Khamis, 27 September 2012

Cinnamon Pull Apart Bread

_DSC1200
CINNAMON PULL APART BREAD


Assalamualaikum wbt sume :-)),

Senyummmmmmmm........ baik hati saya hari niii, maklumlah lepas ni kita dah nak mula cuti berblogging lagi sbb kebizian bermula minggu depan ;-)) InsyaAllah kalau berkesempatan kita update kalau tak sempat mmg tak update sbb byk komitmen yg nak diuruskan selepas ni, rasanya ni minggu terakhir berblogging :-))

Ok, kita citer pasal roti ni pulak :D Masih menggunakan basic doh resepi 3 yg di ambil kat page JOM MASAK kat FB, bhn2 dia senang nk ingat n hasil dia? setanding resepi roti2 yg lain yg kita pernah cuba, tp kali ni mungkin kita terlebih rajin jdnya doh ni cepat sgt naik mana taknya dekat stgh jam keje membanting banting doh ni kat papan pencanai hihihi.... seronok tauu sbb bila doh roti yg menjadi dia lembut naik masa banting2 tuu :D Sebenarnya nak buat roti tak ssh, aktifkan yis tu penting TAPIII kalau silap teknik masa menguli roti boleh jadi tak nak naik, contohnya, kalau doh tu tersgt sgt berminyak sbb penggunaan butter yg byk atau terlebih menyebabkan roti tu terbantut nak naik walau yis tu aktif, sbb tu masa menguli kena rileks pastikan doh tak keras biar lembik takpe :-)) sbb boleh tambah tepung sikit2. Untuk rupa cinnamon pull apart bread ni pulak sila baca keterangan kat gmbr kat bwh tu ya malas pulak nak menaip balik hihihi...

Buat semua pengunjung arah tanpa jemu dtg carik resepi, terima kasih :-)) buat blogger2 kesayangan yg dtg berkunjung insyaAllah kita buat kunjung balas kemudian nanti :-)) Sehingga berjumpa lagi esok hari insyaAllah! Salam...

BASIC DOH RESEPI 3 
Resepi Asal : TOK MAK
Sumber 1 : Page JOM MASAK FB, FARIDAH HARON FB
Sumber 2 : KAK IZAH FB
Boleh pergi SINI utk kejadian asal CPAB :-))
Bahan2 :
  •  500g tepung high protien / tepung gandum / tepung roti
  •  1biji telur
  •  3/4 cawan gula
  •  1 sdb susu tepung>>yg ni kita gantikan horlicks
  •  2 sdb susu pekat
  •  2 sdb marjerin>>guna butter
  •  1 sdb shortening
  •  1 peket yis jenama mauripan (11g)
**campurkan susu pekat + telur + tmbh air...jadikan 300ml sume skali>>yg ni telur kita    asingkan dan sukatan air kita lebihkan dan sukatan air juga boleh di gantikan dgn susu segar tp jgn masukkan susu tepung td :-))

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)



_DSC1187
Aneka bun :D inti choc chip, kids fav n kelapa my fav! :D eeee..lembuttt sgt2! :D


Cara-cara
  • Dlm mangkuk...masukkan tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....Masukkan marjerin & shortening...gaul rata....
  • Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik
  • Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan    kecik2 atau utk dptkan size yg sama boleh timbang setiap satu bun lebih kurang 20g atau nak kecik boleh kurangkan gramnya...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lg sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
  • Doh yg sudah sedia utk di bakar disapukan dgn bancuhan susu segar+madu sedikit, sapukan di atas semua doh yg telah naik tadi dgn menggunakan berus perlahan lahan.
  • Bakar dlm oven 180...20min atau hingga masak...api atas bawah
**Kaedah lain menggunakan Bread Machine boleh set kan mcm biasa utk buat doh. 


_DSC1140_DSC1143
untuk bentuk dia ni kita ternmpk kat wall fb siapa kita lupa cara buatnya tapi tanpa resepi, tulisan jawi rasanya belah2 arab kot, n perhatikan gmbr2 step by step dia tu mcm buat roti biasa cuma ada benda yg dia letak kat atas roti tuu tak sure ler sbb tak phm, oleh kerana tak phm kita ikut kepala kita sendirik jer lah eak ehehe.. yg ni kita gunakan serbuk utk resepi CINNAMON PULL APART BREAD..
Setiap bulatan doh tu kita timbang 15kg itu pun penuh loyang ehehe..

