Sabtu, 8 September 2012

Monkey Bread

_DSC0288
MONKEY BREAD

Assalamualaikum wbt, salam minggu lebaran buat semua :-)),

Hari ni ramai yg menghabiskan masa bersama keluarga termasuk saya :D Ni n3 yg dah lama ada dlm draft jdnyer kita nak clearkan satu demi satu ehehe.... Takde apa yg menarik utk dikongsikan cuma mcm biasalah urusan harian yg byk n sibuk kalau sesi persekolahan dah bermula. Tp kalau hari2 minggu ni lebih suke duk kat rumah sbb malas nak kuar tp hari ni kita panggil bbsitter sbb dating dgn ninja ^___^

Eh? raya lagi kan kan kan?? hihihi.... Mesti ramai jugak yg hadir ke rumah rumah terbuka atau beraya lagi dlm minggu2 terakhir ni kan, kat sini dah mcm biasa dahh, dah tak syok nak feel2 raya :( Buat semua, hati2 semasa memandu ke destinasi yg hendak di tuju dan buat pengunjung arah juga, terima kasih tak terhingga juga dgn setiap kunjungan dan sokongannya :-)) Doa buat semua org semoga berada dlm keadaan yg baik dan dilindungiNya sentiasa insyaAllah!

MONKEY BREAD
Source : POOK san DAILYDELICIOUS
Terjemahan : ARAH

Ingredients :(Makes 1 (18cm tube pan) )
  • 240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
  • 60g Cake flour (60g Tepung Kek)
  • 5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)
  • 20g Granulated sugar (20g Gula)
  • 4g Salt (4g Garam)
  • 1 Egg yolk (1 biji kuning telur)
  • 175g Water (175g Air)
  • 20g Butter (20g Mentega)


  • 40g melted butter (40g Butter di cairkan)
  • 40g Walnut (40g Kacang Walnut)
  • 70g Light brown sugar (70g Gula Perang light>>yg ni kita gunakan gula perang biasa)
  • 1 Egg white (1 biji Telur putih)


_DSC0294_DSC0297
Kejadian monkey bread yg kali ke 2 ni agak sempurna berbanding dgn kejadiann sebelumnya yg agak mengerikan hihihi... Sedapppp roti nii, tp mood nak meroti belum mari lagi sbb dah lama cuti menguli :D

Method : Cara-cara
  • Mix together egg yolk and water. (Campurkan bersama kuning telur dan air)
  • Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl. (Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)
  • Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry). ( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)
  • Take the dough out of the bowl and knead( Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali), you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit)>>yg ni mmg betul :D
  • Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough. (Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
    Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny.
    (Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)
  • See how to knead bread, here.(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)
  • Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)
  • Preheat the oven to 150°C.( Pansakan oven dgn suhu 150c)
  • Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool. (Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)
  • Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)


  • Preheat the oven to 180°C. (Panaskan Oven dgn suhu 180c)
  • Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuwai. Seelok eloknyer boleh gunakan loyang yg boleh terpisang antara lantai dan bdannya>>tak tahu nak sebut apa ehehe)
  • Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)
  • Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls. (Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis)
    Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white. (Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam 1. Mentega yg dicairkan 2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 3. Putih telur)
    Then place them in prepared pan.( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)
  • Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)
  • When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil.(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus)
    Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack.(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
  • Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)


_DSC0276_DSC0278_DSC0279
kena balut dgn alumunium foil loyang yg nak digunakan supaya senang keluar kalau yg jenis springfoam mungkin takde masalah.

7 ulasan:

Cheq Sue berkata...

kita pun ghase nak buat lagi...tapi x rajin pulak...member pun dok menyebut nak makan

Mas Sani berkata...

roti monkey tu kalo walnut gantikan dgn kismis boleh gak ek? humm...masuk list nnt senang2 boleh cuba...TAPI bila ye? hehaiiiii.... apa2 pun monkey tu nmpk gebu n lembut hah...err nama dia monkey sbb warne dia cam monkey ke? he2

rahel berkata...

Arah...mood menguli sudah mari kan...sedap roti itew...

mama sara nur berkata...

sedap ni wat sarapan pagi kan...sb dah tak tau nak makan apa he he
akak pun lama gak ni tak buat nanti mesti lupa balik

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..

Ika, teringat kNaz masa mula2 resepi monkey bread ni kuar dulu, akak ingatkan roti dibentukkan rupa monkey..heheheee..punyalah tak tau..hahaha..

izahdaut berkata...

ijaaahhhhhhhhhh,, slamat hari rayaa.maaf zahir n batin yooo..
mcm nak padam jek ayat dating ngan ninja tuh.. nak dating jugakkkk.. huh

lama dah akak tak meroti, cam kembang idung jek semangat nak meroti balik bila nampak monkey bread ijah neh. haishhh

FnF Simple Life berkata...

dah lama tak meroti... kipas BM hilang...tension sungguh... rasanya dh byk kali Ika buat roti ni kan...sure sedappp tu yg berulang kali buat tu...