Khamis, 9 Ogos 2012

Biskut Nestum Coffe Nut

_DSC0768
BISKUT NESTUM COFFE NUT

Salam ramadhan ke 21 sume :-)),

Hari ni byk urusan sikit, insyaAllah bila ada kelapangan baru sempat berblog walking walking :D Terima kasih jugak yg tak terhingga dgn setiap kunjungannya :-)).

Siyessss sedap beskut nii, list no 1 beskut yg nak dibuat tahun ni kat rumah mak kita KALAU cukup bhn2 :D kita mmg suke betul dgn nestum2 pastu ada peanut butter, ha`ar mmg kolestrol tinggi nii tp lupakan dulu kita nikmati kesedapan dia ni dulu :D Bila tengok beskut2 org n beskut kita sampai kering idea nak deco kan dia ni mcm mana, last2 gitu ler jugak, mmg sakit kepala masa dok pikir nak deco dia nii hihihi.. Buatnya pun senang yg teramat pukul bhn a pastu masuk bhn b, canai, cetak n bakar, klu malas tak yah deco2 hidang togel2 gitu pun sedap :D eeeee...suke lahh beskut ni sedap sgt2! Mekaseh QH sharekan resepi ni, Resepi asal dr KAK CITARASAWAN, minta izin n halal kembali resepinya :-)

BISKUT NESTUM COFFE NUT
Resepi Asal : KAK CITARASAWAN
Sumber : QH

Bahan A
  • 200g Mentega
  • 20g Shortening
  • 70g Gula Icing>>yg ni kurangkan kepada 50g sbb nanti kena deco dgn coklat
  • 60g Peanut Butter>>yg ni kita guna super chunk :D sedap tergigit kacang2nya
  • 2 sk Coffe Emulco

Bahan B
  • 230g Tepung Rose>>tepung utk buat biskut klu kat siam special flour
  • 40g Tepung Jagung
  • 60g Nestum dikisar halus

Bahan2 Hiasan

  • Coklat masakan>>di cairkan
  • Coklat Urai>>kita salut dgn nestum
_DSC0767_DSC0766
Ni yg jd lambat sbb ada 2 org pembantu tanpa gaji :D

Cara-cara :
  • Satukan bahan A dan putar sehingga berkrim. Kemudian masukkan bahan B dan gaul sehingga menjadi doh atau sehingga mudah di canaikan dan dicetak.
  • Canai dan terap dengan cetak yang di sukai. Susun di dalam dulang pembakar yg telah di griskan atau di alas dgn baking paper. Buat sehingga habis.
  • Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahalu.
  • Bakar pada suhu 150c selama 20-30min bergantung dgn oven masing2.
  • Susun di atas redai dan biarkan sejuk barulah dipaipkan dan di hiaskan dgn coklat urai.
_DSC0763
Beskut paling sedap! eeee..suke3!!

14 ulasan:

Mas Sani berkata...

Cantiknya biskut dia....ni yg wat jeles....segalanya dr coklat....sungguh ke sedap....xleh jd....mcm nk kena try je :-)

Akk pernah wat biskut salut ngan coklat tp yg x syoknya bil simpan dlm bekas, coklat tu jadi melekat satu sama lain walau pun akk dh biarkn dia betul2 sejuk. Lansung jd comot n tak comei sekut akk huhuuu cmne ye cara yg sebenarnya?

Soo Hae Daa berkata...

Kite pon suke biskut lau de nestum nih...dh mood raya kn? Mana2 pon org dh stat bt biskut raya...

Salam ramadhan ke 21 kak..!!

ibundo berkata...

Tang ada peanut butter ni yang tak tahan ni. Ni tiru..

zila norazila berkata...

salam syg ika
wahhh dah ada brapa mcm tue?..akk nie dh rambang mata..semua2 nk dibuat..ha hhaa cantik kukis ika tu..dh dicelup coklat camtu lg la cantik..bwk balik kg ke x kukis tue?.

ibh_sue berkata...

Okeh!..Dia pun dah membiskut ya...Akak dah terstop ni..Kena topup isi minyak baru enjin start balik..Heee

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ika..
akak pun suka snagat dgn peanut butter bestnya masuk dlm senanrai lah nk tiru jugak cantik molek je tu mesti sedap ni

Rohah berkata...

emmg cantek dwconya tu..kalau dah sebut ada nestum compem sedap sangat..akk suka mende2 tu semua..kole pun kole lah..(hehe..kolestrol..)

Qasey Honey berkata...

slm Ika...tima kasih sudi mcuba biskut tu dr blog QH..mmg sedapkan biskut ni..kredit pada empunya resepi ni..kt umah pon QH hari2 duk kunyah 1 hari seketuii..hihi...

nk wt biskut ni mmg senang tp bab deco mmg leceh sikit...QH pon xabis deco lg biskut ni kalau nk tau..hehe...cantik la deco biskut tu celup dgn coklat n nestum tu...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Salam, Ijahhhhh..

Ijahhhh, aduhai, rajinnya.. belum balik Mesia dah wat kuih raya.. ni mesti tak tahan sudah ni.. ekekeke

faa.rosli berkata...

alaaa..faa xsuke coffee ngan peanut butter...hihi..kalo ganti coklat or nutella boleh kn?

adda syuhada berkata...

adda suker betul ngn biskut berasaskan nestum nih...kdg2 suap anak nestum, ngn mulut mak sekali masuk nya...kihkih...

Asmah Yusof berkata...

Salam ika.....
canti,menarik dan tertarik asz tgk...mcm zila...dah rambang mata dh nie..mcm2 kukis yg menarik...;))

Asmara berkata...

biskut lagik! phewit! boleh cuba la sbb stok nestum tak terabis2 lagi kat rmh ni dari taun lepas. wakakaka.. harp2 tak expired. :D

*Beb aii dah buat cendol tu. sodap! :D

Mamamya berkata...

alahai...akak ni bila lah nak start buat buskut raya...kok malesss banget rasanya tp mcm x best plak klu x buat kan...

nak copy resepi ni lah sbb ika kata biskut paling sedap...rugi klu x cuba...