Selasa, 6 April 2010

Bistik Daging

BISTIK DAGING

Salam kembali sume ;-),

Dah lunch lum? hihihi... kita dah lunch dgn jayanyer! alhamdulillah kenyang, daging lagi ya :D klu ada stok gitu lerr asyik daginggg jerr sbb ank2 pun tahu boring asyik ayammmmmm jerr ehehe... BISTIK DAGING ni resepi asal dr NORZAILINA NORDIN dlm buku bertajuk Variasi MAsakan Selatan, tp CMG dah buat jdnyer kita pun buat jugaklah! rasanyer yg dah buat resepi ni KAK AM FLORA.. lg sapa eak? ehehe... JEmput makan lah! hari ni tak leh lama2 sgt depan lappy sbb FB mogok, bagus jugak dia mogok leh lah buat kerja2 yg tertangguh tu :D, cnp dr dapur CIKMAT mekaseh ya cikmat! mintak ijzin n halal juga resepinyer dpanjangkan kat sini, tenkiuu2!!! Rasa dia ala2 bone steak gitu sedap! cicah ngan roti mmg ngam! kuah dlm kuali ya malas pulan nak menuang :D..

BISTIK DAGING

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g daging batang pinang
400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)
4 camca besar tepung gandum
4 camca besar margerine
3 camca besar minyak masak
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
4 cm kulit kayu manis
Garam dan gula secukup rasa
Kacang pis, untuk hiasan

BAHAN KUAH :-)
200 ml air (mat lebih kan sikit)
120 ml sos tomato
2 camca besar cili kisar
1 camca besar tomato puree
1 kiub stok daging (optional)

BAHAN DIKISAR :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih




CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
  3. Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Hidangkan dengan menabur kacang pis sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama roti dan nasi...Selamat mencuba untuk semua!!!

1 ulasan:

openid berkata...

Salam Ika..bestnye bistik daging! ingat telur je buleh wat bistik. daging pun nampak cun je lah...
Ijan