Isnin, 21 Disember 2009

Daging Grill lada Hitam wif Air Asam


DAGING GRILL LADA HITAM wif AIR ASAM

Salam kembali dptg isnin buat semua ;-),

Alhamdulillah kenyang dahhh.. lauk hari ni ratah jerrr malas nak makan nasi batuk2 mcm niii makin berat jerr rasa kalaui makan nasi.. malam td tgh tido byk kali terjaga sbb batuk2 haih! sampai naik semput keja batuk jerrr.. sian yg lg 2 org tu mestii frustt sbb dgr org keja batuk2 jerr huhuhu.... sebenarnyer ada kes yg buat daging bakar mcm nii td g FB Kak jun tayang pulak sotong bakar! haih! kita mg antu sotong laks tu dbakar humphhhhh! tak leh jd buat lah dgn apa2 asal D BAKAR! ehehe..sedapnyer!! td ni sakit sampai tgn sbb keras lg daging ni sbnrnyer kalau lembik dia tak leh nak nipis ler potongnyer tu yg main belasah jer urat melintang ke apa ke sib baik tak liat! hihihi... Cicah pulak dgn air asam??? huh! kesut airb hidung jer lahh! peluh tak kuar sbb dingin jer ni dr td ekekek... Untuk resepi ni tak de ya main bubuh jer apa yg patut ni lah daging yg biasa kita buat dkala kemalasan dan jugak buat bentou sbb sedap walau dah sejuk.. Untuk daging just letak kicap cair kalau boleh yg chinese punyer style light soy sauce kalau guna kicap masin jalen ke kipas udang ke takut masin sgtlah pulak! ehehe... pastu letak ld hitam.. perap kejap jer pun tak pe then bakar lah! kita tak bakolah tenggek atas pan jerr hihihi TAPI bukak api besar dan sentiasa balik2 kan kalau tak kaler dia tak cantek :D.. jom lah makan ada lg ni :D jap lg nak membzkan diri carik apa2 yg patut tuk masakan esok nii.. jdnyer esok bz lah ya selamat berehat!! :D



Nganga beso2 sikit senang nak ngap! :D



Untuk air asam ni blend sekali Cili, air asam jawa, sos ikan, gula, belacan, bwg putih, sos tomato dgn sos cili sikit.. Rasa agak2lah ya nak manis masam2 pedas.. last sekali hiriskan bwg merah besor tuu dgn daun ketumbar..siap!

3 ulasan:

CikMin berkata...

slurppppp....ika...bejejer air liur tau...tu yg klu dtg sini..kena asik katup mata..tah tahan uuuu...

blogresipi.com berkata...

Ika!!! kejamnyeee tunjuk gambar daging tuh close up. Telan air liur aii tengok. Nak jugakkk!!! nganga dah nie... ade lagi ke? heheh.
psst, Mikael ok, membesar dengan sihat dan kuat. hehe :D

salamdariborneo berkata...

ikaaaa,meleleh air liuq akak nengok daging dan air asam tu.