Jumaat, 21 September 2012

BUN GULA (Basic Doh resepi 3)

BUN MANIS

Assalamualaikum wbt sume :-)),

Salam jumaat semuanya! Kejap jer dah nak masuk hari minggu cuaca kat sini pulak petang hujan semalam jer petang tak hujan tp sentiasa mendung sejak2 nii. Semua org sihat? Kita ni ntah lerrr jadik pemalas betul sejak2 duk kat depan oven ni kan hihihi... eh? baju dah settle, sume dah kemas tp baju arini belum gosok lagi sbb belum kering>>mcm takde citer lain jerr nak citer kikiki...

Lamaaaaaaaaaa sgt tak meroti ^______^ tp kak liza tyg rotinya semalam terus rajin pulak pagi td menguli walau cuacanya mendung tp kira nasib sbb buat roti ni sesuwai cuacanya panas sbb doh senang naik kalau mendung ni kan dohnya malu2 nak kembang :D. Untuk resepi ni kita ambik kat wall KAK IZAH, masa tu kak izah share jdnyer berkenan pulak sbb gebu gebasss roti tuan punyer resepi tuu TAPI SIYESSSSSSS gebuuuu, byk dah resepi roti kita guna tp jarang setia tgk mood kalau tak berapa nak rajin guna jer lerr resepi yg biasa guna tp biasanya kalau roti ni kita suke nak cuba2 resepi baru, alhamdulillah resepi ni best! Mekaseh kak izah daut share kan resepi tu kat FB hihihi... Buat tuan punyer resepi, terima kasih jugak atas sumbangan resepinya :-)) Minta izin n halal kembali resepinya utk rujukan akn datang insyaAllah! Buat semua pengunjung yg dtg, terima kasih dan selamat berhujung minggu :-)) InsyaAllah kunjung balas kita buat malam2 karang :D Salam bertemu kembali insyaAllah minggu depan weken ni mcm nak lepak2 dgn family kat taman :-))

BASIC DOH
Sumber 1 : Page JOM MASAK FB, FARIDAH HARON FB
Sumber 2 : KAK IZAH FB

Bahan2 :

 500g tepung high protien / tepung gandum / tepung roti
 1biji telur
 3/4 cawan gula
 1sdb ssu tepung>>yg ni kita gantikan horlicks
 2sdb ssu pekat
 2sdb marjerin>>guna butter
 1sdb shortening
 1peket mauripan (11g)
 campurkan ssu pekat + telur + tmbh air...jadikan 300ml sume skali>>yg ni telur kita    asingkan dan sukatan air kita lebihkan

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)


_DSC1077_zps3889ea19
Bun gulaaaa, paling suke bun gula gini sedapppp mkn panas2 :D utk budak2 kita sumbat choc chips :D

Cara-cara
 
-Dlm mangkuk...masukkan tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....-Masukkan marjerin & shortening...gaul rata....
-Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik
-Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan       kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lg sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
-Bakar dlm oven 180...20min atau hingga masak...api atas bawah
**Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.

_DSC1053_zpsac4871f0_DSC1054_zps4663d15c_DSC1058_zpsf60e4278
  Uli guna kudrat sahaja sbb BM dah lama arwah :D





_DSC1075_zps539b8f07

23 ulasan:

izahdaut berkata...

ikaa.. betul la tu.. itu la sumber yang akak dapat , itu ler tuannya.. kalau tuan tu amik dari resepi blogger lain mmg tak dapat nak nolong la :-)

akak pun suke roti toping gula gitu.. hari tu buat memang inat nak buat bun gula camtu, tapi tertidooo dengan nyenyak nye sampai roti dah masak sendiri dlm bm. hahaha.. tapi mmg lembut n anak2 suke je makan. potong2 sapu kaya, berebut makan

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikkum Ika..

Nakkkkkk...nak roti homemade.... sbb sendiri tak mampu nak uli guna tangan untuk buat yg homemade punyaaaa...waaaaaaa

JaSSNaNi berkata...

wow.. teror wat roti.. akak penah try wat.. tapi tak bape nak jadi.. last2 wat based doh utk pizza je.. sbb pizza punya tak yah wat renyah2 sangat.. sbb nipis je kan.. hmmmmm jelesssss tau.. nak wat gak...

