Selasa, 16 November 2010

Nasi Serai

_DSC0899
NASI SERAI


Salam kembali sume!!

Kat luar dah mendung, hati org yg tgh menaip pun dah nak hujan! :-( tak naklah ckp byk2 nanti terkecikkan ati sendirik sob sob..

SEDAPPPPP! tak de words lain selain sedap! i loikeeee d smell nasi serai niii wangiiiiiii jerrrr.. Resepi asal dr KAK JUN JC! Selamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga di sana mintak izin n halal resepinyer di share kan disini juga! Tenkiuuuuuu!! mmmwwwwaaahhh! Makan ni dgn acar bodo2 jer yg ada kat belakang nunnnnn, dgn ayam kat bwh tuuuu :D mmg best! KAK MAS dgn KAK NOR dah buat jugak leh skodeng sana ya! Tuan umah nak buat persiapa menyambut org tersayang jdnyerrrrrr...wakakakaka.... Hv a safe trip balik kampung sume!!!! :-)

NASI SERAI

Bahan2
  • 2 cawan beras basmati- basuh & rendam dlm 15 min kemudian toskan
  • 1 helai daun pandan-simpul
  • 2 cawan air
Bahan tumis:
  • 1-1/2 sudu mkn butter
  • 1 biji bawang besar-hiris
  • 2 ulas bawang putih -hiris
  • 1/2 in halia-hiris
  • 2 sudu teh remph kurma
  • 3 btg serai-ketuk>>yg ni kita letak lebih sikit :D
  • Setiap satu kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang & pelaga
  • Garam secukupnya
  • sedikit raisin hitam>>yg ni sesajer tambah! :D
  • Bawang goreng utk hiasan


_DSC0902

Cara2

  • Panaskan butter, tumis bawang2 dan halia hingga naik bau, kemudian masuk rempah kurma, serai, daun pandan & empat sekawan kacau rata.
  • Kemudian masukkan beras dan air masak seperti biasa. Bila nasi dah masak peroikan dan tabur bawang goreng. Siap.Kita makan dgn acar n kari ala rendang!

15 ulasan:

Anawahid berkata...

wohooooo... ni dia menu hari raya ye ndukkk... best2!...

izahdaut berkata...

ikydeh..buah hati nk balik dah tu..ikaaa.... lawo la nasi serai nih..nk buat jugak la menu esok...maceehhhhhhhhhhh

Nur Ede berkata...

Salam Ika...
Selamat menyambut Hari raya aidil adha... semoga sentiasa ceria di di samping keluarga tersayanggg... Nasi serai yang ika buat tuu confirm sedapp... nyummm...nyummm...

Mas berkata...

ika...cantiknya nasi serai kau....jeless tengok...sedapp kan ika nasi tu....k.mas pun suka..

PearlnScarf berkata...

ika.... resepi awak buat kan kita rindu mama kita kat kg... huhuhuhuh dia pun selalu buat nasi serai nie..

Mimiey.. (^-^) berkata...

nak nasi serai!! nak nasi serai!! tapi xnak batang serai tau.... kasi lebih2 ye, dengan lauk ayam pn lebih gak...sume lebihla senang,lallalala....

kak ija, sob...sob...selamat hari raya aidiladha...lapppp u...

3 hungry tummies berkata...

Ni sesuai sekali dihidang bersama ketam Hana :)
Selamat hari raya!

Chik Mimi berkata...

wah ijah pun ade nasi serai sedapnya ijah dah terbau smpi png ni

Treat and Trick berkata...

Salam Ika, selamat hari raya Aidiadha, amboi sedapnya nasi serai....

anymz berkata...

ikaaaaaaaa,canteknya nasi serai mu itu.sungguh tergoda,.nak buatlah nanti..selamat hari raya haji ya..:)

Ayu berkata...

salam ika
pagi2 buta jalan beraya, dengan apron masih kat badan ni..belum mandi lagi tau..hahaha..buat kek, apam & muffins..break record ni..hehe..selamat hari raya aidiladha to ika & family ya..

Yat Maria berkata...

Selamat ari raya adil adha..ni akak kirim duit raya di alam maya...mueheheh..apa dah tak leh chat..read only jer..jenuh akak beri salam ni...

nut dun worry, sila isi sumer nasi lauk raya tu buat akak..dun malu2...

JC berkata...

Salam Aidiladha utk Ika n family..akak kt sini raya semlm hari selasa..akak pun suka nasi serai ni...mkn tk muakkan sesuai ngan lauk apa jer....take care dear..

ICook4Fun berkata...

Wishing you and your family Selamat Hari Raya Aidil Adha!!

ma'chiks berkata...

salam..nampak sedap je nasi serai..nak buat jugak, boleh kan..tima kasih in advance for the recipe