Ahad, 20 Disember 2009

AYAM PERCIK

FooD
AYAM PERCIK

Salam minggu buat semua :-),

Haih! hari ni malas betullll! sume2 malas nk makan pun malas :D penyakit apa ni?? :D hari ni tak kemana mana duk kat umah kehulu kehilir tak tahu nak buat apa, tu haaa.... kain byk yg nak kena gosok boleh mundar mandir jerr dr td :D ngeeeee.... plan asal nak buat ayam percik ni 22 hb nanti masa buat tuk party nanti TAPI rasa mcm tak leh tunggu 22hb tu lah! mcm lamaaaa sgt :D tu yg buat dulu.. konon2 kalau buat 22hb tu leh tumpang sekaki sekali bakor satay kat atas arang tu lah sebabnyer :D tak pe nanti wat lagi sbb senang sgt.. Resepi dr SAJIEMAS @ MyR tenkiuu yaaa.... dan mintak izin n halal juga resepinyer letak kat sini pulak apa pun tenkiu jugak buat KAKAK JAWA juga bg idea nak masak apa dan convertkan sekali bhn2 dia sampai jd sikit gitu ekekeke.... lenkali g carik resepi yg sedap2 lagi nanti kita copy jerrr hihihi... lupa lak nak cakap SEDAP tau ayam niii... ;-) tak yah buluh2 lah ni pun dah sedap dah :D

AYAM PERCIK PASAR MALAM

Bahan-bahan
  • 2 ekor ayam
  • 500g bwg besar - dblender
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula- hana guna gula perang
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan

FooD

Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
  3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
  4. Bakar dan siap untuk menjamu selera

3 ulasan:

salamdariborneo berkata...

ikaaaaaaaaaaa,bak seketui ayam bakar tu.

LOVE2COOK berkata...

Ika...Love want some toooo...chop chop ngan KakMaria..hehex! ;)

blogresipi.com berkata...

Ni lagi sedap dari yang pasar malam ni Ika...buleh tempah ke ni? heheh :)
psst, cat baru ek rumah nie... cantik munge munge :)