Sabtu, 5 Disember 2009

Ayam bakar balckpepper bermayonis

Set AYAM BAKAR BLACKPEPPER BERMAYONIS

Salam kembali ;-),

Dah masuk list ni sejak ROSS aka ONIGIRI kuar n3 ayam niii tp tu lah malas lebih2 tu yg tak jd jerr hihihi.... pandai adik sorang ni mencipta resepi mmg sedap! sedap sgt! suke dgn rasa dia lain dr yg laen ;-).. Pastu nmpk kat umah KAK NOR pulak! huh! tak leh jadik kena buat jugak :D our dinner toningt :-) yummy!! Kita tak penah makan KENNY ROGER kata kak nor rasa dah ada iras2 kenny roger kalau ya mmg bertuahlah kita sbb leh buat sendirik ;-) nanti balik mesia nak carik Pakcik Kenny Rogers tuu :D.. Tenkiuuuu ya ross!! skrg ni Ross mesti tgh buat persiapan terakhir tuk exam besok nii gud luck to u dear!! semoga boleh buat dgn baik insyaAllah :-).Kali ni malas nak buat mashed potato dan salad mcm sebelumnyer buat sbb malas :P tapi ttp sedap dan lengkap jer rasanyer :D guna sos steak resepi yg sama masa buat ayam cik mary dulu tu ;-), esok tak de n3 kot sbb sibuk pastu hari isnin nyer cuti sbb gantikan besday king hari ni kan hari sabtu tu yg replace hari isnin :D.Akak mintak izin n halal juga tuk resepi ni dan nak share kat sini juga tenkiuuu to you!!! ;-) SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!!! ;-)

AYAM BAKAR BLACKPEPPER BERMAYONIS

Bahan-bahanye

  • 1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
  • 1 sudu kecil blackpaper
  • 2 cm halia ( agak-agak je)
  • 2 biji bawang putih
  • 1/4 biji bawang besar
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mayonis
  • sedikit lada sulah
  • Sos Tiram >>yg ni kita tmbh :D

Kali ni set kan mmg khas tuk bakar ayam yg golek2 tu jdnyer kalerr dia sekata jerr santek!! ;-) suke kaler ayam yg mcm niii :D


Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur>>(yg ni kita parut lg best rasanyer dparut ;-) ), kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)
No versi tonggeng2 sbb teramatlah sensitipnyer habis terkopek kulit yg cantik itewwww...

3 ulasan:

E-na Zarina berkata...

amboi sedapnya ayam tu...siap set lg...mesti dh selamat sumenya ni..

blogresipi.com berkata...

Amboi golek2 seksi syam die..apelah nasib dah 2 kali nampak ayam golek hari nie. kite la ayam takde stok.. telan air liur jer lah...

cikmanggis berkata...

salam ika..lama tak singgah rumah ika ni..amboi!produktif btol dapur anakanda ku ni..macam macam ada