Selasa, 6 April 2010

Cucur Badak

CUCUR BADAK

Salam n selamat pagi sume! :-)

Pagi2 mcm ni mmg free sikit, tp jap g nak kena buat bf tuk kids pulak pastu terussss menerusss sibuk cewah! :D sibuk apa ntah kita pun tak tahu, kdg tu kan kemas2 tgk jam dah nak dekat kul 12! pdhal mcm baru jer nak melandingkan punggung nak duduk jap relax2 jap cepat bertul masa berjalan huhuhu... Pg ni untuk mak makan cucur badak, sian betul serunding kita tu dah buat dr minggu lepas tak dsentuh sentuh, lepas ni menu2 yg ada meyelitkan serunding akn kuar hihihi... Jom BF!! resepi cucur badak ni guna resepi KAK QUINNIE @ MyR, ,ekaseh ya kak! dah biasa guna resepi ni best! :-) tenkiuuuu!!

CUCUR BADAK/KERIA

Bahan-bahan
  • 500 gm keledek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung ubi kayu
  • 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air



TErgaring sudah kuihnyer hihihi...


Cara-cara
  1. keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.
  2. toskan keledek dan lecek hingga lumat
  3. campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama keledek dan uli hingga sebati.
  4. ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat lubang ditengahnya. jadikan seperti gelang.
  5. goreng hingga masak dan kuning. toskan kueh tadi.
  6. panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali. kacau hingga likat dan kemudian masukkan kueh yang telah siap digoreng tadi. kacau rata/ golek-golek hingga gula melekat dikueh. padamkan api dan bolehlah diangkat.

7 ulasan:

E-na Zarina berkata...

Salam ika..
fav tu cucur badak..pos le brg 5 6 ketuiii!! :-)

indahhouse berkata...

salam ika,
sedapnya cucur badak tu. teringin nak beli keledek ni. bkfes kat sini plak

Watierman, rmanbkr berkata...

Ikaaaaaaaa....Akak memang suka cucur badak...tolong tapau 2 biji untuk Akak...nak....Ika...nak...jangan habiskan ya!!

MamaFaMi berkata...

Ma sukaaaaaa makan cucur badak, cuma nak buat je tak berapa rajin... hihi...

HALAMANKU berkata...

Salam Ika... rajinyer... tang serunding yang bercinta tu he he he.. nak 3 ketui cucur badak tu ye

Datin El berkata...

salam ika ..akak pun tak rajin nak membuat cucur badak jadi ape kate akak makan kat sini je ..buat lagi eh serunding tu kan byk lg..hihi

Nor Hayati Ramlan berkata...

salam Ika, akak pun nak juga...sedap ni cucur badak...kegemaranku...