Rabu, 26 September 2012

Nasi Lemak Tumis

_DSC1156
NASI LEMAK TUMIS

Assalamualaikum wbt sume :D,

Jumpa lagi kita pada hari ini, ececece, mcm baca skrip lak ayat hari ni :D biasanya n3 hari ni ramai blogger letak WW, kenapa ya? kenapa mesti hari rabu? sbb WW hari lain kecuali Wednesday tak sama dgn W for wordless? Kita mmg ketinggalan zaman byk sikit kalau tak di bagitahu mmg ler tak akn tahu sampai bila2 ehehe...

Bila dah buat sambal tumis dlm kepala mesti nak buat nasik lemak, eeeeeee... lama sgt tak makan nasik lemak, kalau nak tahu bila kita makan nasik lemak, sila semak n3 terakhir nasik lemak kita itu ler yg terakhir kita makan hihihi... Nasik lemak ringkas aja, takde ayam bagai, dan kita pun tak biasa makan nasik lemak dgn sambal sotong atau udang atau telur, mmg tak reti nk menggayakan makan nasik lemak tu mcm mana :D Tetap sukakan sambal tumis ikan bilis jugak lawankan dgn nasik lemak nii, pastu cukuplah sekadar ada telur dgn timun byk2 suke sgt2!! ehehe... lain org lain citarasa kan kan kan :-))

Hari ni byk urusan :D hari2 byk urusan, kat mana ler tu urusannya **rolling eyes kikiki... Untuk resepi nasik lemak terima kasih buat penyumbang resepi, minta izin n halal kembali resepinya. Buat semua pengunjung arah juga, terima kasih setiap kunjungannya :-)) insyaAllah akn buat kunjung balas kembali, akhir sekali salam bertemu kembali esok hari insyaAllah!

NASI LEMAK TUMIS
Sumber
asal : Kak Jun
Sumber: Mamasya, Kak Yatie, Kak Izah

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 3 cawan beras> utk beras mmg akn campurkan dgn 1 cwn beras basmathi n 1 cwn Beras siam
  • 2 cawan santan>>sukatan santan n air ni ikut pd no yg ada dekat dlm pot rice cooker cuma lebihkan sikit
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar halba
  • 1 daun pandan
  • 1 cm halia-hiris halus
  • 1 batang serai-titik
  • 2 biji bawang merah-hiris
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi>>kita cuma guna minyak sapi jer.

_DSC1162
sesekali makan mmg terasa nikmatnya mcm mkn kat mesia jerr :D

Cara-cara
  • Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
  • Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
  • Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
  • Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
  • Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.



18 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

wanginya nasi lemak tumis ni nak jugak rasa bak sepinggan!!! heeeee bekenan tu tang teloq dia

Rohah berkata...

aduhai..menu kat sini lagi mengancam selera.cukup package ngan telur mata lg tu..tambah2 keronconbglah perut ku pagi ni..

Marsita yahya berkata...

Adik,,,tinggal sikit nasi ye...berkilat nye nasi tu..gerammmm.

Jun berkata...

Ikaaaa...akak tinggai sorang ni...td mkn sekut kering jek...sedap plak nampak nasi lemak..bungkus tuk sorang mkn ye..tumis kat siam rasa lg sedap rasanya, hehehe

Tina Othman berkata...

kan, dari semalam dtg nak komen tak lepas2

kejap lg nak copy resepi donut tu, wow nasi lemak, bestnya, oh ika suka simple2 punya nasi lemak ye

kalau kita, suka ada macam2 dlm tu, mana tak bambam haha

Mas berkata...

salam ika..
perhh...sedap tu nasi lemak tumis..
kak mas suka..

yan's cottage berkata...

salam kenal...
follwers 966
nampak menyelerakan pasti sedap kan...?

Nuwairani Ismail berkata...

telur mata itu sungguh membuka mata...nani jarang masak nasi tumis sebab selalunya mesti kena kukus balik sebab mentah,huhuh..

JaSSNaNi berkata...

WW- wordless wednesday
WM - wordless monday.. tak sedap kot.. sbb WM.. hari lain WT la.. WF la.. hahahahaha entah ler nape.. kenapa ada WW ni..
wahhhh sedap nasi lemak.. akak pun tak selalu wat nasi lemak.. sbb tak selalu makan.. tapi bila anak2 mintak.. kena wat gak.. :) ehehe.. sambal tu nampak menyelerakan sungguh... nyum nyum..

sitiezahim berkata...

nampak berminyak2 kan...memang menarik tertarik la ikaaaa...hehehhe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

lama akak bertahan mkn nasi lemak ika.... adussshhh... terliuqnyerr... hehe...

Yatie berkata...

lapor lerrrrr tngk set nasi lemak Ika ni..menyelerakan sungguh..

tun_telani berkata...

kak ika cayanggggg~~~~~~~~~~ ha'ah. betul dh penjelasan kat atas pasal WW tu. sbb wednesday..

samaaaa la kitaaaa.. nasi lemak, kalau tun mmg wajib sambal tumis ikan bilis. lauk pun telur + ikan bilis goreng.. kalau sambal lain tu rasa mcm x kena pulak ngan nasi lemak. tun pun dh lama betul x makan nasi lemak ni, nk kata diet, dh 2 hari duk makan cendol, sama je santan dia. hehe

zila norazila berkata...

salam ika tomeii,
wangi baunya sampai kesini..he hhe akk pun sama suka mkn n sambal tumis.tp mesti ada telur atau ayam..klu x der mcm x best gitew:)

rahel berkata...

Sedap ni...serasi bersama sambal ikan....

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Rasa nk buat nasi lemak tp stok santan dah abis ler pulok... tak dpt nak tgk gambar...tak boleh nak view nape ntah... tp tgk resipi pun boleh terliur... adoyai... parah ni...hehehee... take care :))

izahdaut berkata...

akak neh tiap2 hari makan nasi lemak dik.. sebab org order tiap2 pagi nasi lemak. heheheh... set tu dah mcm kat hotel 5 bintang jek ika..

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Mcm manalah rasa nasi lemak tumis ni agaknya? sama tak mcm nasi lemak biasa?