Rabu, 8 Ogos 2012

Best Ever Chocolate Cookies

_DSC0714
BEST EVER CHOCOLATE COOKIES

Salam kembali :-)

Satu lagi beskut test2 kita :D Budak2 paling suke beskut ni, dah nak abis pun, ada lah beberapa ketul lagi, pada kita mkn beskut ni mcm makan dark chocolate hihihi... mmg terasa kecoklatannya tp yg pelik ank2 kita suke ler pulak, dia org suruh buatkan lagi, aishhh! Kita ni ada plan nak buat beskut lain beskut cekelat jugak, tp nmpknya kena buat stgh2 adunan jer lerrr :D

Terima kasih Tun share recipe yg mabeles niii, buat Kak sue yg dah buat jugak mekaseh sbb sharing :-) Buat semua pengunjung sekali lagi di dahului dgn ucapan terima kasih atas kunjungannya :-) minggu ni kita bz sbnrnyer, kena antar ank tuition 2 org, kalau serentak perginya takpe, ni waktunya lain2, bygkan ajerr lahh kita kena g keluar berapa kali antar dan ambik laks tuu, jalan kaki laks tuu, kdg naik teksi motor sbb penat ehehe...

BEST EVER CHOCOLATE COOKIES
Original Recipe : krista3@allrecipe
Sumber 1, 2 : TUN TELANI, KAK SUE

Bahan2
  • 1 1/2 cwn tepung>>yg ni kita guna tepung khas utk buat biskut
  • 3/4 cwn cocoa powder - tun guna 1/2 cwn cocoa powder dan tambahkan tepung 1/4 cwn
  • 1 1/4 tsp baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cwn (170g) butter/margerin
  • 1 1/4 cwn gula - tun letak 1 c je>> kita guna caster sugar n kurangkan sikit kuantiti
  • 1 bj telur
  • 1 sk esen vanilla

Cara2
  • Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam. ketepikan.
  • Pukul butter dengan gula sampai berkrim. masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan2 yg diayak dan gaul hingga jadi doh yg lembut.
  • Kalau ingin terap, simpan dalam peti sejuk sebentar sbb doh sgt lembut dan susah utk dicanai. Doh yg sejuk akan sedikit keras, tabur tepung atas papan pencanai utk elakkan tepung dr melekat. kalau guna cookie presser mcm tun, xperlu sejukkan, blh terus press atas loyang yg dh di glis.
  • Bakar pada suhu 180 C, 8-10 minit. biskut atas lembut masa panas, biarkan sejuk dlm loyang sblm alihkan dlm bekas

_DSC0711
Memula masak beskut ni mmg suspen sikit mcm kek gitu sbb lembut ehehe... tp nanti dia jadik beskut balik bila sejuk :D

16 ulasan:

Liza berkata...

salam ika, fuhhh lama bebenor akk xmelapak kat sini...hihiihi
tpg buat sekut tu tpg rose ke ika? almaklumlah akk ni mmg fail kalau bab sekut2 ni...hihihii

faa.rosli berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
faa.rosli berkata...

pahit x?nmpak sedap..mcm nak buat tp takut tak habis je..xpe laa amek je resepi..ade mase kalo teringin nnt bleh buat..hihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Salam...lama akak tak singgah kota Bangkok...biskut ni memang akak dah masuk list nak buat tahun...insyallah lepas terawih hari ini bermula la project chocolate kukis ni...ha..ha..

Tina Othman berkata...

tergoda tgk sihitam manis tu hihi

zila norazila berkata...

salam ika.
mesti sedap..akk pun ada nampak tun show ..wahh dh try yer..mesti best ada coklat2..akk pun tgk duk skodeng2 resepi2 biskut..tp nampak org show semuanya nk akk try..he hehe..kes kecurr :) kukis chumil2..kesian ika..penat kan klu g n amik bdk sek..akk pun sama jgk duty tue mmg wajib:)

tun_telani berkata...

kak ika cayangggg~~ mmmg sedapp biskut nii. tun pun nk buat sekut ni utk raya ^^ tp xtau la bila nk stat buat biskut, bz betol..

nur easy berkata...

salam.. ni 2 dlm 1 la ya.. mula2 kek, pastu jadi biskut ;)

Asmara berkata...

dah start buat biskut eh. ahkak tak sampai seru lagi. nnti tolong pos sikit boleh. hihih..

ibundo berkata...

ika.. gerentilah tak sempat nak raya kukis ni.

Nur-nba berkata...

Salam. Ika, apa nama tepung khas buat biskut tu ye? Menarik untuk dicuba.. :)

Nur-nba berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
quinnie berkata...

ika..rajinnya duk deco2 biskut...kalau kita memang kosong je la..kalau dak pun main campakkan je coklat urai tu kat atas bikut..hahahhaha....

eh mau tak meroyan kita tengok si TOP diperlakukan sebegitu...i jelesssssss!!! hahhahaha....tetiba rindu kat TOP membuak2 gitteww..hahahahah...tak leh lupa lagi la gambar tu..ambik masa kot baru leh control diri ini...hahahhahahha..overrrr!!! kekekkeke

sitiezahim berkata...

wah dah ber sekut sekut raya...saya apa pon tak nampak lagi ni ekekke

Rohah berkata...

akak pun suka biskut coklat2 cam gini(serupa tekak kanak2..heee)..

faa.rosli berkata...

akak...faa dah buat..tapi rupa cookies faa buruk..huuu

kalo sudi singgah lah tgk...

http://faafeefoo.blogspot.com/2012/08/choc-cookies.html