Selasa, 19 Januari 2010

apam Gula Melaka


APAM GULA MELAKA

Salam buat semua :-),

Sori ya sbb lama tak kemas umah niii :D citer tang apam ni panjang sikitlah tp tak delah panjang sgt sbb ianyer tak berkaitan langsung ekekeke....2 minggu lepas bila belek2 passport baru perasan yg passport tu dah nak xpired bulan 4 niii, sbbnyer perasan kita nak apply tuk visa japan nanti ni jdnuer mmg tak leh lepas pendek kata kena renew, dah kol embassy gitu gini yg ada kat embassy cuma passport lama iaitu manual rasa mcm tak sedaplah pulak kan, bila pkir lagi sekali ninja suh balik mesia sekejap uruskan passport tuu..dlm tempoh 2 minggu ni byk kali kol embassy pastu dsusuli imigresen kat putrajaya(Honestly, tersgt buruk layanan yg dberikan ), then kol ke imigresen JB masing2 beri pendapat berlainan.. kepala mau pusing! huhuhu... kita dah tak cukup masa dah kalau nak leh ajer renew kat embassy TAPI masalah visa thai kita pulak! serupa jugak kena balik mesia lagi jdnyer ambik masa ibarat nak menggantung diri huhuhu.... dlm masa tu jugak kita kol lg MAS berkenaan passport kita tu pihak MAS kata gitu gini then kita kol lg embassy pastu kol lagi imigresen putrajaya(sekali lg dpt layanan yg tersgt hampanyer, kita pun pelik kenapa?) kalau rasa2 tak nak angkat tepon JANGAN ANGKAT! huh! jwpn yg meyakitkan hati.. lepas tu dah give up sgt kita kol balik JB layanan mmg baik terima kasih ya yg berkenaan :-) bila dah dpt keputusan mcm tu baru lah kita kol pejabat imigresen kat shah alam yg ni baru boleh dkatakan layanan yg memuaskan tenkiu juga pd yg berkenaan :-) lepas tu baru apply surat kecemasan dr embassy in case masa nak chck in nanti ada masalah... jdnyer hari khamis lepas selesai sudah urusan d embassy..psst! 1st time jejakkan kaki kat embassy selama 7 tahun menetap kat sini hihihi... tp layanan mmg baik kat embassy ni terima kasih buat kak watie juga telah membantu ;-)..dan jutaan terima kasih buat 3rd secretary Encik Ahmad Sabri :-).. Urusan pertama selesai.. tunggu urusan nak check in pulak then urusan apply passport pulak sbb masa yg kita ada tu bygkan jer lah jumaat ni 22hb kita balik naik MAS flight pulak byk yg sold out dpt flight kul 11am lebih dr sini dan sampai KLIA gitu gini dah dlm teksi sume kul 3.30ptg itu anggaran halus lah eak, dan terus ke pkns apply passport PERSOALANNYER haaaa... ini yg menjadi semkain rumit.. SEMPAT atau tak?? opis tutup jam 5ptg.. hari sabtu pulak sampai kul 1ptg permohonan selepas dpt resit 3 jam paling lmbt leh dpt jdnyer kalau hari jumaat tu tak sempat ini yg merisaukan kita sbnrnyer nak kena apply hari sabtu pagi2 kalau boleh nak ambik no 1 KALAU... doakan jer lah ya urusan kita selesai hri jumaat tu... Oleh kerana kita ni satu benda tak tahu kat shah alam tu kita mintak tolong seorang kakak namanyer KAKYU sgt terkenal dkanlangan ahli2 porem.. alhamdulillah KAKYU sudi membantu, sgt sgt sgt menghargai dan berterima kasih tak tahu nak balas apa hanya tuhan ajer yg dpt membalas jasa akak.. DAN pd KAK MASZ jugak Terima kasih ya sbb dah belikan brg2 keprluan yg nak dangkut ke siam nanti nii :D

KESIMPULANNYER kenapa lah sunyi sepi umah ni sbb hati kita mmg tak tenang selagi urusan penting tu tak selesai.. kata org relax tp kita ni jenis panic kalau sesuatu benda tak selesai nak2 benda penting dan urgent..bukan ngada2 tp setiap org lain cara.. sampai termimpi mimpi lagi! :D teruk betull perangai :D ehehe... Dan pd yg tgglkan mesej terima kasih hanya Dia yg dpt membalas dgn keikhlasan kakak2 dgn adik2 sume yg dtg ke sini :-)..


Jemput makan ya tak basi lg niii sbb menu fresh :D

Untuk resepi kat atas ni dah stick dgn resepi CHE`IZA tenkiu ya che`iza kalau sapa2 nak tgk resepi leh carik kat label KUIH.. Hari khamis ada picnic kat tadika si kakak jdnyer dan seterusnyer akn sibuk sbb hari jumaat pagi dah bertolak ke airport terpaksa tgglkan ank bujangku sorang2 kat umah sementara tunggu ninja tu balik stgh hari.. segala makan minum akn sediakan dulu sebelum berangkat :-)..

7 ulasan:

MamaFaMi berkata...

Semoga dipermudahkan segala urusan Ika nanti di sini ye....

Nuridah berkata...

salam ikaaa....windu la...meh sini knur nak peluk,knur dah mandi nie dah letak bedak tiga kilo...wangi tau...hihi...

apam tu kegemaran knur tau...nak kongsi mkn ngan ika lah...orang ni tak semua berbudi bahasa...tersalah didik kot!perangai ika sama ngan knur suker take serious sampai terganggu tidur....kita jenis spesis yg sama...hihi.

K.Nor berkata...

semput nafas akak baca citer ika ni.. kut ya pun letak la titik. serupa aje masa kat forum ya hehehe.. camana BM dlm SPM dulu bila time wat karangan.. hihihihi.. tu la duk ngorat ninja sgt!

semoga segalanya dipermudahkan nanti dan mudah2an ika selamat pergi dan kembali... amiin...

indahhouse berkata...

salam ika,
:) First time nampak gambar ika yg besor skit. saya tak penah jejak kaki ke FB ika. :)

Panjang lebar cite ika. bak kata mamafami, semput nafas nak baca dan saspen jer. tapi kubaca juga hingga ke titik terakhir. hihi.

kalu urgent, saya pun panik ika.bole terketar2 tangan nih. kihkih. Moga semua urusan dipermudahkan Allah. salam windu...

Azita berkata...

Ika! Tarik nafas...turun nafas.... tarik... turun! lagi...lagi...lagi! dah ok tak? moga dipermudah olehNya segala urusan Ika nanti. InsyaAllah...

whizatie berkata...

salam ika,

alhamdulillah...dah dapat jawapan dari pihak embassy kan..jgn risau diaorg sumer di sini sudi membantu.. n jgn lupa join kelab malaysia nnti ya... harap2 bila balik msia nnti semua urusan menjadi lancar ya ika....take care!

blogresipi.com berkata...

Salam Ika,
Huh! kus semangat baca entri ika ni... hehehehe.. kite skali sampai panic. :D hopefully semua berjalan lancar nanti ye Ika :)