Isnin, 24 September 2012

Kek Chiffon Orange

KEK CHIFFON OREN


Assalamualaikum wbt sume :D,

Salam bertemu kembali di hari isnin ^^, Semua org sihat? Alhamdulillah kita sihat, weken hari paling malas sekali dlm byk2 hari ehehe... hari2 pun pemalas sbnrnya :D Kalau boleh weken tak nak kerja tak nak buat itu ini, nak cuti jugak mcm org yg kerja :D Tp tu lah dah namanya tugass IBU kalau isteri sahaja mungkin tak berat sgt bila dah ada title IBU niii, byk benda nak kena pkir, nak kena masak, nak kena layan budak2, itu ini sana situ sini pastu tak pernah nak abis kerja2 ni sume ehehe... Citer pasal gmbr yg ada ni pulak ya :D

Buat ni hari jumaat sbb bbsitter nak dtg hari sabtu. Biasanya kalau bbsitter tu free kita org akn panggil seminggu sekali hari sabtu utk berikan ruang nak berdating dgn ninja hihihi... Bbsitter ni mmg pemakan orgnya, sejak tu rajin nak buatkan dia kek2 gini sbb kita mmg tak makan makan dlm sepotong aja itu pun tak abis bukan kerana tak sedap tp tak leh ler nak mkn benda2 mcm ni kerap sgt setakat menjamah tu tak pe lah kan, tapi kita suke sgt nak buat. Jadinya, since bbsitter tu suke, kek ni sedekah kat dia semua sekali, siap ckp dgn dia nanti kita buatkan lagi kalau dia dtg :D tapi lain jenis pulak lah kan asyik sama jerrrr nanti dia tak nak bwk balik :D Kek chiffon ni sbb buat dah menjadi n tahu silap dia kat mana, seronok nak buat lagi tp masih fail lagi sbb merekah bhgn atasnya padahal dah kawal itu pun terpaksa tutup bhgn atas dgn alumunium foil nak elakkan dia terlalu panas sgt ehehe... Kali ni buat resepi chiffon oren, dah buat resepi ni dulu2 mmg sedap! Bau orennnnnnnya wangi, resepi kat rumah gert. Minta izin kembali gert utk resepinya :-))

Utk penggunaan krim tartar mmg kita dah lama jauhkannya sejak dah tahu the making of cream tartar ni mmg dgn cara pembuatan wine, bila dah tahu mmg tak pernah guna, alhamdulillah setakat ni guna perahan lemon sahaja, jadinya tak jadik masalah n sapa kata tak menjadik? Jadik kan kan kan :-)) Tp kebanyakkan resepi yg melibatkan meringue akan gunanakannya, kita ni kalau bab mencarik mmg payah nak jumpa, masa balik mesia pun carik tp tak jumpa yg ada tanda halal aishhhh! Jom semak resepinya lagi sekali :-)) utk pengunjung arah terim akasih setiap kunjungannya :-)) InsyaAllah kunjung balas akn menyusul kemudian, terima kasih, salam bertemu kembali insyaAllah!

KEK CHIFFON OREN
Resepi Asal : GERT

Bahan A
  • 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*) yg ni guna tepung biasa+baking powder
  • 1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
  • 6 kuning telur gred A
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 biji oren, diparut kulitnya
  • 3/4 cawan jus oren
  • 1/4 cawan minyak jagung/sayur
Bahan B
  • 6 putih telur gred A
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1 camca teh cream of tartar>> gantikan dgn 1sb perahan lemon



 _DSC1081_zps9d590251_DSC1083_zpseecbd0bc
Sukeeeeee sgt2 bila tgk rupa dia mcm ni :D mmg kena guna loyang serombong agaknya :D


Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan.
_DSC1091_zps403839f4

27 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam..ceria selalu wahhh kek cipon heee sdp lembut..rajin...nak jd bbsiter lahh leh dpt mkn selalu bwk balik...untung ...rajin2 buat lg yeee

ibh_sue berkata...

Asslmkum Ikaaa..Morning!
Pepagi dah ko jamu mata akak dgn kek shipon ya... Untung bbsitter tu kan..Ada org nak jamu mcm2..Heee

Marsita yahya berkata...

Salam Dik, akak datang nak rasa kek Chiffon. Ada lagi tak? Bak sepotong...

izahdaut berkata...

semenjak pandai buat kek cipon ni, dapur bangkok sik kuor cipon jek, akak suke dik kek ni, meh bagi setengah loyang, makan tak jemu pastu terken**t jek la. hahahhahaa..

mula gatal nak mencipon gak neh. haishhh.. pijak budak ika.

cikmanggis berkata...

rajin sungguh anakanda ku ini...eh ketinggalan bas lah kita ni ...krim tartar dibuat dari wine?kena google ni..selalu ketinggalan ...makasih ika:)

Sari Yusa Ibrahim berkata...

kalau malasnya dapat begini, yang rajinnya dapat macammana ye, Ijah???

ke mana berdating tu???

