Jumaat, 10 Ogos 2012

Chocolate Sables

_DSC0788
CHOCOLATE SABLES

Salam ramadhan yg ke 22 sume :-)),

Dah penghujung ramadhan boleh takde selera pulak nak makan itu ini, kena buat sup2 ajer nampaknya ni, bdn mcm tak berapa nak bertenaga ehehe.. mcm kita sorang jer puasa ehehe... Tp tu lah mood nak buat kukis tak leh nak berenti sampaikan dah takde tupperware lagi nak masukkan kikiki.... kita buat stgh adunan ajerr buat test2 ajerr dulu, balik mesia baru buat betul2 :-)

Lagi satu beskut yg kalau makan mmg tak leh stop, sedap sgt beskut ni, tahun lepas dah ada buat tp ulang tyg lerr sbb budak2 pun suke, kita pun suke jugak tp maklomlah cekelat2 gini dah kurang boleh makan tp dah tak byk, tekak dah tuaaa :D Resepi asal dr KAK RIMA, tenkiu kak rima! Minta izin kembali resepinya :-) dannnnn buat semua terima kasih atas kunjungannya, dan kita tak tahu bila n3 terakhir kat blog ni sblm balik ke mesia sbb akn sibuk packing sana sini sbb kali ni byk benda yg nak kena bwk balik kita tak tahu lerr muat ke tidak 2 luggage nii, ghisauu jugak sbb bukannya tak nak bwk 3 luggage tp space sgt limited bila da tiba kat JB :D
Selamat mengukisssss sume!!

VIENNESE CHOCOLATE SABLES
Source:KAK RIMA

Ingredients
  • 260g All purpose Flour
  • 1g Fleur De Sel>>Sea salt
  • 30g Dutch Proccessed Cocoa Powder>>Kak Rima guna Valrhona
  • 100g Powder Sugar sifted
  • 250g Butter
  • 3 Tbs egg white


_DSC0790
Kali ni rupa dia ada canteks sikit sbb guna nozzle baru ehehe...

Method :

  • Preheat oven to 180c
  • Whisk together flour and cocoa powder and set aside.
  • In a mixing bowl, whisk butter until creamy. To ensure that recipe succeeds, the butter needs to be very soft.
  • Add in powder sugar and fluer de sel/sea salt to butter and continue to whisk until light and creamy.
  • Whisk in egg white until it is well combined.
  • Add in (2) until and mix until well combined.
  • Spoon dough into a pipping bag fitted, with a star tip. Pipe dough into W shaped cookies.
  • Bake cookies at 180c for 10-12min- no more, the cookies will be delicate. Transfer carefully into cookie jar after cooled.

_DSC0809
Nmpk bentuk yg lain kat rumah kak KG aka kak yani, test2 ler jugak, not bad! dah mcm kuih semprit pulak jadnya :D

15 ulasan:

Mas Sani berkata...

Salam......
Wahhhhhhhhh biskut cekelat lg! Ini betul2 mendatangkn kejelesan yg melampau sbb semuanya sekut cekelat ija nmpk sgttttttttt sedap! Boleh plak try test dulu ye...try test pun dh menjdi sgt....kalo betul2 lglh kan.....hehaiiiiiiii :-)

Kita serupalh msk nan ado je janji sahur hihihi

norlieharumaini berkata...

comelnya....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Salam Ija minta semangat mengukis tu sikit..kak ros nak berat sungguh tanggan nak mengukus tahun ni.Selamat hari raya Untuk Ija dan family ya.Hati-hati dijalan raya.

~~zana@pb~~ berkata...

Pagi Ikaaa...assalammualaikum!!
Apa kebenda tu Ika? bahannya berpintal lidah akak nak sebut tu..ni cari satu supermarket tak jumpa...
Ni mesti jenuh menekan, mcm tart...adui...rajinnya Ika.

ibh_sue berkata...

Asslmkum. Morning ika.
Segorr mata tgk sekut ika pagi ni. Ciklat dan cumei2.
Byk tu dah sekut ko ika. :)

Ria berkata...

morning kak ika..kite pn da wt biskut nih..wt 1 adunan tp mcm xckup je bile nk bedak2 dgn ibu dgn mil kite..mmg cntik la akak pipe huruf w tu..kite wt xcntik n xpenah ny jadi..pkai nozzle no bpe kak??

bile balik mesia kak??

Amie berkata...

Banyak dah koleksi biskut rayanya ye Ika... tahun ni kak Amie tak buat kuih. Tutup rumah... balik kampung he he he heh

IeRA berkata...

Sedapnya tengok...

Mas berkata...

ni kalau buat kudap makan sambil tengok tv...
best ni ika...he3
macam2 bentuk boleh buat yerk..
masuk list laa..

Kak Nita berkata...

wahhhh sudah cargasss mengukiss nampak ...tak aci nih...hehehe

FnF Simple Life berkata...

sedapnye kukis... agak2 mcm x sempat tunggu raya je... ;)

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ika..biskut coklat...cantik kejadian biskut tu...sukanya negok ada bebagai bentuk...

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Ika dear....

Kak Ayu ucapkan selamat ye...selamat pulang n selamat packing:)

Nanti akak nak cuba la cookies ni...mmm cantik tol guna nozzle star ni kan?

Selamat Meneruskan Ibadat Ramadhan dear....

Nur-nba berkata...

Salam.. Wah Ika nak balik JB ke.. lama ke kat Malaysia?

Menarik biskut nih.. Pepagi karang ni baru nak mula projek buat kuih raya.. :)

quinnie berkata...

ika..aduiiii internet umah kita lembab sgt 2 hari ni..agaknya bil tak bayar lagi kot..ahhhahhaha...tak taula bila dpt update blog kalau line cam gini..nak masuk fb pun kena kul 2=3 pagi baru le bleh loading mozila tu..kekekek

eh nak kasi tau...barang baru post jumaat siang tadi..harap2 sampai la ye...kita ada letak sekali biskut tart tapi entah le tart tu cam ne rupanya bila sampai sana...kekekek...