Sabtu, 5 Disember 2009

Cheese Fries

CHEESE FRIES

Salam malam buat sume ;-),

Hari ni ramai org berjalan jalan ye tak? giliran kita duk kat umah hari ni sbb Ninja tak sihat sgt jdnyer giliran kuar jalan2 esok :D nak belanja brg2 kering kan awal bulan ni kan byk yg dah habes hihihi.... sekarang ni kan dah jd mcm budak kecik pulak suke tgk HIGH SCHOOL MUSICAL ekekeke... skrg ni pun sambil taip sambil tgk kat DISNEY channel :D sbnrnyer suke tgk si hero dgn heroin cute! mcm penulis lah kan cuma itam ngan putih jerr bezanyer :P.. tgh meroyan nak tgk TWILIGHT saga new moon huhuhu... bilalah nak kuar ni ya boleh crazzyyyyyyyyy dbuatnyer huhuhu.... ok ok... jgn layan penulis yg tgh sasau ni :D hihihi... Resepi ni senang sgt nak buatnyer mmg sedap maklumlah cheese2 niii mmg sedap! semalam cheese hari ni pun cheese mmg lemaklah bdn2 niii :D Resepi asal kat umah KAK AYU SG tp carik2 tak jumpa jdnyer cnp dr umah KAK NUR tenkiuuuuuuu both of u!! i likeeeeeeeeee!!! source RESEPI PILIHAN DIANA tq..

CHEESE FRIES

Ingredients:-
400g Frozen French fries (get from supermarket)
10 slices of American Cheddar Cheese(or 200g American Cheddar cheese block) -I used shredded cheddar cheese-'emborg'brand (orange colour)
50 ml milk
2 tbsp sour cream with 1 tsp milk
2 tbsp chopped spring onions
some white pepper powder(not in recipe)

Method:-
1.Deep fry fries till golden and crispy
2. Remove and drain on paper towels. Arrange on plate.
3.Using a non-stick pot, add cheese, milk and some pepper. Using medium heat to simmer for 3-5 minutes, stirring continuously into liquid form, once its melted into liquid turn off the heat.
4. Pour melted cheese on fries. Whisk sour cream with milk till its creamy. Drizzle on top of melted cheese.
5. Sprinkle spring onions and serve immediately.


3 ulasan:

Solehah berkata...

sedapppppp

Fiza Nordin berkata...

beberapa hari ni sibuk sgt menguruskan anak sulong yg nak berkhatan...resipi ni mmg dah tertunggu2 nak buat lepas tgk kat umah along roz...huhuhuuuu dapnyeeeeeee!

Fever Migraine Dream berkata...

mmg sedap resepi say dah mkan smasa jejelan kat thai baru baru ni kbetulan kat sini dah ada resepinya say akan cuba buat t kasih