Tina Othman berkata...

salam ika

tadi nampak kat fb gambar roti ni, nampak sangat menarik

tapi tulah lama tak meroti jugak sebab malas nak exercise tangan hehe, tapi sebab ika kata gebus gebas harus menerai ni

zila norazila berkata...

salam adik tomeiii,
rajinnyeee..akk klu bab2 roti nie mmg malas btl nk buat,klu bab mkn mmg laju..tggu beli BM baru nk rajin kot..dh tanya2 kt mr hubby kot2 dia nk belikan ..tp jwapanya..what for??..tue yg akk x leh nk explain byk he hehe hhee.

izahdaut berkata...

ika.. akak rasa resepi TOK MAK kot dari fb. nanti akak risik ngan tok mak ek

Marsita yahya berkata...

Adik cayang, oooi rajinnya menguli...jaga jangan sampai besar lengan sebelah hi hi..akak tang nguli tu yang maleh tu..nak beli BM rasa mcm tak baloi lak setakat nak buat setahun sekali...

ibh_sue berkata...

Asslmkum Ika.
Rajin ko dik..Akak tak pernah lagi meroti sendiri. Balik2 beli ja..hihihiii...

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ija :D
Sedapnya roti ni kalau buat minum2 petang dengan Kopi 0 panas..
Mesti meleleh peluh! hehehehe

mama sara nur berkata...

menjadi cantik rotinya...sedap kan makan petang2 kalu cicah air kopi pun sedap gak tu he he
akak penah skali try resepi izahdaut ni, jenuh menguli guna tangan he he memang sedapp takyah beli kat kedai lg
cuma malas sikit je ..

cikmanggis berkata...

cantiknya gambar roti yang paling atas sekali tu..nampak seksi hehe.Bila nampak roti yang ika buat tu tetiba rasa lapar...minta seketui ya :)

Mas berkata...

ika....
cantikknya roti..gebuuuu
geramm akak tengok..
akak pun dah lama tak meroti..
jadi teringin lak...

Bicara Kak Noor berkata...

salam Ilah
gebu2 nya roti tu macam nak curi ja satu ke dua utk bekfes esuk haha mesti sedap bangat tu kan sayanglah jauhhhhhh bangat ni kak noor malas lah nk buat roti entah bila dtg mood rajin ni

sury_masury berkata...

Salam ika...rajin nye dia...bun gula lagi kuar dh...kite x prnh try mguli roti ni...kalau buat ntah gebus ke tak...hihi....suatu hari nnti akan ku try jua.....:-)

Kak Nita berkata...

Alahhaiiii Ika,
Rajin sungguh ! bebaru ni asyik dok melapis ,ni dah menge"Bun" pulakkk...apa pon2 bg akak seketui...nak rasa ,,tak tahan tengok lembut dan gebu sangattt. Jeles tauuu ,roti akak tak penah segebus ni...huhuhu..

HomeKreation berkata...

Aslmkm Ika cayang. Amboi, cun2 nya bun tu semua.... takda tuk Along ke? Along baru dok pk nak masak apa pagi ni....

Tanpa Nama berkata...

Salam Ika...x silap saya nie resepi Jom Masak (FB) sbb saya pon ada salin resepi nie..mmg sgt gebus dan sedapkan..tgk Ika buat cam nak buat lagi jer..

tun_telani berkata...

salam kak ika cayangggggggg!!!!!!!!!!! tun datang niii.. dh lama x buat rori! last buat sblm pose aritu. dh gatal tangan nk meroti nh. tp nk tumpang mkn roti kt sini dulu blh?

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ika :D
Bun Gula ni nampak sedap sangat2..
Bila Kak Lin skodeng resepi mcm senang jer nak buat...

Insya Allah bila free Kak Lin akan cuba..

Rohah berkata...

Dah lama akak tak meroti dan makan roti..sesungguhnya!!...comei roti ni..sedap cicah air milo...

rahel berkata...

Macam sedap ni bun gula...dah lama mood menguli tak mari....

hana berkata...

aku tgh kira nih... dah bape puluh ari aku tak buat roti... nanti aku bg jawapan.. hihihihi

Tanpa Nama berkata...

tumpang tanya sdb tu ape ya?