AYAM PANGGANG ALA CHINESE & NASI AYAM HALBA
Salam jumaat buat semua,
Pagi ni emo sikit sbb dpt berita sedih yg dihadapi oleh kawan jepun kita yg tggl kat sini :(, kehilangan arwah Faris masih lagi terasa sampai skrg ditambah lagi dgn berita yg lagi satu ni, terus terusan sedih, doa ajer yg dpt diberikan, moga tabah dgn dugaanNya insyaAllah!
Hari ni ada mission, KALAU sihat tubuh badan akn terjah ke sana, buat apa tu???? ^___^ nak ambik ubat lepas tu nk tido rehatkan bdn, utk balas kunjungan, insyaAllah kalau free kita buat kunjung balas kembali, terima kasih :-)
Resepi dr dapo KAK PATY, cnp dr umah KAK HANA, mintak izin n halal kembali resepinyer dikongsikan disini n buat rujukan akn dtg, terima kasih! Akhir sekali, selamat berhujung minggu sume!
AYAM PANGGANG ALA CHINESE
Resepi Asal : KAK PATY`S KITCHEN
Copy n Paste : KAK HANA
Bahan-bahan
Pagi ni emo sikit sbb dpt berita sedih yg dihadapi oleh kawan jepun kita yg tggl kat sini :(, kehilangan arwah Faris masih lagi terasa sampai skrg ditambah lagi dgn berita yg lagi satu ni, terus terusan sedih, doa ajer yg dpt diberikan, moga tabah dgn dugaanNya insyaAllah!
Hari ni ada mission, KALAU sihat tubuh badan akn terjah ke sana, buat apa tu???? ^___^ nak ambik ubat lepas tu nk tido rehatkan bdn, utk balas kunjungan, insyaAllah kalau free kita buat kunjung balas kembali, terima kasih :-)
Resepi dr dapo KAK PATY, cnp dr umah KAK HANA, mintak izin n halal kembali resepinyer dikongsikan disini n buat rujukan akn dtg, terima kasih! Akhir sekali, selamat berhujung minggu sume!
AYAM PANGGANG ALA CHINESE
Resepi Asal : KAK PATY`S KITCHEN
Copy n Paste : KAK HANA
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam
- 3 sb marjerin/mentega
- 1 sb madu
- 2 sb kicap cair
- 2 ulas bawang putih - parut - hana tambah halia
- garam dan lada sulah - hana buh lada hitam
- 2 sb sos tiram
- 2 sb kicap pekat
- 1 sb kicap cair
- 2 sb air rebusan ayam
- 1 sb madu - hana tambah
- 1 sk minyak bijan
- 1 sb tepung jagung bancuh sedikit dgn air
Nasi Ayam Halba ni buat mcm nasi ayam cuma tambahkan halba, dan sambal ni pulak buat mcm kak hana buat.
Cara-cara- Bersihkan ayam dan keringkan.Satukan kicap, mentega, bawang putih dan madu . Campurkan semua.Lumurkan ke atas ayam dan perap selama 1 jam.Panaskan oven 400F/200C. Panggang ayam selama 15 minit dan kecilkan suhu ketuhar ke 350 dan terus panggang selama 30 minit lagi sehingga ayam masak.
- Untuk sos - Satukan semua bahan kecuali tpg jagung ke dalam kuali/periuk kecil. Kacau hingga mendidih. Kecilkan api. Tuang bancuhan tpg jagung sehingga sos agak pekat.
- Potong ayam dan curahkan sos. Hidangkan dengan nasi ayam.