Khamis, 13 September 2012

Pandan Chiffon Cake

_DSC0662
PANDAN CHIFFON CAKE

Assalamualaikum wbt semua :D,

Agak kelewatan juga mengn3 ari ni, dr pagi mengemas bilik budak2 pheewww... serabut kepala tak tahu nk mula yg mana satu bersepahhhhh! huh!

Kita citer pasal topik n3 hari nii :D agak fobia atau alahan gitu kalau nak buat kek2 yg melibatkan meringue nii, sbb selalu sgt dia nak jadik bingka ehehehe... Kita menunggu masa acuan ni sampai dr mesia sbnrnyerr, kebetulan hari selasa itu hari sampai parcel yg mak kita kirimkan, jdnyaaaaaaa.... kita ber projek gunakan loyang serombong kapal ni sbb dulu2 ada buat kek cipon ni guna loyang biasa, ada yg jadik n ada yg tak jadik, dgn alasan bila tak jadik menyalahkan loyang kikiki.... kali ni dah ada loyang serombong pun 1st trial guna owwwhhhh! sgt sgt tidak suke, biasa lerr kita klu buat satu2 benda kalau 2 3 kali tak jadi tu tak sah lerrr kan dgn kejadian2 yg mengerikan :D Yg kat atas ni kali ke 2, seram betul masa nak terbalikkan dia ni, kalau senyap bermakna kek tu passed, kalau ada bunyi mcm buih2 pecah atau senang kata dia nak jadik bingka dia akn jatuh kek tu masa terbalikkan :D Alhamdulillah dah phm kat mana silap n nak kena ingat mcm mana rupa meringue tuu ^_____^

Resepi ambik kat blog wendy, tenkiuuu wendy! Sedappppp! agak lemak2 sbb ada santan :D Resepi nanti2 translate ya sbb arini ada projek mega ehemmm... gelak sopan okeyy :D tak tahu ler kat mana yg meganya tu nanti hihihi.... Terima kasih buat semua, hari2 nak ucap terima kasih kat pengunjung arah yg tak jemu2 dtg singgah, kalau boleh setaip satu jam nak ucap terima kasih, melampau pulak bunyinya ehehe... dgn rendah diri, maklumlah blog tepian jalan ajerr :)) InsyaAllah petang2 sikit kita buat kunjung balas sbb ada projek mega kita ni lerr hihihi... Terima kasih, minta undur diri n salam bertemu kembali insyaAllah! :-))

PANDAN CHIFFON CAKE
Recipe : TABLE FOR 2

Ingredients:
A)
  • 4 large egg yolks
  • 75ml oil
  • 115ml pandan leave juice (1/2 cup water blended with 1/2 cup cut up pandan leaves, strained)
  • 25gm coconut milk powder
  • 1/8 tsp salt
  • 100 gm sugar
  • 150 gm all purpose flour
  • 1 tsp baking powder

B)
  • 4 egg whites
  • 90gm sugar
  • 1/8 tsp cream of tartar>> Kita ganti 1sb jus lemon sbb untuk yg ni sapa2 ada jumpa yg halal silalah bgtahu kita ya sbb kita carik tak jumpa yg halal :D,


_DSC0666
Nanti nak cuba buat perasa oren pulak tp kena tunggu lori telor terbalik dulu ehehehe..

Method:

1. Preheat oven to 170C
2. Warm pandan juice and mix in coconut milk powder. Stir until coconut milk powder is dissolved.
3. Mix (1) with the rest of ingredients (A) until well combined.
4. Beat egg whites until foamy. Put in cream of tartar and beat until soft peaks.
5. Add in sugar and beat until stiff.
6. Fold 1/4 of egg whites into (A) and combine well.
7. Repeat step 6.
8. Fold in the rest of egg whites and combine well.
9. Pour batter into a clean tube pan and shake pan lightly left and right to level cake.
10. Bake at 170C for 40 minutes.
11. Invert pan immediately after removing from oven.
12. Cut cake when totally cooled.


_DSC0630_DSC0635_DSC0647
Merekah lerrrr :D

24 ulasan:

Chik Mimi berkata...

ijah sangat cantik kejadian kek tu akak belum ada keberanian nak mencuba ,pans pun dah jadi tukun tu

Tina Othman berkata...

wah elok je cantik kejadian kek cipon ni

tak penah buat sebab tak berani hehe, sebab ramai kata takut tak jadi, peram dululah resepi

Gee® berkata...

Wahh..!! terlior la pulak... nk sikit...

ibh_sue berkata...

Uitt!!..Tak aci makan sorang tau..Nanti gumuk..kikkiii..

