Rabu, 5 September 2012

Biskut Sarang Semut

_DSC0363
BISKUT SARANG SEMUT

Salam lebaran kembali :))

Orang2 dah sibuk buat menu sedap2 kita duk tyg lagi menu beskut :D Ada citer disebalik biskut sarang semut ni, pestaim makan masa kat rumah kwn dulu2, mintak resepi dgn dia dan lepas tu tiap2 tahun ada beskut sarang semut ni kat rumah mak kita TAPI sejak duk oberc kita terlupa pulak resepinya n kat mana kita salin kita lupa JADInya nak pendekkan citer kita carik resepi beskut ni goggle2 jerr jumpalah resepi beskut ni, bila tgk resepi tu ada letak tepung gandum tapi seingat kita beskut sarang semut yg kita buat ni lembut n cair kat mulut, mak kita pun ada ingatkan jugak mmg takde guna tepung gandum tp dah terdesak sgt, buat ler jugak dgn resepi hasil goggle2 tu ehehe... Frust sgt2 sbb hasilnya jauh beza dgn resepi yg kwn kita bg dulu, buat 2 adunan laks tuuu, bukan tak sedap tp ntah ler tak kena kat tekak kita dgn family DANNNN kerana ketidak puasan hati dan jodoh kita beraya kat rumah kwn kita ni tanya lagi ler resepi beskut ni, balik jer bangkok hari yg sama kita buat beskut mazola kat bwh tu terus adun beskut ni, masa berbuka beskut ni dulu yg kita rasa.. aduhhhhh.. nikmat tak terkata, inilah rasa yg kita nak! ehehe.... suke sgt2!!! teringat kembali waktu raya dulu2 sblm kawen sbb mmg suke sgt dgn beskut ni :D

Resepi asal dr kwn baik yg terbaik kita sejak dulu lagi :)) Terima kasih ujie dgn resepinya minta izin n halal utk di kongsikan kat sini juga :-))

BISKUT SARANG SEMUT
Resepi Asal : UJIE

Bahan2
  • 1 cwn margerin >> guna margerin planta
  • 1 cwn gula
  • 2 biji telur
  • 1 sk Baking Powder>> yg ni rasanya tak letak pun ok, kita cuma letak secubit jerr, takut dia kembang bila di bakar
  • 1 sk esen ros
  • 1 Paket Tepung kastad
  • Sedikit tepung jagung, jika perlu>>yg ni kita masukkan sampai adunan tu keras sikit
  • Mangkuk kertas yg kecik secukupnya

Bahan Hiasan

  • Coklat Urai

_DSC0422
Suke3!!

Cara2
  • Satukan margerin dan gula dalm mangkuk dan pukul sehingga adunan gebu.
  • Masukkan pula telur sebiji demi sebiji dan sambung memukul sehingga sebati. Masukkan esen ros dan sambung memukul.
  • Masukkan pula tepung kastad dan baking powder, gaul sehingga sebati dan masukkan tepung jagung uli sehingga adunan tak melekat atau agak keras sedikit. >>kalau adunan lembik tambahkan tepung jagung sahaja, yg ni kita masukkan sampai adunannya bila di lenyekkan kat acuan dia jadik panjang tak putus2.
  • Kemudian, tekan tekankan adunan tadi di atas papan cetak berlubang, buat sampai habis dan masukkan adunan yg di tekankan tadi ke dalam mangkuk cawan yg telah disusunkan di atas dulang pembakar.
  • Hiaskan dengan coklat urai dan bakar sehingga masak. Suhu lebih kurang 175c selama 10-15min atau sehingga masak.

16 ulasan:

Kamalia berkata...

ikaaaaaaaaaaaaa..
ok..nnt nak buat guna resipi ni,actually baru tahun lepas belajar buat biskut ni.ropanya sgt senang nak buat ek..

pssstt..last week kita dah buat biskut mazola guna resipi ambik kat sini..mmg sedapla awak..nnt kita update cite biskut pulak ye..

chikadakbiru berkata...

weee suke la biskut sarang semut nih
raya baru nih..tak sempat nak buat biskut nih...stock butter dlm peti ais byk lagi..insyallah boleh buat nanti...

Chik Mimi berkata...

Assalam ijah sekut ni ler yg akak tak pernah ghasa,hahaha jakun sungguh akak ni,sejak dah berusia ni baru akak makan sekut yg ada butter tu yg jakun tu ,cantik kejadiaannya ijah

RE:Ijah so far group kita dar FORUM MYR is the best ,semuanya jenis spotting ,blogger2 pun tak se best kita punya group dulu,ijah tak pernah sakitkan hati akak ler insyaAllah ,bukan apa tension mokcik dengan kes gitu :)

Rohah berkata...

biskut comel dlm mangkuk ni mmg sedap dimamam, tp akak belum prnah buat sendiri.

Rohah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Kak Sam berkata...

Hrmmm tak pernah pun buat sndiri. biasanya minta kakak yang buatkan.

faa.rosli berkata...

xguna tepung gandum ye?mesti sedap n rapuh je biskut ni kan...

mrs kayrul berkata...

tak pernah rasa biskut sarang semut yang betul2 asli...nak kena try sekali wat pakai resepi nie la

selamat hari raya

mama sara nur berkata...

selamat hari raya
sb nampak biskut raya kan he he akak firstime try buat biskut ni emmm boleh tahn jg kan sedapnya cuma bab nak sagat halus2 tu alahai kurang rajin he he

ibundo berkata...

Kita pun suka tapi tak pernah buat. Selalu makan kat rumah orang je haha..
Tapi ni kena buat ni.

Asmara berkata...

mek yg kurindu! ecewah.. seronok balik beraya? byk la collection duit raya anak2 kan! hihi.. ini biskut raya faveret sepanjang zaman. taun ni tak sempat buat sebb kertas comel tu dah abis. tak sempat nak gi beli esoknya dah raya. kihkih.. alasan je tu. nnti nak buat la, germ plak tengok biskut mekjah ni. :D

tun_telani berkata...

Salam kak ika.. tun x terambil pulak gambar biskut raya tahun ni.. dh x boleh nk mengapdate biskut raya. sarang semut ni dh lamaaa betul tun x buat. nak sagat2 tu mmg mencabar emosi dibulan puasa. kui kui..

zila norazila berkata...

salam ika tomeiii..heh ehee..akk terkesima mendegar cerita biskut srg semut ika tue..dgn pantasnya akk pun salin resepi..nk buatkn utk emak yg teringin sgt nk mkn srg semut..:)mcm nk rasa satu jew:)

Qasey Honey berkata...

wah ika..betul2 jatuh cinta lak dgn sekut sarang semut ni..lagi2 bile bca n3 ika ni...mbuatkan QH nk terus mcubanya...tgu raya haji nti la nk buat...xsabo nk rasa kesedapannya...

rahel berkata...

Cantik biskut sarang semut itew...kite lagi tak pernah buat biskut yg satu ni...

Grasshopper berkata...

Telur tu masuk semua skali ke atau kuning je? 1st time nk buat biskut ni & terjumpa resepi yg paling simple. Tq