Isnin, 5 April 2010

Daging Itam Manis Berempah

DAGING ITAM MANIS BEREMPAH

Salam kembali buat semua :D,

Alhamdulillah, dpt pun makan daging akhirnyer :D... Opps, sblm tu mintak ampun ya sbb mcm biasalah weekend mmg ada sibuk byk sikit tak sempat nak blogwalking sume byk habiskan masa dgn family jer :-), jap g nak g guntingan pulak, pastu nak kemas sikit2 kemaserti kata meneung beg2 sekalian sbb byk brg dah beli tp tak muat! huhuhu.... Masak simple jer sblm melangkah kuar rumah nak bergunting, cuba resepi ni pulak maklumlah kicap2 ni sume budak2 kat umah ni tak de masalah boleh makan cuma jgn buat peads2 lah kan lada hitam sume kena kurangkan.. Nmpk kat umah KAK HANA, n resepi asal dr KAK NOR yg main cubit2 garam jer hihihi.... Mekaseh ya kanda2 ku sume lebiuuuu!!!.. Mintak ijin n halal resepinyer ya dan sapa2 nak leh g tgk kat umah KAK HANA n KAK NOR ya n kita cnp dr umah kanazawa.. Untuk yg tggl komen, insyaAllah akn dbalas kunjungannyer bila free nanti maceh!! :-)

DAGING ITAM MANIS MEREMPAH

Bahan-bahan

300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

Bahan A
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
Bahan utk tumis
  • 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
  • 1/2 inci halia ~ ditumbuk
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
  • 1 bj cili merah ~ dihiris
  • 1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
  • minyak
Bahan B
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis




Cara-cara
  • Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.(hana campur skali bwg putih dan halia ms perap)
  • Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah. Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi. Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar. (Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
  • Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu) Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato. Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.

7 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Hrmmmmm sedap tu Ika!!!! Nak sikit!

Datin El berkata...

ika..sedapnye..tapi akak dalam pantang tak boleh makan daging..

fuzidss berkata...

bestnya Ika.. lebih senang copy dari dapur ika ni sebab tak hang

Tanpa Nama berkata...

You're so interesting! I do not believe I've
rеad thrоugh anything like that before.
So nісe to fіnԁ someone with unіque thoughts on this subject matter.
Really.. thаnk you for starting this up.
Thiѕ site is something thаt's needed on the internet, someone with a bit of originality!

my site: http://cellulitee...

Tanpa Nama berkata...

What's up, just wanted to say, I liked this blog post. It was funny. Keep on posting!

Here is my blog post ... stophemorroides.fr/

Tanpa Nama berkata...

hi!,I like your wrіting so so much! proportion we bе in contact extra аpproximately your article on AOL?
I гequire а specіаlist on this house to resolve my problem.
Mаybe that is you! Ηaving a look foгwаrd to look you.


Feel fгee to surf to mу homepage; www.familie-Technik-fragen.De

Tanpa Nama berkata...

Thankѕ foг the marvelous posting! I certainly enјoyеԁ rеаԁіng it, уou're a great author.I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice evening!

Review my blog ... Bauchmuskelübungen ()