKAN benyek! :D) step seterusnyer buat sampai habis :)
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan>>kita ayak serbuk koko van houten

_DSC0055
seeeee.... :D

12 ulasan:

Mas berkata...

nah ika...k.mas pulang kan balik senduk kau ni....he..he..
cantik betul tiramitsu yg atas sekali tu...yg bentuk bintang tu sape punya.he..he...
entah bila k.mas nk wat lakk..

Nur Ede berkata...

Salam Ika... Sedap dan cantik nyer tiramitsu yang ika buat... nampak mcm susah jew.. nak buat... tapi akak n famili akak mmg suke klu makanan gini... sedapp nyerrr...

PearlnScarf berkata...

ish2 .. x boleh jadi nie.. harus raya haji nie buat..

K.Nor berkata...

ada lg? :)

Chik Mimi berkata...

ijahhhhh beh tahan ni biscotti dah ade tu harus ade kerajinan hehhehhehe

zarin berkata...

wow! canteeeek and yummilicious nyaaa!! gulp telan air liur :D

3 hungry tummies berkata...

Rajinnya Ija kat dapur...banyak post yang belum saya sempat nak baca. Terimisu ni A1! :)

Jiya berkata...

kak nor tanya ada lagi?? kalo ada jiya pon nak... ngeee






Dr.Sameena Prathap
berkata...

Hi,

The swiss roll looks so amzing...:)

Dr.Sameena@

http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com

Yatie berkata...

Salam Ika,
Akak klau yg leceh2 sikit ni mmng malas nak wat...makan kat umah Ika jelah..leh ke...jngn kedekut tau...

anymz berkata...

adehhhh!..nyesal dtg sini memalam nih..tgk tiramisu,dah ngencess(pinjam ayat hana)betul nih..
huwaaaa..lapo...lapo..

♥ Elin ♥ berkata...

search resepi..jumpe n3 kamu!

minta share ok! )