Sabtu, 13 November 2010

Yam Ma Muang somtam version :D

_DSC0859
YAM MA MUANG

Salam sabtu sume! :D

Hari ni sepatutnyer hari kita org ber'dating tp oleh kerana yg sorang dekat benua lain kenalah outing sorang2 wakakakaka.....kita akn kuar lepas zohor nanti sbb skrg ari sabtu mmg upah bbsitter suh main2 ngan budak2 niii.. jdnyerrr plan arini adalah nak menyakitkan kaki dekat chatujak aka weekend market mau carikk itu paste tom yum yg kak rima beli masa dtg sini :D haaaaa..tgk tu tgk tuuuu org yg duk siam pun tak tahu tawww! inikan pulak org yg dtg bercuti leh tahu mana tempatnyer! ahahahaha.... ni lerrr akibat terlebih tahun duduk bwh tempurung :D

Citer Yam Ma Muang kat atas ni pulak kan kan kan... adehhhh... baca n3 KAK AYU mcm nak terleleh leleh jerr! mmg tak thn betullll ptg tu jugak kita kuar carik pelam muda dgn betik muda! wakakakaka..alaaaa..supermarket dekat jerr 5 min jalan kaki :D diner semalam lah ni ya, mkn pagi2 gini mmg sajer nak booking toilet awal2 hihihi.... Resepi sama jugak guna resepi som tam cuma gantikan dgn pelam muda, tp versi kita PELAM MUDA+BETIK MUDA :D waduhhhhh... mmg sedapppp i tell uuuuuu :D yg duk jauh tu gunalah epal ijau ya :D sedap jugak taw! lg rangup masam2 giteewwww...mcmlah pernah buat wakakaka...

YAM MA MUANG / SOM TAM

Bahan2:
  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer n just tambah pelam muda yg disagat juga
  • 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinomoto>>org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni, nak letak pong ok! jgn byk2!

_DSC0861

Cara2:

Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna mangkuk besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
Align Center

8 ulasan:

Mas berkata...

ikaa,sedappnya tengok....terliur dah pepagi ni..he..he..k.mas tengah makan bihun kunyit ika ni...

anymz berkata...

ini memang dah kes tergugat iman dah ni...tak pasal2 lak kang ada pokok betik rumah org aku tebang sat ni..ceh..adik2 ni saja je tau.hari tu rumah ayu ni dah ke sini pulak menda alah ni..isssh..akak balik dulu lah.

Yatie berkata...

Salam Ika,
Uwaa rajinnya Ika mencari pelam muda...ada apa2 ke ni...hi3 guwau jek, klau ada apa salahnya...rezeki...nmpk mmng menyelerakanlah Yam Ma Muang tu..aish nak sebut pun susah ni...

Treat and Trick berkata...

Salam Ika, amboi sedapnya som tam ni, ada udang besar2 lagi...

Yat Maria berkata...

Confrimmmm sodapppp nak buat gak...tapi nak seram arr akak nak beli mangga muda kat pakcik abang tu...ishhhh nak kena survey lain gerai nih...

HALAMANKU berkata...

Ika... jom tuka.. erma dtg bawa tempe goreng... he he he sedapnyer somtam..tgktu sikit punya seksi Udangtu lepak manggis...

Rima berkata...

Woah nampak sedap lah Ijah.. dah dapat belum rempah tom yam.. kedai dia ade girl pakai tudung buat kopi hehe

Nak try buat lah this weekend!

fuzidss berkata...

aduhhhh terliur dahhhh niiii