Selasa, 25 September 2012

Donut Lembut Kak Izah

DONUT LEMBUT KAK IZAH

Assalamualaikum wbt sume :-)),

Aik? ini budak paling nakal sekali ehehe.... Apa khabar sume? sihat tak? dah makan belum? tgh buat apa tuuuuuuuuu? Jgn ler buat muka tak tahu bila tgk n3 kita ni ya :D kan kan kan dah kata kalau dah TERmulaaaaaa menguli dia pantang nmpk org buat benda2 yg berkaitan dgn menguli :D roti mmg dr n3 lepas kuar sampai hari sabtu lepas ni pun duk menguli jugak :D seronok sbb budak2 mmg suke roti :-))

Ok, hari ni nak carik stok daging nak kena pergi butchery borong daging, biasanya sebulan sekali borong daging :D lama tak buat yakiniku eeee..sedappnya mlm karang nak bakar dagingggg :D Ni menu semalam petang dah lama sgt tak buat donut pastu kak izah tyg pulak donut yg ada penghuni kat atasnya tuuu ehehe... nak tahu gebu ke tak kena buat sendirik n cuba ;-)) kita kalau resepi mudah mmg laju ajerr nak buat kain baju sume ketepikan dulu :D KAk izah mintak ijin resepinya ya, macehhhhhh!!!

DONUT LEMBUT KAK IZAH
Resepi Asal : KAK IZAH

Bahan2:
  • 2 sk yis mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1sk gula 
  •  **satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
  • 3 cwn Tepung gandum
  • 4 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb susu tepung>>takde stok jadinya tak masukkan
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air - kurang lebih>> yg ni guna fresh milk sbb tak masukkan susu tepung n air kita lebihkan
  • 2- 21/2 sb butter / marjerin>>kita gantikan shortening n separuh mentega

 _DSC1139_zps00a7a902_DSC1121_zps223e1755
Aneka donut hihihi... ni namanya org tamak ehehe... nak bg kwnnya ank kita yg pompuan tu selalu dtg2 main kat rumah ni :-)) buat sikit2 ajerr janji byk lain2 rupa kikiki... ambiklah yg mana berkenan di hati :D

Cara2: 
  • Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  • Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
  • Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
  • Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
  • Sedia dinikmati.
penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.


_DSC1125_zpsd38e2584
 Kids plate :D

19 ulasan:

Marsita yahya berkata...

Emm adik ni nakal tau...akak nak buat jugak lah...byk sgt entry donut kat blog ni...anak pun suka ...

ummiakid-lily berkata...

wow..montok² donut tu...mmg best ngap ni...lembut jer. mcm mengamit mood suruh buat ni...

sury_masury berkata...

Montel2 je donut dia...sukeee tgok....mkn x brapa suke lh....hihi....sbb tu malas hk mdonat ni...kuiiiiii....:-P

Tanpa Nama berkata...

salam ija, dtg skodeng nk donat tu! lum lagi minum..laparr...hehe.. zila66

izahdaut berkata...

sapa yang gigit tuh sapa? sapa? ijah guna cutter ek.. lawa la pandaiii.. akak tak reti guna cutter. eh ke bentuk guna tangan. cantikk wooo
tq sudi try resepi ni yeeeeeeee

rahel berkata...

Selamat pagi tuan tanah...
waa ada donut lembut...nak juga..nak juga....

Liza berkata...

nakkkkk...hihihih
akk baru plan nk buat donut, tgk kat sini ada pulak donut lembut ye, nnt nk try yg ni la pulak...thnx ye ika...cayaannng ika...muaaaahhhh

Rohah berkata...

wow gebu tembam donatnya...ni anak akak suka sangat ni..yg banyak coklet-coklet tu...
ada kek gebuss juga kat bawah tu...tak perasan..sbb semalam tak jalan2 merayau..hehe

Kamalia berkata...

keratan rentas gigi sapakah itu..kahkahkah..
ok, bagi salam dulu.assalamualaikum babe..sihat ke?
sungguh motok donut mu itu, tapi kalau nak burger malaysia boleh?sambal dia nmpk best sungguh!

zila norazila berkata...

salam ika tomeiii,
akk baru lps mkn donut jgk nie.tp beli jew kt jusco..h ehhee arinie x der mood nk mkn tghry..bilalah akk nie nk rajin mcm ika kan..cantik btl kjdianye:)

Fuat Gencal berkata...

Çok güzel görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar..



http://ihvangencal.blogspot.com/

Cheq Sue berkata...

aikkk...dah sampai bangkok dah arini? pantas betul dak ika ni... jeles tau

Qasey Honey berkata...

tu dia donut yg dicakap smlm yer..mmg nmpk lembut...rajin..buat dlm bermacam bentuk...

Mas berkata...

amboiii..
cepatnya ika buat..
akak baru nak salin resepi ni..he3

Rima berkata...

notty eh! nasib ku dah bungkus my BM.. memang cantik and gebus donut mu.. macam boleh terasa kat anak tekak ni huhu

la bottega dei sensi berkata...

buonissimi donuts complimenti per le tante versioni che ci presenti

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Isshh... ni favourite Iman! Suka sgt mamam donut smp tiap2 minggu suruh Ummi dia beli... hahaha nak buat tak reti... kena cari yis dulu... google2 apa yis dlm bahasa depa ni ek! hew3 ;))

Burger Msia tu bak sikit...dapnyee~~

Bicara Kak Noor berkata...

nampaknya kita ni selera donut lah Ika hari ni akak lagi yg buat hahahaa bior gebus macam donut jugak nnt

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Memukau sunggu Donat mu itu...cepatnya dia merasmikan resepi dari Cik Jah tu...hehehe