Isnin, 13 Ogos 2012

Manok Panggang w Mushroom Sauce

_DSC0785
MANOK PANGGANG

Salam ramadhan ke 25 sume! :))

Semakin sunyi dah blogger2 sume sbb sibuk buat persiapan :D kita ni pun tak packing2 lagi brg2 baju2 yg nak di bwk nanti niii, tp kat ruang tamu ni dah mcm org bukak kedai ehehe... mana taknya luggage besar terbukak, pastu dgn barang2nya yg tak masuk lagi :D

Sejak akhir2 ramadhan ni serba serbi jadik pemalas, malas nak makan malas nak masak sume2 malas :D nasib baik baju2 dah settel bergosok, 2 jam duk berdiri menggosok baju TAPI belum masukkan kat dlm gerobok baju lagi kikiki.... Menu berbuka hari yg keberapa kita pun lupa dah, rasanyer lepas kak Q tayang terus kita buat kalau tak silap ehehehe... Minta izin n halal kembali resepinya, terima kasihhh! Buat semua pengunjung terima kasih juga setiap kunjungannya, esok ada lagi satu n3 akhir :D kalau sempat masukkan petang2 karang sbb hari ni bz sikit :D

RESEPI MANOK PANGGANG
Resepi asal: dayang jack
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam
  • 1 sudu makan ketumbar (disangai)*
  • 1/2 sudu makan jintan putih (disangai)*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia*
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar gula merah
  • Kicap pekat n sos tiram>>yg ni kita tambah
Cara-cara :
Blend bahan-bahan bertanda *. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 4 sudu makan minyak sayuran atau minyak masak. ayam dibakar 200c selama 1 jam 15 minit...lepas tu minyak dari ayam yg telah dibakar disimpan utk di masukkan kedalam sos dan makaroni goreng.

_DSC0781_DSC0778
Sedapppp! makaroni tu pun best! Biasanya kalau gunakan apa2 stock yg terkeluar masa panggang ayam mmg sedap :))

MUSHROOM SAUSE
Resepi asal: kak yan
olahan resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

bahan2
1 tin mushroom sup campbell
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
minyak dan air dari ayam yg telah di panggang
Q tambah sedikit serbuk lada hitam jenis kasar
Q tambah garam 1 sudu kecil


CARA MENYEDIAKAN:-
1. Tumbuk bawang putih dan tumis bersama sedikit minyak sayur...lepas tu masukkan serbuk lada hitam kasar...bila dah terbit bau masukkan sup campbell dan juga satu tin air...

2. kacau hingga didih dan masukkan serbuk lada hitam.....masak hingga pekat

3.bila kuah dah masak...masukkan air lebihan dari ayam yg telah dipanggang...bersama minyaknya....gaul rata....dah siap.

MAKARONI GORENG
Resepi: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

Bahan2
1/2 paket makaroni
3 bawang putih dicincang halus
sedikit serbuk lada sulah
garam
minyak dan air dari ayam yg telah panggang

Cara
1. mula2 panaskan air...isi sedikit garam..bila dah didih...rebus makaroni hingga empuk...lepas tu tapis dan tepikan.

2. panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih....bila dah naik bau..masukkan makaroni dan serbuk lada hitam...gaul rata....lepas tu tutup api...isi dalam mangkok dan gaul makaroni dgn lebihan air dari ayam panggang bersama minyaknya.


_DSC0771

9 ulasan:

Mas berkata...

ika..
dah siap2 nak balik kampung ke tu....
kukis dah abiss buat...he3

hmmm...masuk list resepi ni..
memang mengancamm..

aeinio berkata...

wow menarik dan nampak sedap...

~~zana@pb~~ berkata...

Ika..pagi ni pun kita org pack baju dan barang nak bawa balik. Tu pun ada lagi belum lengkap. Ika cuti lama ke? balik mana eh? akak raya Klate dulu der....huhu...lps tu baru KL.

Sheila Shafeareen berkata...

Salam ika, betul bagai di kata...nak last2 ni semagat mamesak dan makan kurang leee nak kemas rmh lg malas...sbb hari2 dah kemas benda yg same heee...bila nak betolak tu..moga pejalanan balik kg di permudahkan...

npk selera pepagi negok ayam panggang..bila yek nak buat...last ramadhan kot..buat ambik mood..:-)

ibh_sue berkata...

Kan ika kan.
Sunyi ja. Akak pun mn sempat ja jenguk2 ni. Masing2 dah start membizi. Ika gerak blik msia bila ika. Akk start cuti 16. Mlm tu kot terus gerak balik perlis.

ibh_sue berkata...

Ops lp nak komen ayam panggang tu. Sebut manok, teringat masa kakak akak ddk sarawak dl. Balik ja masing2 sebut manok. Pelik ja dl. Hihihiii. . Raya 4 kami plan nak wat bbq. Bleh la try resepi ni. Heeee

quinnie berkata...

adoiii sedapnya...ada yg pagi2 raya buat menu western nih..kekekek....

alahai pelan2 le kemas baju tu...hehehe...jangan ada yg tertinggal ye...hehehe....alamat kita jgn lupa bawak sama balik ke kg..heheheh

kita malam tadi duk buat biskut 2 jenis..pagi baru siap...ni tak leh tido lak...haishhhhh

CitarasaKu berkata...

Selamat hari raya ...maaf zahir batin sepanjang berblogging.

Tanpa Nama berkata...

salam ika....kak ham mohon c&p resepi ni ya....mintak halalkan ya...terima kasih...muahhhhhhhh