Selasa, 11 September 2012

Mee Kicap

_DSC0408
MEE KICAP

Assalamualaikum wbt semua! :-))

Sebelum tu DOA dr sini buat student2 yg menduduki peperiksaan UPSR hari ni, semoga dipermudahkan menjawab soklan2 insyaAllah, :-). Hari ni agak kesibukkan, kena g sekolah uruskan tugas2 sukarelawan pastu kena ambik parcel kat post office.. uuuwaaaaaa..... bdn tgh sakit2 byk pulak urusan hari ni :-( rindu dgn kak q, sunyi betul sejak kak q cuti2 nii huhu...

Yg ni pun n3 yg tersimpan dlm draft, lamaaaaaaaaaaaaa sgt buat ni masa sblm puasa lagi kot hihihi... Komen satu ajerr>>SEDAP!! KEna tgk rupa asal mee ni sbb kita gaul jer semua sekali :D Resepi dr penyumbang yg tak asing lagi kat MyR, CHE`IZA, tenkiu che`iza n minta izin n halal resepinya sharekan kat sini jugak utk rujukan akan datang :-)), terima kasihhhhhh!
Buat semua pengunjung arah dan penghantar komen utk n3 sebelumnya kat bwh tu, terima kasih m(_ _)m InsyaAllah kita buat balas kunjungan bila semua urusan selesai :-)) Salam bertemu kembali insyaAllah...

MEE KICAP
Resepi Asal : CHE`IZA MyR

Bahan-bahan ( 2 org )

  • 250 gm mee kuning
  • lbh kurang 40-50 gm taugeh
*KUAH*
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 1 sb minyak masak
  • 1cm halia ditumbuk
  • 3 sb kicap manis
  • 3 sb sos tiram
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
  • sedikit lada sulah
  • 1 cwn air
  • garam n sedikit gula kalau perlu......
*SUP*
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bwg putih
  • 3 cwn air
  • 1 sk pati ikan bilis>>tak masukkan sbb yg ni kita buat sup yg biasa gunakan kat resepi yong tau foo
  • fish cake n fish ball
  • sedikit lada sulah n garam


_DSC0412
Makan dgn ayam goreng tepung rangup :D

Cara-cara

  1. Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
  2. Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
  3. Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
  4. *UTK SUP*
  5. Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
  6. Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
  7. Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan


_DSC0405

20 ulasan:

Mas berkata...

Assalamualaikum ika...
meh kat akak sepinggan...he3
sedapnya tengok mee tu..
akak ni pantang tengok mee...

izahdaut berkata...

rasanya nak buat mee kicap jugak tapi tak de taugeh.. canner? terliur dah nih..

Marsita yahya berkata...

Salam Ika,
sedap nyer mee ni nampaknya...

afnanbiz berkata...

sedapnye mee kicap

Tina Othman berkata...

nampak sangat menarik, teringin pulak nak buat hehe

makan dgn cili jeruk mesti sangat heaven kan =)

Rohah berkata...

ringkas je bunyinya:mee kicap, tp akak ni kalo dengar "mee" mmg sedikit hantu..boleh jadi, nak lagi dan lagi..itulah penangan mee..
pssssttt,
nape cantek sangat cheese tart bawah tu..terhingin tau!!

Gee® berkata...

Wow! mee kicap sungguh menggoda...

JaSSNaNi berkata...

Assalamualaikum...

pertama skali.. terima kasih atas doa di kirimkan untuk anak2 yang menduduki UPSR hari ni.. aminnnnn ya rabbal alamin... sbb anak saya pun sedang di kerusi exam UPSR ni.. :) ehehe

mee kicap tu, nampak sangat mengiurkan.. nyum nyum.. sedapnya...

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Ika :D
Salam Kenal Juga dari Kak Lin,
Kak Lin suka dgn masakan Thai, Kak Lin tgk mee kicap ni macam sedap sangat...Insya Allah kalau ada masa Kak Lin nak cuba buat...

Terima kasih kongsi resepi...

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Ika..

Huhuhuuu...mmmm...betul tu.. Kak Naz pun kepingin nk bukak blog Q tu tp dah tak boleh kan.. Ingatkan bolehlah skodeng2 resepi dia dlm tu.. Dia tak mau diganggu agaknya..

Ika, mee goreng mmg best kalau kalernya macam ni.. Akak suka gak letak kicap tu biar kaler jadi gelap..hihiiii

faa.rosli berkata...

wahhh lapar lapar tengok mee ni!

sedapnyerrr...

Kak Nita berkata...

Wahhhh sedap ni ...buat utk buka posa mlm ni ok gak ni...

Chik Mimi berkata...

ijahhhhhh nampak sangat sedapp nyum nyum nyum

JaSSNaNi berkata...

hehehe.. terima kasih atas kunjungan balas... tom yum siam? camne rupanya ada beza ngan tomyam yg ada di pasaran skrg tak? hmmmmm

ikan patin temerloh ni mmg tak berbau.. 1st time akak makan pun.. tekak dah boleh terima.. nyum nyum... moh cuba lah...

3 hungry tummies berkata...

Salam Ija... simple tapi enak!

Liza berkata...

salam ika, akk ni jakun la, tak pernah lg rasa mee kicap ni...ada belen lg tak, meh akk nk rasa....hihihii

zila norazila berkata...

salam ika cyggg.
mee kicap sedappp..tengok pun dh terliur..fav ank akk nie.:)klu dapat sepiring camnie..lajuuu jew dia mkn..

klANA berkata...

sdpnya mee kicap, yummilicious! my fav too...

rahel berkata...

Pasni boleh la buat mee kicap...senang dan simple...sedap tu

Marya Yusof berkata...

As salam Ika,

Kita mmg suka mee hitam mcm ni...lembab2 gitu... lamanya tak makan... teringin lah pulak... Makan lak dgn chilies prickle! nyummmm...nyummmmmmm.......