Isnin, 6 Ogos 2012

Lepat Pisang Berkurma

_DSC0682
LEPAT PISANG BERKURMA


Salam ramadhan yg ke 18 sume :-)),

Eeeeeee... kejappnyaaaa dah nak masuk angka 20, mcm perasannya baru jer mula puasa :D cepat2 kejar pahala yg berganda ganda sbb dah nak masuk pengakhir ramadhan :-) moga ramadhan kali ni bukan yg terakhir buat kita sume insyaAllah!

Yg ni menu semalam semalamnya kot yg kita berbuka dgn maggi korea aka ramyun, buat lepat pisang ni sebab pisangnya dah tukar nasionality kikiki..... Hari ni last day of school pastu bermulalah drama kat dlm rumah nii ya ehehe.... Ok, buat semua org doanya semoga diberi kesihatan yg baik hingga ramadhan yg terakhir utk tahun ni insyaAllah dan juga utk hari2 berikutnya juga, insyaAllah! Akhir sekali jumpa lagi insyaAllah, terima kasih setiap kunjungannya :-) Kunjug balas akan menyusul kemudian ;-)


LEPAT PISANG
Sumber : Ros@jintanmanis
Boleh tengok SINI jugak


Bahan-bahannya -
  • 3 biji pisang ranum - dilenyek (kalau pisang emas 6 biji)>>kita guna pisang montel ajer
  • 1/2 cawan tepung beras>>kita kurangkan sbb nak lembik lagi :D
  • 2 sudu besar gula >>yg ni guna separuh gula perang
  • 1 senduk santan pekat
  • secubit garam
  • daun pisang secukupnye
  • Kelapa Parut>>yg ni kita tambah
  • Hirisan kurma>>yg ni kta tambah

_DSC0689_DSC0691
Mula2 tenung bungkusan lepat dulu :D lepas tu tenung isi lepat tu lama2 :D kita kurangkan tepung sikit kasi lembik2 gituu, sedap mkn lembik2 ehehe...

Cara-caranya
  • Panaskan pengukus,
  • Kemudian di dalam bekas adunan, satukan pisang yang telah dilenyek tadi bersama tapung beras, gula dan santan, kacau sebati,
  • Adunan lepat pisang ni seakan-akan adunan jemput-jemput, tak terlalu cair, tak terlalu pekat.
  • Layur daun pisang dan potong letakkan 2 atau 3 sudu adunan di atas daun pisang(letak hirisan kurma tadi) dan lipat kemas,
  • Kukus selama 15 ke 20 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan selamat mencuba.

16 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ija..umah k.atie lepat labu.:D

Ha'ah lepat ni klu lembik2...bestkan bila dimakan

~~zana@pb~~ berkata...

Ika sayang....fening2, muntah2 ek? nak sorok dari kita ler tu.....harap Ika dah kurang sakitnya dan dpt puasa penuh.
Lepat kurma ni belum pernah mkn, elok juga kurma bnyk tu, dpt free dari Habib...

quinnie berkata...

klasssss lepat dak ika..siap ada kurma lagik..heheheh..kita kuih talam kurma tak buat pun lagi bulan pose ni...entah le ...pose kali ni kurang selera nak makan kuih bersantan...perut kenyang je lepas makan nasi tak larat nak makan kuih..kekekek...

eh ada pisang..nanti nak try la skit..daun pisang nak kecut tu pun ada...jadik le...dpt lepat 5 ketul...heheeh

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum ika cayaang.. wah rinduuu kat ika tau... akak pun dah lama x aktif berblogging.. nie baru nak start semula..

wah lepat pisang nie fav akak... tapi belum perna lg makan yg bubuh kurma mcm nie.. lg ler tambah sedap kan ika...

ibh_sue berkata...

lepat kurma?..First time dgr nih.. Ooooo..ika, ada apa2 ya..Senyap2 ja ya...Ada hasil pertapaan ka...Hiiiii

Qasey Honey berkata...

wah 1st time tgk lepat kurma ni...mmg mnarik resepi ni..lain dr yg lain sikit...nk cuba nti..tgk pon dh tau sedap...

rostina76 berkata...

wow lepat kurma...special ni. btw cantik hijau je daun pisang tu. kros kalau kukus lepat ni sure sampai btukar color

rostina76 berkata...

wow lepat kurma...special ni. btw cantik hijau je daun pisang tu. kros kalau kukus lepat ni sure sampai btukar color

Sari Yusa Ibrahim berkata...

lain dari yang lain, sesuai sungguh lepat berkurma ni untuk berbuka, dapat pahala sunat lagi, betul tak?

Amie berkata...

Rajinnya dia melepat....

Ida,Japan berkata...

wahhh...sedapnyer lepat tu, ada kurma lg, sgt berkhasiat...k'ida tak leh nk melepat liat ika...daun pisang sgt terhad huhuu...jelesssnyer tgk daun pisang yg masih fresh tu
rajinnyer ika msk mcm2...kami byk bukak posa kt masjid tahun ni ika..tu yg jarang msk2..kalau msk pun malas lak nk n3 huhuuu...
Selamat berpuasa juga dr k'ida...

zila norazila berkata...

salam ika cygg..allaiii lps nie rindu balik la yer..jgn senyap lelama..he hhee..dh lama akk x mkn lepat..apa la lg dh ditukar nationality nie nie..he hee mesti best..stock kurma byk giler kt umah tue..byk btl yg sedekah kurma tahun nie..:)

sitiezahim berkata...

mmg suka lepat ek? tiba tiba teringat lepat pisang hehehe

FnF Simple Life berkata...

fuhh...petime jumpa nih... lepat piang buh kurma... menarik sungguh... teringin nak makan lepat piang tp sakit hati je ngn daun pisang frozen... mahai je lebih...daun nye koyak2 tak sesuai buat kuih muih...hmmm

Hanis MY berkata...

Wahh letak kurma sgt kreatif, terliur je tgk takleh makan tatapgambar jela hunu

KG berkata...

telan ayaq liurq...my fav!