Rabu, 1 Ogos 2012

Homemade Air Soya

_DSC0503
HOMEMADE AIR SOYA

Salam kembali sume :-),

N3 yang ni pun auto publish sbb skrg ni ada kat tadika :D Nmpk kak Q buat air soya ni terus termengidam nak buat jugak, air soya buatan sendirik lagi sedap rasanyer berbanding yg ada dlm kotak n air soya kat sini kita tak lalu nk minum sbb rasa dia lain lerrr.

Ok, buatnya tak ssh, sblm ni rajin buat tp jadik pemalas sbb nak kena masak dia tuu :D Resepi dr Kak yani yang semua org boleh buat :-) Minta izin kembali resepinya, terima kasihh! :-)

HOMEMADE AIR SOYA
Resepi Asal : KAK YANI

Bahan-bahan ( +/- 1 liter )
  • 200g kacang soya
  • 6 cawan air

Cara-cara

  1. Basuh dan toskan kacang soya. Kemudian rendam dgn 6 cawan air selama 1/2 hari. Kalau air dah kurang boleh tambah.
  2. Selepas rendam, kisar kacang soya tadi. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama 4 cawan air. Panaskan dengan api perlahan selama 10-15 minit.
  3. Biarkan sejuk sekejap. Tapiskan air soya tadi dengan kain. Perahkan macam perah santan.
  4. Dapatlah air soya dan okara. Okara ni boleh diguna untuk pelbagai masakan. Kalau suka manis boleh tambah gula dalam air soya tu.
_DSC0500_DSC0505
Hampas kacang soya boleh buat nugget tapi sejak dah jumpa nugget halal tak dan nak buat lagi homemade nugget tunggu rajin byk sikit ehehe...

_DSC0497

16 ulasan:

FnF Simple Life berkata...

wah... air soya pun buat sendiri... rajin nya Ika ;)

Asyifa Mustaffa berkata...

Rajinnya akak..
masa kecik2 dulu...adik beradik ramai...semua minat mnum soya...arwah abah mmg rajin buatkan air soya nie...kalau beli x cukup...jadinya buat sendiri la....

skrng nie dah besar semua..bila balik umh mak tu...beli je...sbb dah x ramai pun kat umh...sesekali semua berkumpul pun...beli jugak...sbb kadang bila dah besar nie taste memasing dah lain.....hehe...

ibh_sue berkata...

Cak!..Asslmkum
Akk baru jaaa BELI..Ok!..beli ya bukan buat semalam..3 kotak beso skali akak borong. Maklum la, akk ko ni x serajin ko dik..huhuhuuu...

Sheila Shafeareen berkata...

salam..mmg best kalau buat sendiri...dpt banyak..yg dalam kotak tu ada rasa lain kan...mak akk dulu rajin juga buat..siap beli ubat utk buat tafu far lg...
akk pun ada teringin nak buat...sdp munum sejuk dan panas

zila norazila berkata...

salam syg ika,
adoii net akk nie slow melow..nk bw bercinta btul..he hehe fresh lagi..arwah nenek akk rajin wat air soya nie..hari2 dipaksanya minum..so sampai skrg g mana2 mesti nak air soya..ha hahaa penangan nenek..rajin tul adik akk nie la..:)

ady berkata...

as-salam IKA
home-made is definitely better..i love it..

Kak Nita berkata...

Salam Ika ,

Mintak segelas boleh??? hehehe...

quinnie berkata...

cara kak yani ni lain skit ye...dia masak sekali dgn hampas2 tu...eh nak cuba la nanti...mesti lagi pekat hasilnya....ishhhh...

kuih melaka yg kita baru buat tu..letak skit je tepung gandum nya ika...dlm satu sudu besar je...so tak jejas sgt rasa liat2 dia tu..letak tepung gandum tu utk elakkan dia lembik je....

sitiezahim berkata...

ishk ishk kakak sorang ni sejak aktip balik bebloging macam2 dia post..ekekeke

Soo Hae Daa berkata...

Cne bt nuget pakai hampas soya tu ye kak?
Selamat bbuka puasa...

dZana berkata...

best klau ada cincau ni.. buat sendiri puas minum..

Amie berkata...

Kalau yang homemade punya, kak Amie suka minum yang panas... sedap!

faa.rosli berkata...

wahhh..tips berguna ni...boleh dpt air ngan nugget...nice!thanks akak..cam nak try je..

Rohah berkata...

rajin betol lah Ika..air kegemaran ramai ni..

Tina Othman berkata...

sedapnya, biasa beli je, cuma dulu penah try buat tapi tak sesedap & sewangi org yg jual tu

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

sedap ni ika...
akak mmg suka ngan air soya.. cuma malas nak buat je....

hampas kcg soya tu selain nugget.. boleh buat kuih bingka juga tauu.. sayang nak buang kan.. masih ada protein dlmnya... resepi ada kat blog akak.. hehe...