Sabtu, 9 Januari 2010

Hainanese Chicken Rice


HAINANESE CHICKEN RICE

Salam sume selamat dtgh hari dah nak masuk petang jap g ni :-),

Hari ni TRIPLE MALAS ekekeke.... masak nasik ayam jer udah! sume kenyang :D kalau ayam yg tak itam2 ni budak2 laju jer makan kalau yg dbakar atau dgoreng itu mmg dia org tak nak makan kalau ada angus2 tp oleh kerana maknyer suke angus2 terpaksalah cuit2 bhgn dlam jerrr tuk dia org kalau tak mmg tak nak makan huh! credit tuk nasi ni mmg best! sapa2 yg nak diet tu boleh lah ya tp nasi tu jgnlah melampau sgt makannyer ekekeke..bak kata tuan yg post resepi ni jugaklah kan takkan nak makan seperiuk pulak yg tu dah tak diet dah :P kan KAK MASZ73 kan??? Resepi ambik kat umah KAK MASZ73 mintak halal juga ya resepinyer tampal kat sini balik :D lebiiiuuuuuuu!! sedap banget! ;-) Nampk panjang resepinyer tp tak ssh nii :D ehehe...sbb sauce tuk dipping tu sume main sembarang jer :P ekeke tu lah namanyer triple malas :D jap g nak kuar shopping sayur mayur brg dapur makan petang tak dok lah gayanyer ya :D happy weekend tuk sume ya :-)

Ingredients

For the rice

Hainanese chicken


Chilli garlic sauce for dipping

Ginger sauce for dipping

Sauce for chickenGarnishing



No ayam tertonggeng sekor ya cuma buat suku portion jerr ekekeke...

Directions

  1. First of all wash the rice then place it on to a tea towel or colander to dry. Then, prepare the chicken.Bring enough water to boil in a large pot.Once boil, add in the salt, ginger,garlic and chicken. Lower the heat and cook chicken for about 20 - 25 minutes, uncovered. It is very important to boil the chicken very slowly over low flame.Turn of flame and cover the pot. Allow the chicken to steep inside for another 20-25 minutes. Remove chicken and immerse it into a basin of cold water for 5-6 minutes.Take chicken out and drain in a colander to drip dry before cutting it into serving pieces.
  2. While the chicken is drip drying, prepare the rice.Heat up wok and add in the chicken fat and water.Bring to a low simmering boil until oil is released from the fat. Add in the ginger and garlic and fry well (without burning the garlic) Remove and discard the chicken fat and skin. Add in the rice that has been dried and salt and stir fry briskly about 1 - 2 minutes.Transfer rice into an electric rice cooker or pot. Add in the chicken broth from the boiled chicken together with the screwpine leaves if using.If cooking in a pot, cook over low flame stirring occasionally so as not to let the bottom of the rice burn.Boil until rice is cook.
  3. While the rice is cooking, you can prepare the chilli garlic sauce. Just add all ingredients into a blender or food processor, and give it a good whizz, until ingredients are well blended. Adjust the seasoning with more salt or sugar to taste.The chili garlic sauce can be kept in the refrigerator for about 2-3 days only.
  4. To prepare the ginger sauce is the same.give the ingredients a good whiz in the blender.What gives the extra oomph for the sauces is the stock from the chicken broth -- so, do not omit this ingredient.
  5. Lastly combine all the ingredients for the chicken sauce and pour it all over the cut up chicken. You can add more soya sauce and chicken broth to the chicken if you prefer. Just adjust the taste of the sauce with soya sauce and chicken broth.If you do not have garlic oil,you can fry a few cloves of garlic in oil for few minutes then take out oil and garlic pour it into a jar, and let the garlic steep inside the oil.
  6. Finally, garnish the chicken with the coriander leaves, spring onions and cucumbers.
  7. Enjoy meal with the rice and dipping sauces!

7 ulasan:

salamdariborneo berkata...

ikaaaaaaaaaaaaa,nasi ayam sepinggan.anak2 akak suka ayam yang hitam2.

MamaFaMi berkata...

Lengoh tangan mama ketuk pintu rumah Ika nak tumpang makan ciken rice Ika ni, tapi tuanrumah tak bukak pintu. Pengabisnya, mama beli je kat KFC. Lenkali kalau ma ketuk pintu tu, sudi-sudikanlah bukak ye... ahakss...

blogresipi.com berkata...

Buat nasi ayam memang senang kan ika... sayur pakai salad2 je mudah...sedap pon sedap :)

JC berkata...

Salam Ikaaa.....akak sukaaaaa le sangat hainan chicken rice tu....your looks sooo sedap...sup tu kalu mkn waktu sejuk2 ni nyaman sekali

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ting~Tong...Ika!!! Nasi ayam ada lagik tak??? huhuhu..:))

Watierman berkata...

Sedap..nanti nak wat untuk anak2....!

indahhouse berkata...

Salam ika,
apa khabar? jangan majuk tau, kita lambat datang. ada masalah internet ari sabtu.
hm, rupanya nasi ayam hainan masak cenggini tu.
betul tu ika, chicken fat tu memang buat nasi ayam sedap. My MIL yang ajar masa masak Sup Ayam.