Isnin, 21 Disember 2009

KEK BATIK GULUNG


KEK BATIK GULUNG

Salam dpagi isnin yg dingin kembali, sejukkkkkkk!!!

Errkk? sori ya pd Kak Hana sbb ikut buat kek yg sama :D tak leh thn betul bila akak kuar n3 tang kek ni sbb dah tahu kek ni mmg teramat lembutnyer :D malam td jugak g buat lebih kurang kul 9mlm gitu sambil bakar tu gosok lah baju2 yg byk tu tak habes2 jugak pun :D.. bila tgk resepi alahaiiiii....bhn2nyer sume mmg dah tersedia ada dan senang pulak tu! main putar sekali arung tp boleh lembut mcm kat kedai punyer tuuuu.. tak cayer g buat mmg best kek nii ;-).. Guna jem nutella jugak sib baik beru beli yg baru 1 botol kecik tu abis kita kerjakan jem tu huhuhu... Nxt time buat kena buat lapis2 dulu mcm akak sbb masa nak gulung tu huh! sakit jiwa raga dia terbelah lerrr tak semua terbelah tp tak canteklah tu pasal ambik gmbr yg kedekut2 jerr tak leh tunjuk sume malu lerrr :D Dah buat kek yg bergulung gulung ni 2 kali jerrr sume jd penyek2 gitu tak mo bulat2 ekekeke..... Resepi asal kat umah BRO ROZZAN dan cnp dr umah KAKAK JAWA sorang tuuu.. tenkiuu both of u!! :-) amat dhargai setiap sumbangan dan idea ;-)




KEK BATIK GULUNG

Bahan-Bahan
  • 6 biji telur gred A
  • 4 oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar ovalet
  • 3 oz tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 4 oz mentega (dicairkan)
  • sedikit coklat emulco
  • jem strawberri secukupnya (saya gunakan Nutella)
Cara-cara
1. Telur, gula, ovalet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum (Top) dan susu tpg dipukul dgn kelajuan tinggi sehingga pekat dan gebu (5-7minit).

2. Kemudian, masukkan mentega cair, lalu digaul/kacau hingga rata. Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 cwn) ke dalam bekas lain dan bubuh sedikit coklat emulco. Kacau rata dan masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.

3. Tuangkan adunan plain tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya. Seterusnya, picitkan adunan coklat secara memanjang pada permukaan adunan plain tadi. Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari hujung ke hujung. Bakar dalam oven selama kira-kira 20minit dgn suhu 170 darjah celcius.

4. Apabila kek dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar di atas redai kek. Selepas itu, keluarkan kek dari loyang dan terbalikkan ke atas sehelai kertas dan sapukan jem / Nutella sehingga rata. Setelah itu, gulung kek perlahan2 sehingga kemas. Boleh di balut dgn kertas tracing/kek atau cling wrap.

NOTE: utk melapiskannya, potong dua kek..kemudian sapukan nuttella atau jem pd salah satu bahagian. dan letak potongan kek yg kedua di atasnya dengan kemas. potong ikut suka. dan hidangkan.




3 ulasan:

CT Delima berkata...

k.ct suka makan kek..tapi nak mengulung ni adehhh.mintak ampon ler harus pecah kot kek tu hihihihi.

LOVE2COOK berkata...

Wow...cantiknyaaaa! Pasti sedap!

Ika, bak sikit...Love nak try! hihihi ;) Have a great week ahead!

salamdariborneo berkata...

ikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,rajinnya mu ni.bak seketui kek tu.cantik gulungannya.