Isnin, 17 September 2012

Kek Lapis Hersey`s/Cadbury

_DSC0793
KEK LAPIS HERSEY`S/CADBURY

Assalamualikum wbt semua! :D

Annyeong Haseyo :-)) ika/ija imnida :D Maklumlah semalam baru jumpa pakwe korea dtg bangkok hihihi... best besday present :D ececece... itu hadiah aditional yg betul2 belum lagi nk mintak hihihi....

Berbalik dgn topik kat atas niii, KEK LAPIS haish! 2 kali buat tak jadik dia jadik mcm kek lapis legit, dah 2 kali failed baru tanya dgn kak dayang yg terrer buat kek lapis yg cantek2 menawan kalbuuuu ituu, terima kasih kak dayang sudi jwb soklan kita, n dah dpt tangkap mana silap, tang lapisan yg mcm ombak tsunami bak kata kak dayang :D frust mmg ler frust, kita latih dulu sbb masih tak dpt nak mengagak lagi sbb ada lapisan coklat kita tak berapa nak reti nak meratakan lapisan tuu hihihi... ececece.. ni ler dia alasan2 org yg gagal ^^, takpe practice make perfect ;-) never giv up!! satu nak kata kek niii, kita bukanlah peminat tegar kek lapis sarawak tp kita suke mencuba, bila dah buat kek yg ni, eh? SEDAPPPPPPPP sgt2!!! tp tang coklat tu kita tak makan, kita mkn yg plain ajerr, neomu2 masshi seo yo! akhir bulan ni kompem bil api mahal hihihi.... Seronok bila buat kek lapis ni sbnrnya, mcm addicted pulak asyik nak buat jerrr :D Nmpk KAK MIMI buat kek lapis itu hari terus naik semangat nak cuba jugak :D Seronok tau walau pun 1st trial tak menjadik kikiki..

Buat kak dayang minta izin n halal resepinya utk rujukan masa depan ^^, terima kasih jugak atas tunjuk ajarnya :D Mmg sedap resepi kek lapis yg nii, suke kita sbb keknya pun abis sekelip mata sbb babysitter kita tapau semua sekali bwk balik :D dia kata sedap kembang jap hihihi... tu yg rasa seronok nak melapis lagi :D Buat semua pengunjung arah, terima kasih setiap kunjungannya dan insyaAllah kita buat balas kunjungan bila semua kerja settle n free sbb ari ni ada temujanji dgn mak2 n budak2 sebaya ank kita yg kecik main2 kat funarium :D Salam bertemu kembali insyaAllah!

KEK LAPIS HERSEY`S/CADBURY
Resepi Asal : KAK DAYANG JACK

bahan-bahan: loyang 9" x 9"
  • 450g mentega berkualiti tinggi >>yg ni kita guna anchor
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum (diayak>>guna special flour
  • 220g gula halus
  • 10 biji telur
  • 100g tepung biskut marie
  • 65g serbuk horlicks
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury>>Cadbury takde ganti hersey`s :D
  • pewarna kuning - optional
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  5. Ambil 7 sudu besar adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  6. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga.
  7. Sejukkan kek sebelum dipotong.

_DSC0807_DSC0855
Masittda!! Tak berapa cantek nanti nak cuba buat lagi sampai cantek :D tp suke tgk line2 kat layer dgn layer tuuu :D

Nota:
  • Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
  • Serbuk Horlicks boleh digantikan dengan serbuk nestum bayi jika suka.
  • Susu dan gula boleh dikurangkan atau dilebihkan mengikut citarasa sendiri.
  • Gunakan mentega yang berkualiti tinggi untuk dapatkan hasil yang baik. Contoh jenama Anchor dan SCS.
  • Acuan saiz 9" x 9" digunakan untuk kek yang tidak terlalu tinggi. Boleh juga menggunakan loyang 8" x 8".
  • cara menyusun coklat : Bakar adunan terlebih dahulu. Kemudian susunkan coklat secara rawak. Tutupkan coklat dengan adunan seterusnya dan bakar hingga keperangan. ATAU masukkan adunan dan susunkan coklat secara rawak dan bakar. Terpulang pada keselesaan masing-masing.
  • Setiap layer dibakar/digril lebih kurang 7-10 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.

_DSC0866

28 ulasan:

Marsita yahya berkata...

Salam Dik, cantik kek nya...rajin adik usaha hingga jaya ya...Tahniah..

FnF Simple Life berkata...

cantik sgt... rajin nya Ika melapis...akak bab kek lapis mmg kurang rajin... hubby lak suka kek yg ada mousse ... pastu serbuk horlick tu pun satu masalah gak... tak tau nak cari kat mana...hehe...hmmm ntah bila laaa nk buat kek cantik menawan mcm kek lapis Ika niii...

nshafea Mazlan berkata...

Assalamualaikum... Selamat tambah umur heeee...kek lapis wooo bejaya yeee negok pun dah tahu sdp....

Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat Ika..moga di murahkan rezeki, panjang umur, dan diberikan kesihatan yg baik2....Happy selalu...muahhhh ganda 55x

ady berkata...

as-salam ika
cantik sgt kek lapis yg ika buat ni..npt moist kek lapis ni..
BTW: SELAMAT ULANG TAHUN 2 U IKA....semoga panjang umur, sehat selalu , murah rejeki dan selalu dilindungi Allah SWT.

mama sara nur berkata...

assalam
cantiknya dik, sedapkan kek lapis
perlukan kerajinan dan kepakaran gak ni, akak suka makan je tp tak penah try lg he he
bukan apa bab melapis tu malasnya aii

Rohah berkata...

cantek ape...janji bole makan n sedap dirasa..akak ari tu pun buat saje nk try, pakai marjerin je..kiki..len kali nk pakai butter yg mahal pulak..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Cantik kejadianya..akak tak leh nak buat la,,macam ni..hapy blog vasary ya

Kak Nita berkata...

Tahniah atas usaha anda wahai Ika...
Tempiaskan lah kerajinan tu kepada akak pulak ya...hehehe...

dZana berkata...

sedapnyaa.. teringin gak nk melapis.. kene kumpul kekuatan btul2 ni... happy birthday ika.. smga pjg ummur murah rezeki n bahagia berpjgnan..

Amie berkata...

Cantiknya... lawanya.... rajinnya.... sabarnya membuat kek lapis ni Ika... selamat ulang tahun Ika...senyum selalu, ceria selalu & awet muda...

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Cantik susunannya...Kak Lin akui mmg tak pandai nak buat kek lapis yg secantik ni...

Kak Lin mmg suka kek lapis...biasanya Kak Lin order jer...

Chik Mimi berkata...

ijahhhhh huwa huwa akak pun dah masuk list kek lapis ni punya la malaih,cekelat pun dah entek budak2 kerjakan ,sedap ye ijah,ijah naikkan semagat akak nak melapis ni hehehe btw happy new year ijah ,ninja bagi adiah apa jah kekekeke

3 hungry tummies berkata...

Mintak sekeping Ja! Kalau jadi jiran Ija, pasti cepat gemuk ;p

sury_masury berkata...

Tahniah n syabas coz dh reti buat kek lapis swak....klau guna pure butter kek mmg sedap sgt....kurang kn tpg utk nampak lebih moist lg....:-)

☆♥L@dy @yU♥☆ berkata...

ni pun menu org rajin jer..sbb nak melapis selapis2 tue take time ooo...tgk my bro in law buat kek lapis sewarak masa raya hr tu pun almost 4 hours...rasa mcm nk pitam kat situew ngeeee

ibh_sue berkata...

Ikaa. Cantik kejadiannya ika. Hebat la tu. Akk tak yakin boleh bwt lg. Kurang sabo. Hihihii.
Apa pun eppy birthday ika :D

rahel berkata...

Wah...mewah betul kek lapis ni...mesti harganya pun mahal gak...aduhai...dapat rasa satu slice pun jadi la...

azian berkata...

happy birthday Ika, dah lama nak cuba buat kek ni tp tak tercapai. Bila tgk Ika tayang rasa berkobar balik plak semangat tu....

zila norazila berkata...

salam ika chumilll,
bg akk sapa yg buat kek lapis mmg la org tu rajin..wahh nampak sedappp jew ..x pernah buat yg lapis2 coklat nie..teringin sgt nk cuba la:)tp en huby x suka mkn..tu yg smangat ku hilang:)

ibundo berkata...

komen kita, rajinnya!!!...

Azian Elias berkata...

salam ika..

lama tak singgah sini. cantiknya cake lapis. akak suka cake lapis.. tapi nak buat, sorry lahh. tak sanggup.. hee

inahar ali berkata...

woww cun sehhh!! menjejes ayaqliuq akak wooo!!

Tina Othman berkata...

cantik dah ni ika

kita buat alahai mcm kering je, ika punya ni mcm kukus je cantik je moistnya

kena repeat lg ni hehe tak puas hati tgk ika punya cantik, mesti sedap kan guna coklat hersley

Kamalia berkata...

vavava..ni kalau duk berjiran,konpem kita dah lompat bintang sbbnya konpem ika bagi sikit kek lapis ni kat kita kan..hahaha
rajin sungguh mu ni mek..actually kita pun penah buat gak dulu, tp guna resipi bro Rozzan, tapikan xbape jadik.wuwuwuwu..nnt kalu rajin mari,nak cuba hat ni pulak.

Liza berkata...

caiyok caiyok...hihihii
kalau akk buat lg teruk senget benget kek tu...hihihi

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Bagi kita dah cukup & cantik & menjadi dah tu... bagi org mcm saya ni lg ler tak reti buat kek sume bagai...huhuuu... Jeles lah! Jeles2 tp xpernah pun cuba nk buat...kekekekek...

Kita suka mkn kek lapis dulu order kat kwn dia caj smp RM 50 kecik jek...tp sb nak sgt beli je lah tp bila pergi kuching baru RM20... tp tak kira byr tambang tu kan...apa2 pun buatnye mmg renyah tabik toink2 buat Ika yg rajin & pandai! :))

sabar dubai berkata...

mak aii rajin bebenor kak ika melapis yerk....cantik plak tuhh

MamaFaMi berkata...

Rajin betul Ika melapis ye. Mama ni juga belum sampai seru untuk lapis melapis... nak buat selapis pun tak rajin, inikan nak berlapis lapis.. hahaha..