Sabtu, 11 Ogos 2012

German Cookies

_DSC0782
GERMAN COOKIES
Salam ramadhan sume!! :-))

Maaf ya semalam lmbt sikit jalan2, dah makin hampir nak balik malas kemainn lagi :D Semalam berbuka dengan roti jala malas nak ambik gmbr sbb penat sgt2 semalam nii, di ULANGI ROTI JALA n KARI AYAM SAHAJA.

German cookies? SEDAPPP! buatnya senang bahan2nya pun senang :D Sbnrnyer rupa asal kukis ni putih melepak tp kita ni kalau bab memandai mmg nombor satu ehehe... tahun lepas dah baut jugak kukis ni tp cuma satu kaler ajerr, tahun ni kita buat 3 kaler tapi kerana tamak, kaler biru dgn kuning tu TERbyk tuang kaler dan akhirnya gula kaster jadi lembap dia tak nak melekat sgt, yg melekat cuma kaler pink, i like blue i like pink i like black n white :D CN to the blueeeee, kamsahamnida kamsahamnida!! ehehe.. Sila tengok resepi kat bwh, jgn lyn tuan rumah yg tgh berangan angan di langit yg biruuuu.. i like blueee :D UKISS KISSME choayo!


Buat Kak rima, tenkiuuuu utk resepinya n sumber dr umah kakak secubit garam tenkiuu juga ;-) Minta ijin kembali resepinya :-)). Buat semua pengunjung selamat berhujung minggu!! Kita tak tahu mungkin ini n3 terakhir sblm balik ke mesia minggu depan ari selasa, tp rasanya ada lagi satu n3, n3 bermaaf maafan :-) .. sapa kerja kat JPJ JB sila lah angkat tgn ehehe...
GERMAN COOKIES
Original Recipe: KAK RIMA
Source: KAK NOR SECUBIT GARAM
Boleh pergi di SINI juga jalan2 mkn angin :D

Ingredients
  • 125g butter - i used golden churn>>guna butter cap Anchor jerr :D
  • 40g icing sugar (sieved)>>Kita kurangkan sikit sbb ada caster sugar
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour (I used Plain Flour)>>guna special flour
Caster sugar n lil bit colouring>>yg ni utk hiasan kita tambah


_DSC0769-1_DSC0778-2
Ukiss Kissme, i like blueeee CN to the blueeee ^____^

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.

_DSC0764
Melt in ur mouth yummmyyyy!

15 ulasan:

Mas berkata...

kukis ni kak mas tak try lgi..
cantiknya german kukis ika...
dah banyak ke kukis yang ika dah buat..

ibh_sue berkata...

Asslmkum ika. Morningggg. .
Akk pun ingat nak bwt sekut ni jg mlm td. Tp lepas siap wat choc chip dah x larat nak ngadun kukis lain dah. Kepenatan. . Hiiiiii. .

Kak Nita berkata...

Salam Subuh...
comeyyyy nya kikis ni....bole masuk dlm list nih...

Kak Nita berkata...

kukis tu bukan kikis...hi mamun la pepagi nih...

Smiley berkata...

nk buat kukis ni gak today
last yr buat gak
nampaknya mmg buat every yr sbb sedapp

zila norazila berkata...

salam ika cyggg..
waahhh dah ada berapa mcm kuih nie?..bestnya..grmn kukis nie akk pun x pernah buat lg..tp dh tau mmg sedap he hhe rajin pulak buh warna2 cinta camgitu..i like ..:);;i love blue too..

Rohah berkata...

dah banyak jenis biskut Ika ni..brseri biskut ni sbb ade kalerr2 gula atasnya tu..akak kalau nampak biskuk pelik2, lagi suka nak makan dan rasa..

ummiakid-lily berkata...

sedap sekut ni...suke. Melt dlam molut. Tapi this yr x buat...x sempat dan mcm malas nak mengukis sgt this yr...

Selamat Hari Raya...

Asmara berkata...

ala nak balik dah ke! selamat hari raya Ika maaf zahir batin. hehe.. halalkan resepi2 mu ini ye. ahkak tak terbuat2 pun biskut lg. takdo org nk dtg beraya pun. haha.. kalau buat kompim makan sendiri, spt hari2 biasa juga. hikhik.. jemputlah dtg beraya kat nihon ni. :D

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Ika,

cantiknya cookies tu....akak nk sebalang lagi....hehe...kak nur lum pun mengukis......aduh...penat!!

Hanis MY berkata...

yum2 nak cikit

Nur-nba berkata...

Wah ada lagi biskut raya.. Memang rajin Ika ni.. Alhamdulillah akak sihat.

Ika nak ke JPJ JB sebab nak renew lesen memandu ke? Semoga perjalanan Ika sekeluarga berhari raya akan dipermudahkan.. maaf ye jika ada salah dan silap.. :)

ieda berkata...

seronoknyaa .. dah buat cookies ya .. sedap nie ..
akk tunjuk2 je dik ;)

sitiezahim berkata...

ikaaaaaa sini tak jumpa potato starch camneee...huhu....

quinnie berkata...

amboi amboiiii..siap ukiss me to the blue ler macam2...hahhahah...biskut pun kena ada sangkut paut ngan kpop ek..kakakakka

nasib baik le si mickey tak dek warna ek..kalau dak mesti join skalik..ahhahahahha