Jumaat, 2 April 2010

Manggo Panna Cotta

MANGGO PANNA COTTA

Salam bertemu kembali masih dhari yg sama :-),

Alhamdulillah...! sgt2 niii tauu! hihihi... SEDAPPPPPP bangettttt dessert yg kat atas niiii.. memula nak buat mcm jual mahal sbb kalau dah namanyer susu segar ni mmg kita tak minum! Tp oleh kerana ada magga ni kan HARUS cuba kot2 hilang rasa susu segar tu kan sbb dah dcampur dgn gula n gelatin sume kan :D, BETUL! rasa susu segar tu dah hilang! sedap sgt! haih! tak tahu nak kata g buat sendiri rasa mmg best dessert ni.. ;-) Memula mmg asalnyer nmpk kat umah GERT tup tup umah SECUBIT GARAM aka KAK NOR pun buat jugak! ehehe.... apa lg mlm td buat conference sbb kita ni sengal full cream milk tu tak tahu susu apa! ahahahaha.....ingat kan kita adik beradik fresh cream wakakaka... sowi lah jrg2 dgr org panggil fresh milk full cream hihihi.... Ok resepi ni cnp kat umah KAK NOR resepi asal dr GERT, mintak ijin n halal juga resepinyer :-) tenkiuuuuu!!!

MANGGO PANNA COTTA

Ingredient:

7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water>>kita double boiler dulu then ketepikan.
2 ½ cups full cream milk>>Fresh Milk
1/4 cup sugar
1 tsp vanilla
1 ripe mango – cut into small cubes or puree>>blend mangga dgn sikit air n gula sikit




1. Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom.
2. Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan.
3. Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved.
4. Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree.

4 ulasan:

PALATABLE berkata...

Salam Ika, kak datang nak makan panna cotta tu, ada lagi tak?

http://treatntrick.blogspot.com

Fiza Nordin berkata...

tgk resipi mangga ko ni jah, akak teringat akak ade beli 2 bijik mangga awal minggu ni aritu... tapi mcm tak nampak bayangnya... dah kene ngap ngan laki aku ke entahnye... beli aritu sbb konon2 nak mencube resipi yg makan dengan pulut tu...

heheheee nak p selongkar dapo sat...ke dah masuk perot laki aku....!

fuzidss berkata...

ika- aka puas cari bekas tuuuu. tomey

indahhouse berkata...

Salam ika,
sedapnya nampak mango panna cotta nih. yummy, trngat mangga kat lam peti ais. huhu, kali ni pun beli mangga masya tau. beli kat pasaraya. kita nak cari mangga madu, takde. walaupun mahal, tp konpem manis. kalu guna mangga masam ni jadi tak? hihi. tumpang sini dulu la, kalu masih ada balen2...:)