Cheq Sue berkata...

dalam banyak2 kek cipon, resepi nilah yang tak pernah mengecewakan... alhamdulillah menjadi aje. tapi kalau untuk tempahan memang nak elak yang meringue ni... bab guna COT tu memang tak pernah beli pun....

Chik Mimi berkata...

ijah mengcipon lagiiii haishhh sangat jeles dengan ijah,ni musti makan sekeping je yg lain bbsitter bawak balik kan kan kan

nOOrsha berkata...

Sapam..ika..btulla tu..bl da ada title OMAK ni mmg keje x pnh habis...aduhai...kadang lpas kemas sepah blik..satu hr ntah bp kali ntah nyapu ....kdg x larat wat pejam mate je..hoho..besla cipon kek ni..kt pon suke wat..seronok klo mnjadi kan kan:-)

ros@jmc berkata...

salam kak ika...bila la ros nak buat kek chiffon ni ye...tak buat-buat, sbb nye tak beli acuanye lagi...tgk akak buat jelah....bila nak cuti2 Nihon ni kak? ngeh2

Mas berkata...

setuju ngan noorsha..kikikiki

akak dah lama tak buat kek cipon ika...
meh la sepotong...

faa.rosli berkata...

lembutnya nampak kek akak.....sedapnye kalo cicah sirap..sedap sedap sedap..

mama sara nur berkata...

assalam adik manis
sedapnya kek cipon yg gebus kan...rasa oren lg best
akak dah ada cuba jg sekali je la pastu tunggu bila pulak nk membaking lg he he

tq ye wish besday encik abe akak tu he he kalu akak post gambar adik beradik dia lglah dah mcm family chiness he he

3 hungry tummies berkata...

salam Ija..buat kek lagi ye? Hehe tak jaga badan ke?

Tina Othman berkata...

salam ika

wah untungnya babysitter dpt kek, nak jugak lah jadi baby sitter haha untung2 dpt kek jugak

ni nak makan kek kena buat sendiri, pastu sendiri jadi DBKL

☆♥L@dy @yU♥☆ berkata...

Teringin nak mkn desert
But control lg sbb weight makin bamokkkk ni
Nangessss hentak kaki

JaSSNaNi berkata...

amboiiiiii aiii... pandainya wat kek chiffon... akak penah test wat.. tapi tak menjadi.. sampai skrg takot dah nak test... ehehehe tapi test makan ok je.. tak penah tak jadi.. selalu jadi makan je.. ehehe

Kak Nita berkata...

Alahaiiiii Ika ....
Mmg nampak spongy betulll kek chiffon ni...teringin la pulakkk....

Mak Wardah berkata...

Salam kenal, ni ibu suam2 susu, ada masa mau, ada masa lesu. Tqvm bkongsi resepi

dZana berkata...

aslmkum ika... sedap kunyah cifon gebu n dgn teh o.. akk baru tau kisah cream of tartar tu.. selalu dlm resepi ada tpi akk skip jer.. setakat ni cam tak de lah jdi masalah beso.. kalau baking powder tak de or soda bbonat tu tak de.. mmg bantatlah jadinya.. kecuali buat kek2 ala baulu or cifon cam ni.. dah la pjg pulak beleter kt cni.. dan mengantuzzzz sbnrnya ni.. muaaaaahhhh..

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Rindu Ika!!!!!
huhuhu.....

rahel berkata...

Tinggi dan gebu kek chifon oren ni....tapi kena siap air minum time mkn..takut tersedak....leh mkn byk2 ni...

Qasey Honey berkata...

aduhhh sedapnye kek chipon yg lmbut gebu tu...lama dh xbuat...fav hb ni..hehe

zila norazila berkata...

sedapnya adik tomeiii..akk suka mkn kek ciffon..tp mmg malas nk buat..he hhee .dtg sini nk rasa ..untgnye bbyster tue..dpt rasa kan..owhh jeless:)

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ilah..
akak pun nak buat jugak kek ni mesti sedap gebus debus ja tu tpi tatau lah aklau kak noor yg buat jadi macm ni ke tidak tapi belum cuba belum tau nooo hehe

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Gebussssnya Kek Chiffon Oren ni...tingginya naik...lembut dan sedap dengan perasa oren ni...ermmmm

Tanpa Nama berkata...

Klu pki,loyang biasa xjadi ke