3 hungry tummies berkata...

salam Ija...rajin ye Ja..asyik buat kuih-muih aje :) saya malas, kalau nak makan kek chiffon pandan beli kat kedai je ;p

Mas berkata...

ika.....
gebunya kek cipon tu..
akak dah lama tak buat kek cipon...
meh tuko ngan kek akak..
nak tak..he3

Mas berkata...

ika.....
gebunya kek cipon tu..
akak dah lama tak buat kek cipon...
meh tuko ngan kek akak..
nak tak..he3

Ayu berkata...

Assalam Ika,
wah akak dah lama tak buat kek chiffon..yang selalu ada jual kek chiffon pandan dan oren..senang nak dapat kat sini itu yang dah tak beli cuma kalau nak buat perasa lain ler..hehe..nampak lembut dan cantik kek mu ituuu..

makcikmanggis berkata...

Sawandee Krap :)...hehe btol ke ni ika?..

Rajinnya anakanda ika ni..hari hari masak kuih yang sedap-sedap...kek ni nampak sungguh gebu cam yang kat kedai...

rahel berkata...

Sedapnya kek chifon pandan...Lembut dan gebu...konpem abis 10 slice tapi tak perasan..hehehe

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Nampak sedap Kek Chifon tu..
Nampak lembut jer..
Cantik naiknya!
Kak Lin suka :D

Amie berkata...

Apa projek meganya tu Ika he he heh...
tu kek sifonnya tu...kalau kak Amie dapat sepotong, cukuplah dengan secawan minuman panas...cukup nikimat! ahhhh...

zila norazila berkata...

lama btl akk x buat ciffon cake,last thn lepas..ciffon strwberry..rindu pulak nk buat..tgok ika tayang2 camnie mcm nk grab jew kt pic tue 1 hehhehe molekkk tomeiii mcm tuanye jgk:)

Ria berkata...

kite pn mcm berniat nk wt kek cipon..tgk2 kak ika da tayang dulu..minx kek akak jela dulu..=D
kite kalu wt pn slalu merekah tp yg fail nye slalu crust tu tertanggal..xmelekat kt kek..melekat kt loyang je..mse 1st time wt je jd tp yg tu kwn kite ajar loyang kene panas kn dulu b4 bakar..ade tips x kak??

mama sara nur berkata...

cantik kek chiffon dan sedapkan kek chiffon ni lembut gebus
akak pun suka, ni lama x buat tpkan bila start mulalah nak buat selalu he he

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ilah
terlioq lah kak noor tengok ni gebus ja ni kalau makan mesti tak boleh sepotong ni wajib dua tiga potong haha

Rohah berkata...

nak picit sikittt!!..bak span..hihi..Ala la..enak mbangett cicah ngan kopi ni..

tun_telani berkata...

kak ika cayanggggg!!!!!!!!!!!!!! tun kan, sejak pandai buat chipon kan, rasa mcm nk menciponnnn je.. dulu gigil2 jugak masa 1st try, bila dh berjaya buat sekali, bukan main eksyen lagi, semua org tun nk bagitau tun pandai wat cipon. muahhahaha.. tp mmg suka makan! makan byk2 pun x terasa gemuks sbb mcm gigit2 kapas. hihi

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum ika.. Ika, kak Naz tak pernah lg buat kek chiffon. Sebab utamanya, kerana jumlah telur di dalam resepi selalunya banyakkkkkk sangat..hihihi.. Tapi tgk resepi ika ni, guna 4 biji telur jer. Akak bookmark dah page yg ni. Kalau ada keizinan nak cuba gak buat chiffon cake ni. Suka sgt tp malas..hahahaa..

Ika, gambar terakhir kat posting 'warna2 hari raya' tu, yg ada budak pakai spek bersama ibunya tu, dah macam cucu bersama nendanya jer akak tgk. Ika ni berapa tahun yer usia? Tak macam mak budak pun...

sitiezahim berkata...

cung cung..saya bab cipon ni mmg fail. tak buat pon dah tau ekekek

izahdaut berkata...

memang cantik kejadian kek mu ituw dearrr.. sodap nyerr kalau dapat rasaa sepotong dua.. eh mcm tak cukup jek.. mau setengah loyang kalau kek gini.. memang feberet akak. kek tak kenyang nama nya. hehe.. bravo ijah kek dah menjadi ekkkk

inahar ali berkata...

woww gebussnye ika kek ciponmu itew! selamat hariraya maaf zahir batin ye wat ika sekeluarga (terlambat sudaa wishnye..hehe!)

la bottega dei sensi berkata...

must be soft, great for breakfast

huda berkata...

husband saye penggemar kek span, katenye ringan, tak suke kek krim bagai, beze sungguh ngan kite