Ahad, 14 November 2010

Soto Madura Resepi II

_DSC0038
SOTO MADURA
Resepi II

Salam kembali sume!!!!

Raya aji kat mesia ari rabu ya? waaaaaa... org2 siam mmg cepat lerrrr, raya itu hari pun cuma sampai ramadhan 29 jerrr maknanyer puasa 29 hari ni pulak raya aji pun awal jugak hihihi..... Mesti sume org dah sibuk nak belanja kan kan kan??? kita pun sibuk nak belanja mingguan jugak ni jap g ayam pun dah habes ZERO dah kat umah ni ayam dasyat betul sampai tak de langsung sbb kita rajin buat stok :D

Da da da, tgk respei soto madura ni kat umah KAK ZARIN manis, jgn tanyer kitalah beza soto madura dgn yg lain2 tu ya, kita bukan pakar sgt tp ttp ada kelainan dia walau lari sikit dia punyer bhn tp rasa ttp lebih kurang, tak pe kita buat koleksi yaaaa :D Resepi asal dlm majalah kot kalau tak silap nak tahu g baca kat umah kak zarin, kita cnp dr umah KAK ZARIN macehhhh kak!!!! mintak halal n izin resepinyer, tenkiuuuuu!!!

SOTO MADURA resepi II

Bahan Bahan Kuah:-

1 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih – di kisar dengan 1 inci halia
1 bunjut sup
1 tsp campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
minyak untuk menumis
air rebusan ayam (ikut suka sebanyak mana )
garam secukup rasa

Cara Cara untuk sup:-
1.masukkan minyak ke dalam periuk, kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk campuran ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam untuk di tumis dan goreng hingga harum,.
2. then masukkan lengkuas, sup bunjut dan air rebusan ayam. >>air rebusan kita guna air rebusan daging jugak :D
3.biar hingga mendidih dan perasakan dengan garam secukup rasa


_DSC0041

untuk cili kicap pula
bahan bahan
Bahan Lada Kicap:-
10 - 15 biji cili padi
2 biji bawang putih
5 tbs kicap manis
1 tsp gula
sedikit perahan limau nipis


CARA CARA
Tumbuk cili padi, bawang putih dan gula hingga lumat, masukkan kicap manis, serta beberapa titik perahan limau nipis dan gaul rata.
siap..


untuk bergedel >>Yg ni kita guna resepi sendirik yg kat bwh tu ya
BAHAN BAHAN
5 biji kentang - di hiris dan di goreng, angkat dan toskan
sedikit hirisan daun sup
sedikit hirisan daun bawang
1 tsp serbuk lada hitam
1-2 tbsp minced beef

1 tbsp tepung gandum

1 tsp campuran serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih
1 biji telur, dikacau sedikit dgn garfu

CARA CARA
1. Lenyek hingga lumat kentang yang telah di goreng tadi.
2. di dalam bekas lain, masukkan kentang dan semua bahan2 di atas kecuali telur. Gaul hingga rata.
3. ambil secubit dari adunan tadi ( i suka buat kecil2, kalau suka bergedil besar, maka ambil adunan yang agak besar), bentukkan seperti bulat. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak dalam kuali. kemudian celupkan setiap begedel tadi dalam telur dan goreng dalam minyak hingga kuning keemasan. Gunakan api sederhana. dah masak, angkat dan toskan..siap..
untuk ayam pula
rebus ayam dalam air yang banyak dan bila dah masak bolehlah angkat, toskan dan bila sejuk boleh lah dicarik halus. Ketepikan.

BAHAN BAHAN LAIN
nasi himpit for me and mee hoon for him and hasya sebab both of them tak suka nasi himpit in soup

suhun digoreng (jgn cuci so oon, terus goreng dalam minyak panas)

isi ayam yang dah di rebus dan di goreng sekejap – carik carikkan
Daun sup/bawang – di hiris

bawang goreng


9 ulasan:

anymz berkata...

soto satu mangkuk...isshhh...ape lambat na order ni nak sampai nih..issshh..lembapnya service kat sini...cepat2..kalo tak akak bawak lari begedel tu dululah...majok dah nih...:D

Mas berkata...

ikaa...soto madura 1 mangkukkk...k.mas suka...
cili kasi lebihh tau..he..he..

Chik Mimi berkata...

ijah lamaaaaanya tak makan & buat soto ,sedapnya ijah

Yatie berkata...

Salam Ika,
Sedapnya ada soto madura kat sini..siap begedil daging lagi..akak suka sangat tapi malas nak buat...ujan2 ni minat masak merundum, tapi selera makan tinggi..mcmana ni..tulunnnnnn...

Mimiey.. (^-^) berkata...

wahhhhh, tekaan yg betollll!!!! hadiahnye ialah 2 mangkuk besar tok mie...disponsor olehhh........ kak ija........

Jiya berkata...

wahhh!! sedapnya soto.. peberet wehh.. nanti nko jumpa aku tapaukan soto made by ika ok.. muehehehe

deeTha H berkata...

hahaha ono soto madura tekan kene...
eh oh, kok lebaran haji @siam cepat yo... rame tak biasanya?
selamat menyambut hari raya idul adha yo... :)

Nur Ede berkata...

Ika... klu bab2 soto nie..akak mmg pantang sangat... pantang nampak ikaaa.. mesti terliur abesss...
Sedap nyer Ikaa.. akak nak semangkuk skali ngan mangkuk cumel tu... boleh kan kan...ikaa..

Yan berkata...

soto madura bukan ke dia pakai santan?