Khamis, 6 September 2012

Cornflakes Madu Warna Warni

_DSC0494
CORNFLAKES MADU WARNA WARNI

Salam lebaran kembali buat sume :-)),

Masih syawal lagi kan? maknannya boleh tyg beskut raya lagi kan? hihihi..... Biskut ni buat 2 hari lepas masa tgh puasa jugak, seronok puasa2 buat biskut :D mcm nak sambut raya lagi tp belum raya lagi pun lagi sehari jerrr nak abis puasa sunat 6, doanya semoga boleh habiskan walau cuma lagi satu hari iaitu hari ini :-)), sukeeeee3!!!

Biskut ni lerr yg tak cukup2 masa buat kat umah mak itu hari ehehe... kita lupa pulak lah kita guna brand cornflakes apa sbb dia punyer empingan mcm tebal sikit, yg kita buat ni guna brand kellogs n empingan jagungnya mmg nipis2 sesuwai dibuat beskut mcm ni. Buat stgh adunan ajerr dr resepi asal, buat sahur pun ya jugak sbb takde kurma ehehe... Resepi asal dr KAK UMIE E MyR, minta izin n halal kembali resepinya ya kak :-))

Untuk setiap kunjungan, terima kasih, insyaAllah kunjung balas kita buat bila free nanti :-)) Salam......

CORNFLAKES MADU WARNA WARNI
Resepi Asal : KAK UMIE E MyR

Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini cookies )
  • 250gm cornflakes (kotak kecil)
  • 125gm butter (1/2 buku)
  • 1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
  • 5 sudu makan madu (saya guna golden syrup masa ni sebab tak ada madu)
  • manik warna warni untuk hiasa
  • Kacang atau Badam di sangan>> yg ni kita tambah :-))


_DSC0496
Rangup n melekat setiap keping empingan tu sume :)) sedappppp sgt2!

Cara-cara

  1. Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter
  2. (saya terlebih rajin so masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap min)
  3. masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (masa ni saya guna golden syrup)
  4. aduk sampai rata
  5. masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)

21 ulasan:

faa.rosli berkata...

sama laa ngan kita punyer konflek maduu..warna-warni kaler-kali...hihihi

Sheila Shafeareen berkata...

salam..kegemaran ank2 ni mak nya pun suka....rajin nya...selamat beraya ye esok :-)

Sari Yusa Ibrahim berkata...

selalunya kalau susun dalam balang, balang cornflakes madu yang kosong dulu, hehehe

Sofea berkata...

ikaaa, I miss u :)

inahar ali berkata...

salam lebaran & maaf zahir batin wat ika sekeluarga ye! miss uuu!

Asyifa Mustaffa berkata...

As salam K.Ika...selamat hari raya maaf zahir batin...:)

lama x jengah blog akak nie....hehe..

ini antara peberet anak2 sy nie kak...thun nie x dpt buat...masa suntuk...tp dpt lgi diaorng mkn kat umh makciknya....:)

quinnie berkata...

ika..darling...will miss u too...bukan skit2 nye miss nanti nih..banyakkkkkk..banyakkkkk rindu sama awak..huhuhu....sob sob...jgn lupa kita...hehehe

Asmara berkata...

Ika cayam! sekut ni mmg paling wajib musim raya gitukan. :D kat rumah ni sendiri buat sendiri yg makan, takde org yg sudi nak beraya. hikhik..

tun_telani berkata...

kak ika cayanggg........ ni laaa biskut raya yg mmg kompom cepat laku.. hihi.. selamat hari raya 6 kak! tun baru pose 3hari. huhu

Mas Sani berkata...

ye2 masih lg bulan syawal makanya masih lg boleh menayangkan sekut raya yg menggiurkan tekak akk hihihihi...

akk pun suka cornflaks madu, kalo dh ngunyah tak stop tp raya kali nie akk x buat sbb malas... hihhi boleh gitu?

Amie berkata...

wowwww... cute mutenya cornflakes madu dia... boleh habis sebalang ni kalau dapat kat kak Amie...

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..

Ika, Kak Naz ingat tadi cornflakes tu yg kalerfull..Rupanya manik thousand island tu rupanya...hehheee.. Ni mmg biskut kegemaran kebanyakan kanak2 kan.. Anak akak selalu minta akak minta buatkan wpun bukan musim perayaan...

Mas berkata...

peberet cornflakes ni..
klu sebalang...
kejap jerk habis makan...

ibundo berkata...

menyekut lagi ika..boleh bawak untuk raya haji ni.

mama sara nur berkata...

assalam
biskut feberet dan wajib buat bila2 masa tak kira raya atau tak he he
memang anak2 suka makan ni lgpun simple kan budak2 pun rajin tolong mskkan dlm cup

rahel berkata...

Raya tahun ni memang takde buat cornflakes madu..tapi suka sangat makan....terliur pulak tengok ko punya cornflakes madu ni Arah...

Ayu berkata...

assalam ika,
wah ini biskut cornflakes mesti ak ada tiap2 tahun kat rumah akak..tapi tahun ni macam slow down pulak dia punya flow..hehe, so next year kena stop lah..haha ..banyak juga ika buat kukis ya..

Rohah berkata...

takpe Ika, selain bulan syawal pun boleh je tayang sekut2..sbb akak ni suka makan sekut, pastu tumbuh banyak jerawat..(mmg tak serik)

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Rumah kita pun hidang biskut ni jgk time raya atitu..nak buat yg lain mmg tak reti... rsnya nilah kuih paling mudah & simple kan...hehehe ;))

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Rumah kita pun hidang biskut ni jgk time raya atitu..nak buat yg lain mmg tak reti... rsnya nilah kuih paling mudah & simple kan...hehehe ;))

Nur-nba berkata...

Kak Nur buat meringue cornflakes hari tu, tapi tak berapa menjadi.. Frust jugak... :(

Sian Ika tak sempat snap lauk pauk raya.. Takpe2, apa yg penting perut dah kenyang diisi... hehe