Jumaat, 18 Disember 2009

Daging Goreng Basah


DAGING GORENG BASAH

Salam hijrah hari jumaat bersamaan 1 muharam 1431 h,

1 muharam detik permulaan perpindahan nabi dan umat islam dr kota mekah ke kota madinah.... nyanyi abiskan! Nostalgia nasyid ni tawww! dulu2 masa sekolah agama bila ada sambutan maal hijrah ni mesti ikut join nasyid kalau terpilih lah maklumlah suara kita tak semerdu buluh perindu tp ibarat buluh yg nak dbuat lemang tuuuu :D hihihi.... Dr td asyik nyannyi nasyid nii, suke sgt2!!!! Ok hari ni lewat sikit masak asyik main2 jerrr dgn budak kecik neh sampaikan akak dah balik tak sudah masak :D td pg daging sampai jdnyer belum keras sgt lglah dlm sebok tuuu masaklah DAGING GORENG BASAH niii 1st time buat tau! :D SEDAP!!!! kalau letak daun kesum daging ni jd rasa apa? dan kalau letak kerisik pulak rasa apa daging ni?? ekekeke.... td ni merapu merapu nak letak daun kesum tp ORANG ITU berkata `LETAK DAUN KARILAH! ekekeke..... daun kari tggl segenggam loo sayang nak pakai ada projek nak dbuat dgn daun kari tuuu :D Risik2 dia punyer resepi tu terbekenan dan siap!!! sedappppp! ratah jer nii tak mkn nasik pun :D.. Resepi asal dr ENAS ERYNA@ ELIZA @ MyR dan cnp dr SECUBIT GARAM KAK NOR :D bukan kita curik garam kak nor taw!! :D Mintak izin dan halal resepinyer n tenkiuuuuu sedap sgt!

DAGING GORENG BASAH

  • 300 gram daging/hati n pedal/ayam
  • 1 inci halia *
  • 1 1/2 kunyit hidup *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 labu bawang besor
  • 10 biji cili padi
  • 1 bungkus serbuk kari daging adabi
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 Btg Serai >>kita tambah :D
Cara2>>
  1. Daging dipotong kecil. Tumbuk bahan yg bertanda *.
  2. Kemudian masukkan bahan yg ditumbuk tadi bersama dgn daging dan masukkan sedikit air lebih kurang 1/4 cawan kedalam kuali.
  3. kemudian masukkan serbuk kari yg telah dicampur sedikit air (2 s/b). gaul dan biarkan sehingga daging lembut dan air sedikit keriing.
  4. masukkan minyak, cili bawang besar yg telah dihiris dan masukkan garam, gula secukup rasa..boleh juga dimasukkan kacang panjang dan carrot.
  5. Angkat dan sedia di hidang


7 ulasan:

blogresipi.com berkata...

Kalao dapat ratah ni alangkah bestnye!!! sudi sudilah anto barang sepinggan ke blogrepi ye Ika... nyiru tapak tangan, padang bole kami tadahkan.kihkihkih...

Psst, kite guna sekut digestive tuh kan, rasa ok jgk. cuma kalau sekut marie lagi best kot. sini tak jumpa lak si marie marie tue... :D

indahhouse berkata...

Salam Ika,
hihi. Nampak sedap tuh. kreatif Ika nih. Yang penting, kita abeskan benda2 kat esbok tu,kan? hihi

Fa'e berkata...

hehehe...ingatkan mee aje yg goreng basah. rupenye daging pon boleh goreng basah gak yea...

kat umah k fae pon menu daging gak arini... tp daging goreng kunyit je le.... kihkihkih.... nak cepat punye pasal.... (alasan....lalalalla)

ijayuji berkata...

Salam,

Ijan kita pun meratah jer td niii mkn nasik mcm tak best pulak :D kalau dekat bukan sepiring sedulang i hantar! ehehe.... ye ke sekut marie lg sedap? kalau mcm tu cancel beli sekut yg mahal tu marie fly from mesia ada lg tak dgunakan :D tq!

Indah,Betullah indah brg dlm sebok tu mmg kena guna sekretip yg boleh kita lg suke kalau main campur2 tp kalau masak2 mcm ni yg best ada bwg besor hiris byk2 alalalalala.... :D

Kak Fae, haaaa...td nilah g umah akak tgk daging kunyit akak tuu tp kita ni kunyit syg nak guna guna serbuk tak kick :D daging goreng kunyit pun kuar segala peluh masa masak td kan.. errkk? skrg ni kurang peluh ya kak sbb sejuk :D

HaSue berkata...

yang cara no 2 tu air ke minyak 1/4 tuh ek..kompius jap..ihihi..apa2 pun kalo ader depan mata akak dah sepit guna chopstick dah 2 helai daging tu

TERATAK IMPIANKU berkata...

nak sikit..sikitttt je,tak nak byk,tkt lekat celah gigi..hehehe

Nuridah berkata...

salam maal hijrah ika, moga ika sentiasa dalam lindungan Allah...semoga mak & ayah ika sentiasa sihat juga ya.

Ikaaa...mee lalaport tu mengancam ler...kak nur nak semangkuk...hihi..mesti dah habis ni..tak per
nak daging goreng basah tu...tekak ku pun sampai basah ni tunggu ika dtg bawak daging goreng basah...yummy2 I likeee it.