Jumaat, 9 April 2010

Basic Doh

ROTI KOSONG

Salam dpagi jumaat yg mulia n indah :-),

Ya Allah! kita ingatkan hari ni hari khamis!!!!! uuuwaaaaaa... baju yg baru beli sume belum gosok! bykjkk lak tuuuu, pastu byk lg bhn2 kecik yg tak dbeli lg! sbbnyer plan konon2 kalau hari khamis nak g beli maknanyer hari ni lah hari khamis kita rupanyer hari ni dah jumaat!!!! esokk jah oiiii nak pergi huhuhu...esok mmg dah tak leh kuar2 lagi lerrr byk kerja nak kena buat nak kena cuci fish tank ni sume lagi uuuwaaaaa.... hari ni mmg kena kerahhhhh lerrr semua tenaga huhuhu...menggong betul tuan umah niii patut pungggggg mlm td ada kes rupanyer malam jumaat! huh! Jdnyer hari ni berjkali ganda buzynyer kang tak pasal2 kena marah huhuhu sbb satu benda tak siap lagi ehehe... cuai betullll lerrr Jom layan bf kita ya buat mlm td sedap!! Resepi dr KAK NOR setelah pengeditan dsana sini tp mmg tak rugi cuba LEMBUTTTTTTTTTT sgt! no bread improver, no bread softner, trust me mmg lembut! Tenkiuu kak nor!! leh g kat umah KAK NOR juga ya :-), Mintak ijin n halal resepinyer juga ya :-).. Pd yg tggl mesej mekaseh kalau dah free kita blogwalking :-)tq!! Kalau nak buat roti berinti kena kurangkan sukatan gula atau nak buat roti manis tmbhkan ajer gula, doh ni sesuai tuk buat apa2 jenis bun ;-)

BASIC DOH

Bahan2

  • 380gm tepung high protein (tpg roti)
  • 3 sudu besar susu tepung
  • 80gm gula castor
  • 3 sudu kecil yis segera
  • 1 bj telur A
  • 100ml air
  • 100gm water roux
  • 30gm butter
  • 30gm shortening


Kaedah 1 .. jika menggunakan BM:
  1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
  3. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
  4. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
  5. Biarkan proses menguli hingga selesai.
  6. Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
  7. Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
  8. Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
  9. Rehatkan lebih kurang 15 minit.
  10. Ambil sebiji doh dan canai nipis.
  11. Gulung doh dan gelek2 sket hingga doh membentuk jejari lebih kurang 4 atau 5 in panjang.
  12. Susunatur kedalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
  13. Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
  14. Spraykan sedikit air keatas doh supaya permukaan doh tak terlalu kering masa proses membakar.
  15. Picitkan blueberry filling yg dah diblend atau kastard keatas doh yg dah naik.
  16. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
  17. Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)

YAKISOBA PAN ilham dr ROSS OSAKA


Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
  1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
  2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
  3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
  4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
  5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
  6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
  7. Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no8 dan seterusnya.


BLUEBERRY GIANT FINGER BUN

3 ulasan:

K.Nor berkata...

puas hati ke ika hasil dia? geram nampak finger bun yg montoks tu :)

indahhouse berkata...

salam ika,
wah..nampak gebunya roti tu. yaki soba pun dah sampai sini. takpe2...ambik nafas....hembus. selamat mengemas ya ika. Moga2 Allah permudahkan segala urusan.
sedey saya. rasa nak ikut gi tgok bunga sakura. ihi.

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...moga selamat perjalanan mu Dik...dan hasil baking Adik memang marvelous sekali..ngeces nengok!!