  

Untuk Filling
  • 1 cwn gula kasar >>Kita gunakan gula perang sepenuhnya
  • 2 sk serbuk kayu manis (cinnamon)>> Kita letak 1 sk sahaja
  • 1/2 sk serbuk buah pala (nutmeg)>>yg ni tak letak
  • 4 sb butter - dicairkan sehingga menjadi brown

_DSC1168

20 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Assalamualaikum slmt pg hemm cantik kejadian roti tu..hee akk pun dah plan nak buat masa negok2 Fb tu...ank2 pun dah keneng2 ..lama mama x buat roti...cantik kan tang susunan lapisan betindih tu cam kipas...hemmm terasa nikmat nya bila makan...nak sikit...:-)

izahdaut berkata...

teeeeeeeettt. tajuk lupa nak bubuh.. ikikiki... akak baru smlm tengok teknik roti gini dlm fb smlm. comel siuut.. nak try gak aaa buat..

izahdaut berkata...

opss lupa nk bagitau, roti ni resepi asalnya dari TOK MAK FB..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Ija.nampak sedap roti ni tp k.atie xpernah buat roti....manjg beli jer kat kedai :)
Klu ada masa jgn lupa update blog ya ija....Slmt Bercuti

ady berkata...

as-salam siti
Looks amazing. Amazingly easy to make..

☆♥L@dy @yU♥☆ berkata...

dia buat dah ngeeee
ai selalu beli roti kat supa jer uols
maklum la ...la on diet
beli kat supa dia tulis kcal brpa ngeee...over x??? mcm la boley kuruih hukhuk

ummiakid-lily berkata...

Memang sedap roti ni, dah banyakkkkkkkkkkk kali buat dan x pernah jemu....cantik kejadiannya tu...

rahel berkata...

Gebunya roti ni...Rahel suka mkn roti yg ada cinnamon...ermmm...wangi dan sedap...

hana berkata...

aku dah dpt jwpan bape ari aku tak buat roti.. arini kene buat.. ko mmg jahat! hahahahahaha

Mas berkata...

ni yang kak mas rasa tak sabar2 nak meroti...
sekehhh juga ika nie...kikikikiki

Chik Mimi berkata...

ijahhhhh pergh guna gear berapa ni jah,wah cepatnya virus bentuk susun-susun tu sampai ke siam dah
ni uli tangan ke ijah?mmg hebatlah

Bicara Kak Noor berkata...

cantiknya kejadian roti tu mesti akak nak cuba jugak ni lagi2 ada cinamon tu wnagi serumah ni

mama sara nur berkata...

assalam
sedapnya..cantik naiknya dan nampak sgt2 gebus roti ni
mengoda betul he he rasa nak gigit2 je

sury_masury berkata...

Aduhaii...rajin nyer dia...part2 roti kite mmg x prnh try lh ika...meh pindah duk brjiran ngn akak kat sini....heeeee :-)mesti best kn...mkn panas...try buat roti inti mentega mcm style kat kdei2 roti kat kuching lh pulak nnti yer,..roti nye lembut n intinya sedap...kl xde jual roti mcm roti mentega kata TAKA tu...heeee :-)

sitiezahim berkata...

gegegegege gebunyaaaa roti orang siam ni....hehehehe...

yan's cottage berkata...

salam....
petang 2 singgah sini nampak pula roti lapar pula perut nie.....boleh minta sikit he heeeee.....

zila norazila berkata...

salam ika tomeiii,
aisshh nie yg x best nie dia nk ilang balik..mesti nnt akk rindu..jgn bz lama2 erk..nak pengsan akk tgk roti tue..mmg cantik la..susunanya sgt special..tggu akk ada BM baru leh buat.he hhee ..alasan org malas nie.:)

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum...
sejuk2 ni dapat roti ni cicah air teh O panas sedap ni.. uwaaaaaaaaa harumnya bau..

tun_telani berkata...

kak ika cayanggggggg!!!!!!!!!!!!!!! tun suka suka sgt20x CPAB nii.. xkisah laa guna resepi doh yg mana pun... tapi kann.. kalau betul2 timbang 15kg setiap bulat2 tu kan,agak2 besar mana roti tu ye.. ahaks.

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Bila tgk roti yang Ija buat ni teringat masa zaman dulu2 selalu beli dengan penjual roti bermotor...hehehe

Kak Lin teringin juga nak cuba buat roti ni..Insya Allah jika keadaan dan masa mengizinkan..